fbpx
/

Gordana i Nikolina, majke dječaka s Down sindromom: “Imate pravo da ga ostavite” su prve riječi koje čuju roditelji kada saznaju da im dijete ima hromozom više

Gordana Vukićević i Nikolina Radosavljević mame su dječaka koji su rođeni s, kako to one kažu, jednim hromozomom više. Naime, Gordanin sin Vuk, te Nikolinin Andrija imaju Down sindrom, a njih dvije su otvorile zajednički Youtube kanal na kojem govore o ovoj temi.

U videu koji su danas objavile su govorile o načinu na koji se roditeljima djece s poteškoćama u razvoju najčešće saopštava informacija o dijagnozi, a posebno su se osvrnule na česte savjete da ostave dijete u neku ustanovu jer će na taj način sebi olakšati život. Naime, kako su to Gordana i Nikolina istakle, veliki procenat roditelja djece s poteškoćama u razvoju se suočava s ovakvim ili sličnim pristupom.

Imate pravo da ga ostavite. On neće moći. Vaše starije dijete će patiti. Razvest ćete se. Ovo su najčešće riječi koje će tek ostvareni roditelji čuti kada saznaju da njihovo dijete ima hromozom više. U nada da će se ići u pravcu promjena kada je o ovoj važnoj temi riječ, u pravcu jednog drugačijeg pristupa tek porođenim majkama i roditeljima uopšte, snimile smo video u kojem govorimo o tome kako način saopštavanja stanja vašeg djeteta može negativno ili pozitivno uticati na dalji pristup dijagnozi, životu i braku – napisale su ispod videa.

Pogledajte video i ne zaboravite da je novi broj našeg magazina, čiju naslovnicu krase članovi porodice Džeko, online.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Mame blogerice pišu za Kidsinfo: Šta djeca trebaju naučiti prije polaska u školu

Naredna priča

Takos korpice po receptu Džejle Ramović

Najnovije iz Pozitivno roditeljstvo

-->