fbpx

ČETIRI SAVJETA RODITELJIMA DJEČAKA Mazite ih, ljubite, grlite

Iako smo već odavno u 21. stoljeću, ima još onih koji vjeruju kako dječake od malena treba vaspitavati čvršće.

I nije to samo tako na Balkanu, već i u ostatku svijeta. Vjeruje se da dječake treba manje maziti, od njih očekivati da budu jaki, da ne plaču, budu borbeni i snažni.

No, odavno je nauka pokazala drugačije, a mnoge studije zapravo savjetuju – dječaci u prvim godinama života trebaju biti tretirani sa što više nježnosti i saosjećanja nego što je to potrebno djevojčicama.

Je li teže vaspitati dječake?

Poznati neuropsiholog Allan Shore predstavio je najnovije istraživanje koje dokazuje da se desna hemisfera mozga kod dječaka sporije razvija nego kod djevojčica. I šta sad to znači? Jednostavno, dječaci su manje osjetljivi na zvuke, ali i na osobe koje ih okružuju, što ih može učiniti zahtjevnijim i “težim”.

Zbog toga je, prema ovom istraživanju, dječacima teže da toleriraju stres i manje su otporni na neuropsihijatrijske poremećaje, poput poremećaja pažnje, autizma, koji se manifestiraju u ranom djetinjstvu.

Zato dječaci, koji imaju strožije majke, koji su od prvih dana vaspitani strogo, bez mnogo emocija, postaju anksiozniji, a to onda utiče na formiranje neuronskih veza u mozgu, odgovornih za samokontrolu i socijalizaciju, navodi Shore.

Veza puno razumijevanja i ljubavi

Lijek za to je nježna, čvrstaq veza sina i majke, zasnovana na razumijevanju, ispunjavanju djetetovih potreba za ljubavlju i blizinom. Ovo ima ogroman uticaj na razvoj mozga baš u prvoj godini života.

Četiri savjeta

Ne razdvajajte sinove od majki po rođenju jer to uzrokuje ogroman stres kod sve djece. No, za dječake je to naročito važno, jer se kod njih primjećuje nagli rast hormona stresa (kortizol). Ako budu duže razdvojeni od majke, pa se nivo stresa održi neko vrijeme, to može imati ozbiljan uticaj na razvoj mozga i zdravlje djeteta.

Provedite sa svojim sinom cijelo porodiljsko odsustvo ili najmanje do prvog rođendana. U ovom periodu dječaci su najranjiviji.

Ne budite strogi prema njima, posebno ne u prvoj godini života. Izbjegavajte stres, prisupajte im sa strpljenjem, jer oni veoma dobro primjećuju negativne emocije. Ne branite im da plaču i nemojte ih zbog toga posramljivati. Ne ostavljajte ih same kada su uplakani, makar sami bili krivi zbog toga. Oni tada pate i potrebna im je potvrda da su vrijedni ljubavi. Često ih grlite, mazite i ljubite.

Na male dječake poseban negativan utjecaj mogu imati spoljni toksini, fenol na primjer. Kod njih oni mogu napraviti ozbiljan problem upravo u razvoju desne hemisfere. Iako možda djeluje kao paranoja, uvijek moramo biti oprezni sa svim što okružuje našu djecu.

Prethodna priča

Sarajevo: Proglašena epidemija velikog kašlja

Naredna priča

Psihologinja sa Stanforda: Ovo je način broj 1 da pomognete djeci da postanu uspješna

Najnovije iz BEBE

-->