fbpx
///

SVAKI POČETAK JE TEŽAK Naše bebe kreću u jaslice ili vrtić

Svaki početak je težak, bilo da idemo na posao, u školu, u vrtić. A tek jaslice

Kod djece to nije tako lako. Preko noći ih iz udobnosti i sigurnosti doma “prebaciti” u vrtić ili jaslice. Doduše, ovaj prelaz neki mališani stvarno savladaju lako. Neki opet teško.

No, svima nam treba malo pripreme, jer na vrtić, a posebno na jaslice, donosi sa sobom puno različtih osjećaja.

Najčešće su pomiješani u nama, a i u klincima.

Početak jaslica označava novi korak u vašoj obitelji i normalo je da kao roditelji prolazite kroz cijeli miks novih osjećaja. No, super je to što smo mi tu da vam pomognemo!

Budite samopouzdani

Imajte na umu da prilikom ostavljanja bebe u jaslicama vaše lice prati vaše riječi.

Kada pozdravljate mališana sretnim i uzbuđenim glasom kojim mu želite dati do znanja da će sve biti okej, imajte na umu da vam i lice mora govoriti isto. Prestravljeni pogled ili oči pune suza vašeg mališana neće napuniti potrebnim samopouzdanjem, a ni vas!

Vježbajte

Teško je kada se nakon godine dana morate odvojiti od svog mališana. Kako bi im pomogli u odvajanju potrebno je i malo vježbati. Ako imate mogućnosti s vremena na vrijeme ostavite mališana kod tetke, svojih ili muževih roditelja, prijatelja. Na neko kraće vrijeme. Prvo na desetak minuta, ako je potrebno, a onda sve više i više. To će im pomoći prilikom prilagodbe na jaslice.

Uključite ih

Dio prilagodbe na vrtić i jaslice je i uključivanje mališana u proces spremanja. Zajednički odaberite ruksak, spremite u njega svu potrebnu odjeću, zajednički odaberite papučice i bočicu.

Provirite

Oduprite se porivu viriti u sobu nakon što ste mališana ostavili. Provirite neposredno prije nego ćete ga pokupiti. Tada ćete ih vidjeti u pravim okolnostima, kako se igra ili jede, a ne ujutro kada je tužan zbog vašeg odlaska.

Razgovarajte

Iako ne mogu razgovarati s nama, to ne znači da ne slušaju i ne razumiju. Recite mališanu da će ići u vrtić, objasnite mu, posudite neku knjigu koja govori o vrtiću… Prilagodba na vrtić počinje kod kuće.

Odaberite tješilicu

Neka djeca imaju dudu, neka voljenu igračku ili dekicu. Neka možda ništa. Ali, možda će im ipak biti lakše ako u vrtić poneku neku dragu igračku koja će ih podsjećati na dom.

Riješite se krivnje

Ništa neće djelovati tako loše na samopozdanje od krivnje što ostavljate uplakano dijete. No, nemojte se žuriti. Uzmite sebi dovoljno vremena za odlazak u vrtić, ne žurite, ako mogu neka sami hodaju, grlite ih, ljubite, opisujte što radite, često spomenite da ih tete i prijatelji čekaju. S osmijehom pozdravite tetu prilikom dolaska, a i njihove prijatelje.

Uzmite si vremena

Kao i sa dolaskom, uzmite si vremena prije odlaska. Malci su u vrtiću oko 8 sati i ako ćete žuriti s odlaskom možda neće htjeti otići jer u svojim glavicama nisu baš do kraja povezali cijelu situaciju. Kao i kod dolaska, budite raspoloženi, neka hodaju i neka vam pokazuju što rade, pokažite interes…

Povežite se

Nemojte žuriti doma, uzmite si vremena za zagrljaj, malo utjehe, podoj, što god je i vama i njemu potrebno da bi lakše otišli dalje u dan.

Prethodna priča

KAKO OLAKŠATI POVRATAK U ŠKOLU?

Naredna priča

ZVUČI POZNATO Trudnoća i muke nesanice

Najnovije iz BEBE

-->