fbpx

Pitali smo stomatologa za vas: Pravilna briga o mliječnim zubima

Roditelji su često u dilemi oko toga kada je vrijeme za djetetovu prvu posjetu stomatologu. U skladu s tim nerijetko naprave grešku koja podrazumijeva da dijete prvi kontakt sa zubarom ima tek kada ga zaboli zub, a to, kako tvrde stručnjaci, može dovesti do pojave traume kod djeteta.

Kako bismo vam pomogli da izbjegnete ovaj scenarij, o ovoj temi smo razgovarali s doktorom stomatologije Stefanom Bukvićem. On nam na početku razgovora otkriva kada je vrijeme za prvu posjetu zubaru.

– Prva posjeta zubaru bi trebala biti u toku prve godine života, tačnije čim se pojave prvi mliječni zubi. Tokom te prve posjete stomatolog roditeljima objasni hronologiju nicanja zuba i da uputstva za održavanje oralne higijene djeteta. Preporučuje se kontrola na svakih pola godine – kaže on.

Ističe da je izuzetno bitno da s njegom usne duplje djeteta počnete i prije nicanja prvog zuba. To se radi tako što se povremeno, gazom natopljenom u fiziološki rastvor, prebrišu alveolarni grebeni iz kojih niču zubi.

S nicanjem prvog zuba treba početi s pranjem uz pomoć četkice. Pranje zuba se preporučuje minimalno dva puta dnevno, ujutru i uvečer, mada bi najbolje bilo da se zubi peru poslije svakog obroka – objašnjava Bukvić i preporučuje da za svoje mališane kupujete paste s koncentracijom fluora 500ppmF.

No, ukoliko dođe do situacije da se vašem djetetu pokvare mliječni zubi, Stefan objašnjava na koji način se trebaju tretirati.

Karijes mliječnih zuba zahtijeva tretman kao i onaj na stalnim. Pogotovo su važni mliječni molari, tačnije četvorke i petice, jer u slučaju njihovog preranog vađenja može doći do pomjeranja stalnih šestica koje, uz jedinice, prve niču oko šeste godine. Ukoliko se ovi zubi moraju prerano izvaditi, potrebno je uraditi takozvane čuvare prostora. Vađenje mliječnih zuba prije prirodnog ispadanja se preporučuje samo ako ne postoji konzervativan način liječenja – ističe Bukvić.

(Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

VELIKI KOLAPS RODITELJSTVA Zašto smo izgubili moć da vaspitavamo djecu?

Naredna priča

Ilda Humić: Moja šestočlana porodica

Najnovije iz Zdravlje

-->