fbpx
///

KAKO OLAKŠATI POVRATAK U ŠKOLU?

Ljeto je pri kraju. Povratak u školske klupe pitanje je sata. Svi smo u stresu. Ali, to ne mora biti tako

U mnogim školama danas je prvi dan nakon ljetnjeg raspusta, a neke će u ponedjeljak otvoriti svoja vrata.

I vi ste u stresu? A o djeci da i ne govorimo.

Zato je važno podržati naše školarce kako bi se što prije i što lakše prilagodili povratku u školu i obavezama.

Kako premostiti strah kod prvašića?

Prvi odlazak u školu za neku djecu može biti pomalo zastrašujući. Razlog je jednostavan – radi se o velikoj promjeni koju nikad nisu iskusili. Važno je znati kako podržati vašeg prvašića tokom prilagodbe na školu kako bi što lakše prihvatio ovu promjenu.

Izrazito je važno razgovarati s djetetom o njegovim osjećajima i omogućiti da ih podijeli s vama. Pokušajte dokučiti zašto se vaše dijete boji odlaska u školu. Kod prvašića problem najčešće stvaraju strah od nepoznatog ili odvajanje od roditelja.

Koji god razlog bio, pružite podršku vašem djetetu i dajte mu do znanja da su njegovi osjećaji sasvim normalni.

Objasnite djetetu da je škola siguran prostor – važno je podsjetiti dijete da će se u školi događati zabavne stvari, kao što su upoznavanje prijatelja i određene zabavne aktivnosti.

Upoznajte dijete sa školom – nepredvidljivost i odlazak u nepoznato mogu predstavljati problem za djecu. Prije početka škole sigurno ste zajedno obišli učionice, prošetali, upoznali ga s učiteljem/učiteljicom. Tako je barem malo smanjena nepredvidljivost i strah od nepoznatog

Planirajte zabavne aktivnosti tokom školske godine – odlazak u školu za djecu može simbolizirati prestanak zabave. Vrlo je važno dati djetetu do znanja da neće baš uvijek biti tako. Zato planirajte zabavne aktivnosti tokom školske godine, pogotovo prvih par sedmica.

Ne prenosite svoje osjećaje na dijete – odlazak djeteta u školu često može stvoriti anksioznost i kod roditelja iz razloga što se radi o velikoj promjeni i za njih. Vrlo je važno ostati smiren i ne prenositi svoje strahove i anksioznost na dijete. Dijete od vas treba osjetiti sigurnost i razumijevanje.

Kod prvašića je također izrazito bitno uspostaviti školsku rutinu kako bi znali što očekivati od svojih novih školskih dana.

Djeca se počnu prilagođavati na školu nakon otprilike mjesec dana. Ako primijetite da je vaše dijete i dalje prestrašeno i osjeća se anksiozno u vezi sa odlaskom u školu, bez imalo ustezanja razmislite o traženju pomoći kod psihologa.

Kako djeci olakšati povratak u školu?

Povratak u školu za stariju djecu također može predstavljati problem iz razloga što se nakon slobode tokom praznika moraju vratiti u školske dane.

Postoji nekoliko stvari koje vi kao roditelj možete napraviti kako biste olakšali djeci povratak u školu.

Predvidljivost, tj. uspostavljanje rutine izrazito je važno za djecu te im uvelike može olakšati privikavanje na povratak u školu. Kada djeca znaju što očekivati i imaju uspostavljenu predvidljivu rutinu u danu, stres zbog promjena može se uveliko smanjiti. Rutinu možete uspostaviti u sljedećim područjima.

Jutarnja rutina – uspostavljena jutarnja rutina (kao što je doručak u određeno vrijeme, pakiranje školske torbe itd.) djetetu daje strukturu i može mu olakšati prilagodbu na povratak u školu. Djetetu dajte jasne i kratke upute što se od njega očekuje ujutro kako bi znalo što će se događati ujutro kada se vrati u školu. Ako je djetetu teško zapamtiti korake rutine, pružite mu vizualne ili pisane upute/podsjetnike. Važno je i pohvaliti i podržati dijete kada ispuni određeni korak nove rutine.

Noćna rutina – tokom praznika noćna rutina vašeg djeteta može se razlikovati od one tokom školske godine, kada je npr. potrebno ranije ići spavati i vrijeme gledanja televizije se skraćuje. Važno je uspostaviti određenu noćnu rutinu (kao što je vrijeme spavanja prilagođeno školi, pranje zuba prije spavanja itd.), kako bi dijete dobilo strukturu i uspostavilo rutinu. Kao i kod uspostavljanja jutarnje rutine, djetetu je važno dati kratke i jasne upute o onome što se očekuje od njega, te mu pružiti podršku prilikom uspostavljanja te rutine.

Pisanje domaće zadaće – privikavanje na pisanje domaće zadaće nakon praznika djeci može pasti posebno teško. Uspostavite rutinu pisanja domaće zadaće, tj. namijenite određeni dio dana ovoj aktivnosti. Tokom pisanja domaće zadaće budite podrška djetetu. Ako je potrebno, pomozite mu sa zadaćom te omogućite da ima pristup zdravim grickalicama dok piše zadaću.

Tokom uspostavljanja rutine važno je ostaviti djetetu i osjećaj kontrole. Ponudite djetetu opcije koje ima za doručak ili odjeću za školu i dopustite da samo odabere što želi jesti ili nositi.

Izrazito je važno razgovarati s djetetom o njegovim osjećajima vezanim za povratak u školu. Omogućite djetetu da se osjeća kao da s vama može podijeliti svoje osjećaje. Uvažite djetetove osjećaje na način da mu date do znanja da su ti osjećaji sasvim normalni. Kao što se odrasli nevoljko vraćaju s godišnjeg odmora, tako je i sasvim normalno da djeca nisu oduševljena povratkom u školu nakon praznika.

Pratite ponašanje vašeg djeteta kako biste utvrdili radi li se samo o nevoljkosti povratka u školu ili o anksioznosti i ozbiljnijim strahovima vezanim uz školu. Znakovi anksioznosti specifični su za svako dijete, stoga je važno prepoznati kako se vaše dijete ponaša kada je anksiozno. Primjerice, anksioznost kod djece se može manifestirati učestalim glavoboljama, bolovima u području abdomena ili ili problemima sa spavanjem. Ako primijetite da vaše dijete pokazuje izrazite znakove anksioznosti, razmislite o traženju pomoći kod psihologa ili liječnika.

Kako biste smanjili anksioznost i negativne osjećaje vezane uz povratak u školu, potičite dijete da se bavi aktivnostima koje smanjuju anksioznost.

Igranje s prijateljima, obiteljske aktivnosti ili izlazak na svježi zrak mogu smanjiti osjećaj anksioznosti kod djece.

Prethodna priča

ZAMISLITE DA NIJE PITANJE NOVCA Da li biste upisali dijete u privatnu ili državnu školu

Naredna priča

SVAKI POČETAK JE TEŽAK Naše bebe kreću u jaslice ili vrtić

Najnovije iz Mediji i tehnologija

-->