fbpx
///

Sarajevo: Proglašena epidemija velikog kašlja

Do proglašenja epidemije bolesti, koja se donedavno smatrala iskorijenjenom, došlo je nakon povećanog broja slučajeva zaraženih

U Kantonu Sarajevo proglašena je epidemija velikog kašlja.

Ovu odluku donijelo je Ministarstvo zdravstva KS i donijelo mjere o preveniranju bolesti kroz zdravstveno vaspitanje, preporuke za otkrivanje izvora zaraze i puteva prenošenja zaraze, prijavljivanje, hospitalizacija i liječenje oboljelih lica, pojačanu imunizacija djece te provođenje drugih mjer.

Do proglašenja epidemije bolesti, koja se donedavno smatrala iskorijenjenom, došlo je nakon povećanog broja slučajeva i preporuke Federalnog zavoda za javno zdravlje.

Za sada se ne razmatra zatvaranje škola, vrtića ili odgađanja nastave.

Šta je veliki kašalj?

Veliki kašalj ili pertusis je akutno zarazno oboljenje izazvano bakterijom Bordetella pertussis.

Oboljenje prati intenzivni kašalje, kihanje i otežano disanje.

Veliki kašalj uglavnom je karakterističan za djecu, ali obolijevaju i odrasli. Epizode kašlja traju od četiri do osam sedmica.

Period inkubacije obično traje od pet do 21 dan, u prosjeku od sedam do deset dana.

Tri faze

Bolest se može podijeliti u tri faze.

Prva je do sedam dana i izgleda kao i druga respiratorna infekcija bez temperature, najčešče, blaga sekrecija iz nosa, odbijanje obroka i razdražljivost djeteta. Drugi period je napad kašlja koji se javlja u intervalima, najčešče noću, nerijetko dijete nakon izdisaja grčevito počinje da udahne i zato se često zove i hripavac – zbog zvuka, pocrveni u licu, oči mogu da budu potisnute naprijed s jezikom ili da bude praćeno plavilom oko usta i nakon toga se smiri. Ali u tim napadima kašlja neka djeca ispod šest mjeseci najčešće mogu da dožive i krize svijesti koje mogu ostaviti i trajne posljedice na centralnom nervnom sistemu – upozorio za N1 dr. Slaven Krajina.

Poslije tri do četiri sedmice kašlja bi trebao krenuti stadij oporavka.

Liječnici često apeluju da se djeca pravovremeno vakcinišu i ne propuštaju svoje zakonski predviđene vakcine.

Najznačjanija kompllikacija kod značajnog broja je da djeca dobiju upalu pluća, što nerijetko zahtijeva i boravak na intenzivnoj njezi s kiseoničkom podrškom.

Prethodna priča

PITANJE SVIH PITANJA Zašto kažnjavanje tinejdžera ne donosi rezultate?

Naredna priča

ČETIRI SAVJETA RODITELJIMA DJEČAKA Mazite ih, ljubite, grlite

Najnovije iz BEBE

-->