fbpx

Koliko vitamina D je potrebno djeci?

Vitamin D i posebno jedan njegov oblik, D3 značajni su činioci dobrog zdravlja i izuzetno podstiču jačanje imunog sistema.

Teško ga je unijeti putem hrane u dovoljnim količinama, pa se stalno mora voditi računa o tome da li ga imate dovoljno u organizmu.

Dijatetičar nutricionista Jasna Vujičić kaže da se ovaj vitamin javlja najčešće u dva oblika – kao vitamin D1, ergokalciferol i D3, kolekarciferol.

Hrana koja obiluje vitaminom D je morska riba, recimo losos, skuša i sardine, riblje ulje, žumance jaja, džigerica i puter.

Ako vaša svakodnevna ishrana sadrži ove namirnice, vjerovatno nemate razloga za brigu.

Zamjena ipak za ovaj vitamin preporučuje se bebama, odraslima koji su intolerantni na laktozu ili loše apsorbuju masti ili osobama koje iz zdravstvenih ili drugih razloga rijetko izlaze van.

Za dojenčad je dovoljno 1000 do 1500 UI, za djecu 2500 do 3000 UI, za djecu od devet godina i više, tinejdžere, odrasle i trudnice 4000 UI.

Neki od znakova nedostajanja ovog vitamina su slabost u mišićima, bezrazložna tuga, mrzovolja i lomovi kostiju.

Kod djece, neunošenje ovog vitamina može dovesti do rahitisa, a kod starijih ljudi do osteaomalacije, odnosno, omekšavanja kostiju.

Nedostatak vitamina D je vezan za teže virusne infekcije, što treba imati na umu kada smo suočeni sa borbom protiv novog virusa korona.

(Žena Blic, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Prijavite se na besplatan online kurs za trudnice

Naredna priča

Prvi Uskrs bez Kobea i Gianne: Snimka Vanesse Bryant raznježila mnoge

Najnovije iz Zdravlje

-->