fbpx
//

Zdrav imunitet za zdravu djecu: Prim. dr. Amra Junuzović – Kaljić otkriva šta roditelji trebaju znati

Uloga imuniteta u zdravlju najmlađih je od ključne važnosti, jer igra centralnu ulogu u zaštiti organizma od infekcija i bolesti. Razumijevanje važnosti imuniteta i kako ga ojačati može pomoći roditeljima da bolje brinu o zdravlju svoje djece, omogućujući im da izrastu u zdrave i otporne odrasle osobe. Prim. dr. Amra Junuzović – Kaljić će nam objasniti koji su ključni faktori u jačanju imuniteta, koje namirnice i vitamine je potrebno konzumirati.

  • Možete li objasniti osnovnu funkciju imunološkog sistema kod djece?

Imuni sistem kod djece, kao i kod odraslih, igra vitalnu ulogu u odbrani organizma od različitih bolesti koje uzrokuju patogeni kao što su bakterije, virusi, gljivice i paraziti.

Imuni odgovor je urođeni, koji je neselektivan (koža, sluznice i nekoliko vrsta ćelija) i stečeni imunološki odgovor koje je selektivan i predstavlja odgovor na susret sa različitim mikrobiološkim uzročnicima bolesti.

  • Koji su ključni faktori koji utiču na jačanje imuniteta?

Nekoliko faktora doprinosi jačanju imuniteta:

– Izbalansirana, raznovrsna ishrana, bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima je neophodna za zdrav imuni sistem.

– Redovna fizička aktivnost, potiče brojne procese u organizmu i pomaže u regulaciji imunoloških odgovora.

– Kvalitetan san je veoma važan za imunološke funkcije jer tokom sna, organizam proizvodi proteine koji pomažu u regulaciji imunološkog sistema i borbi protiv infekcija. Poremećaj sna može oslabiti imunološku funkciju i povećati osjetljivost na bolesti.

– Dobre higijenske prakse, kao što je redovno pranje ruku, mogu pomoći u sprečavanju širenja zaraznih bolesti i smanjiti opterećenje imunološkog sistema.

– Vakcine pripremaju imuni sistem da prepozna i odgovori na specifične patogene, pružajući imunitet protiv određenih bolesti. Biti u toku sa preporučenim vakcinacijama je ključno za održavanje imuniteta.

Usvajanje zdravog načina života koji uključuje pravilnu prehranu, redovnu fizičku aktivnost, dovoljno sna i odmora je ključno za jačanje imuniteta i održavanje optimalnog zdravlja.

  • Koliko je važna ishrana u jačanju imuniteta i koje namirnice biste preporučili?

Ishrana igra osnovnu ulogu u jačanju imuniteta. Dobro izbalansirana ishrana obezbjeđuje esencijalne hranjive materije koje podržavaju pravilno funkcionisanje imunog sistema. Evo nekoliko ključnih nutrijenata i namirnica koje mogu pomoći u jačanju imuniteta:

– Vitamin C – Ovaj vitamin je poznat po svojstvima jačanja imuniteta. Namirnice bogate vitaminom C uključuju citrusno voće (kao što su naranče, grejpfrut i limun), jagode, kivi, paprike, brokoli i paradajz.

– Vitamin D – Adekvatan nivo vitamina D je važan za imunološku funkciju. Izvori vitamina D u hrani uključuju ribu, obogaćene mliječne proizvode i žumanca. Izlaganje sunčevoj svjetlosti je primarni izvor prirodnog vitamina D.

– Cink – je veoma važan za mnoge imunološke funkcije. Dobri izvori cinka uključuju meso, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke i mliječne proizvode.

– Probiotici – predstavljaju korisne bakterije koje podržavaju zdravlje crijeva i imunološku funkciju. Oko 70 – 80% aktivnih imunoloških ćelija nalazi se u crijevima, što ga čini najvećim imunološkim organom kod ljudi. Namirnice bogate probioticima uključuju jogurt, kefir i fermentirano povrće.

– Beta-karoten – Ovaj antioksidans se u tijelu pretvara u vitamin A, koji je važan za imunološku funkciju. Namirnice bogate beta-karotenom su mrkva, slatki krompir, špinat, kelj, kajsije i dinja.

– Bobičasto voće – kao što su jagode, borovnice, maline i kupine je bogato antioksidansima, vitaminima i mineralima koji podržavaju imunološke funkcije.

Važno je osigurati da djeca konzumiraju raznoliku i uravnoteženu ishranu koja uključuje naprijed navedene vitamine i minerale i ključno je za podršku njihove imunološke funkcije i cjelokupnog zdravlja. U nekim slučajevima može biti potrebna suplementacija, posebno za djecu koja su u riziku od nedostataka. Međutim, uvijek je najbolje konsultovati se sa zdravstvenim radnikom prije nego što djeci date bilo kakve suplemente.

  • Kako fizička aktivnost utiče na imunološki sistem djece?

Fizička aktivnost igra značajnu ulogu u podršci imunološkom sistemu djece na nekoliko načina:

Vježbanje potiče bolju cirkulaciju krvi, omogućavajući imunološkim ćelijama da se slobodnije kreću po tijelu i efikasnije dođu do svojih ciljeva, povećavajući sposobnost organizma da otkrije i da se bori protiv patogena. Na taj način se povećava efikasnost imunoloških ćelija. Fizička aktivnost pomaže oslobađanju protuupalnih materija u organizmu i povećava proizvodnju antitijela.

Redovna fizička aktivnost povezana je s boljim ukupnim zdravljem, uključujući niži rizik od pretilosti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Djeca koja su fizički aktivna imaju manje šanse da pate od hroničnih stanja koja vremenom mogu oslabiti imuni sistem. Poticanje djece da budu fizički aktivna od malih nogu postavlja temelj za doživotne navike koje podržavaju ne samo fizičko zdravlje već i imunološku funkciju i opću dobrobit.

  • Kada je potrebno da djeci uključimo dodatke ishrani?

Dodaci ishrani mogu biti korisni za djecu u određenim situacijama, posebno ako imaju specifične prehrambene potrebe ili su u opasnosti od nedostataka. Međutim, važno je zapamtiti da suplementi ne bi trebali zamijeniti uravnoteženu prehranu i trebali bi se koristiti po preporuci zdravstvenog radnika, jer oni mogu dati personalizovane preporuke na osnovu starosti deteta, zdravstvenog stanja, unosa ishrane i specifičnih nutritivnih potreba. Oni također mogu pomoći da se suplementi koriste bezbjedno i na odgovarajući način, bez izazivanja štetnih efekata ili interakcija sa drugim lijekovima.

Suplementi u ishrani djeteta su dobrodošli obzirom na njihov rast i razvoj, visok nivo aktivnosti, učestalost obolijevanja npr. od respiratornih bolesti u ranom djetinjstvu. Također, suplementi su važni za hronično bolesno dijete.

Najbolje rezultate suplementacije daju multivitaminsko – mineralni preparati, kao i probiotici.

  • Koji su vaši najvažniji savjeti za roditelje kada je u pitanju jačanje imuniteta njihove djece?

Jačanje imuniteta djece je višestruki pristup koji uključuje različite aspekte načina života i prehrane. Modeliranjem zdravog ponašanja, roditelji trebaju da služe kao uzor djeci tako što će sami prakticirati zdrave navike u ishrani, fizičku aktivnost, adekvatan san, snažno emocionalno zdravlje i efikasno upravljanje stresom.

Becutan KIDS VITS Multiimuno, prašak za otapanje sa okusom naranče, je optimalan suplement koji podržava zdravlje i imunitet djeteta, jer sadrži kompleks vitamina i minerala, kao i probiotik, što ga čini vrlo efikasnim u postizanju željenih rezultata.

Uključujući ove savjete u svakodnevnu rutinu i izbor načina života, roditelji mogu pomoći u podršci imunološkom sistemu svoje djece i unaprijediti cjelokupno zdravlje, kvalitet života i dobrobit djece.

Prethodna priča

Pedijatrica Zagorka Vidović za Kidsinfo: Vodič za prvo ljetovanje s bebom

Naredna priča

Pet bh. destinacija koje možete posjetiti za vikend

Najnovije iz Zdravlje

-->