fbpx
/

Pedijatrica Zagorka Vidović za Kidsinfo: Vodič za prvo ljetovanje s bebom

Pedijatrica prim. dr  Zagorka Vidović iz Doma zdravlja u Šipovu za Kidsinfo piše prvom ljetovanju s bebom. Otkriva nam o čemu trebamo posebno voditi računa.

Prilikom odlaska na more s bebom potrebno je voditi računa o lokaciji, blizini plaže, prilazu plaži kolicima, te o tome da li ima prirodne hladovine, a kada je u pitanju starije dijete onda je bitno i to da li je plaža pjeskovita ili je na njoj glatko kamenje, te da li ima ježeva. Osim ako niste ekstremni avanturista, odmor ćete vjerovatno provesti u mjestu u kojem postoje ambulanta i apoteka, iako bi osnovne lijekove trebalo da ponesete sa sobom.

Odojče uzrasta od tri do četiri mjeseca, kada počne kontrolisati položaj glavice, moglo bi s roditeljima u bazen ili dovoljno zagrijano more. Sve vrijeme boravka u vodi odojče mora biti pod nadzorom, čak i ako se samo brčka u dječijem bazenčiću. Odojče je jako osjetljivo na pothlađivanje ili pregrijavanje tijela. Voda za kratko kupanje, 15 minuta, poželjno je da bude temperature od 28 do 30 stepeni Celzijusa. Jadransko more, uglavnom, ne doseže tu temperaturu, te je primjerenije kupanje u bazenu. Naravno, svaka beba drugačije reaguje na temperaturu vode. Neke će uživati na toj temperaturi, a drugima će izazvati neugodu.

Izbjegavajte najjače sunce između 11 i 17 h za boravak na plaži. Prozračna i lagana odjeća i šeširić su osnovna odjeća za bebu, a jako je bitno i nanošenje zaštitnog faktora

Prvo i najvažnije jeste izbjegavanje direktnog izlaganja suncu. Ne dajte da vas oblaci zavaraju, jer i kroz oblak prolazi sunčev zrak. Pazite i na refleksno zračenje, ni u sjenci beba nije zaštićena, jer se sunčevi zraci odbijaju od pijesak, vodu, beton…. Bebina koža je mnogo tanja od kože odraslih, smanjena joj je zaštitna funkcija (funkcija lojnih i znojnih žlijezda), zaštita od hladnoće i mehanička otpornost, a povećana joj je propustljivost. Pigment kože, melanin, još se ne proizvodi dovoljno, te je smanjena zaštita od UV zračenja.  Zato je veoma važno posvetiti pažnju njezi i zaštiti dječije kože.

Za kupanje obavezno koristiti gaćice za male plivače ili pelene za kupanje, kako bebina guza ne bi plutala po moru ili u bazenu. Kada je u vodi, pratiti djetetovu reakciju; ako počne da se trese i poplave mu usnice, krajnje je vrijeme da bebu iznesete iz vode i umotate u peškir da se ugrije. Mnoge bebe uživaju u moru, ali ne duže od 10 minuta.

Poslije kupanja u moru isprati morsku so sa kože slatkom vodom. Mjesto gdje se kupate s bebom treba da bude čisto i mirno. Ako se beba kupa u bazenu, obavezno ispiranje posle kupanja, jer je voda hlorisana.

Što se ishrane tiče, u velikoj ste prednosti ako beba sisa (ponudite joj dojku što češće). Ako je na adaptiranoj mlečnoj formuli, pojiti je negaziranom flaširanom vodom ili prokuvanom i ohlađenom „česmovačom“.  Kašice su idealna, najjednostavnija opcija da djetetu pružite kvalitetan obrok na plaži.

Postoje osnovni lijekovi, koje uvek trebate ponijeti sa sobom na ljetovanje:

– lijek protiv mučnine u vožnji

– toplomjer

– lijek za snižavanje temperature

– antihistaminik za djecu koja imaju alergije

– mast za ublažavanje ujeda insekata

– komplet za prvu pomoć (povidon jod, sterilni zavoji, gaza, hanzaplast, antiseptične vlažne maramice)

– kapi za nos

– probiotik

– sredstvo za rehidraciju

Neka djeca imaju hronične zdravstvene probleme (dijabetes, astma, alergija na hranu)  i u tom slučaju roditelji bi trebalo da ponesu propisanu terapiju, a količinski toliko da imaju dovoljno za sve dane koje će provesti na ljetovanju.

Izbjegavajte najjače sunce između 11 i 17 h za boravak na plaži. Prozračna i lagana odjeća i šeširić su osnovna odjeća za bebu, a jako je bitno i nanošenje zaštitnog faktora. Uvijek neka su vam pri ruci omiljene igračke.

Tekst o izboru odgovarajuće kreme sa zašitnim faktorom za bebu pročitajte ovde.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Upozorenje roditeljima: Znate li šta je i do čega može dovesti "sharenting"?

Naredna priča

Zdrav imunitet za zdravu djecu: Prim. dr. Amra Junuzović - Kaljić otkriva šta roditelji trebaju znati

Najnovije iz BEBE

-->