fbpx
///

Psihologinja sa Stanforda: Ovo je način broj 1 da pomognete djeci da postanu uspješna

Odrastanje je bolno, teško i smiješno. Roditelji često zaborave kako je odrastati

Roditelji nisu uvijek sigurni kako najučinkovitije podržati razvoj svoje djece i pomoći im da izoštre svoj mozak. Dobra vijest je da se mnogo dobrih savjeta može sažeti u jedan cilj: pomozite im da razmišljaju o rastu.

Kada razmišljamo o rastu, vjerujemo da je naša sposobnost učenja neograničena – kaže psihologinja s Stanforda, Mary C. Murphy.

Istraživanja su pokazala da je to zaista stvar koja može dramatično poboljšati naš stav, angažman i učinak. Evo kako pomoći djetetu da razvije takav način razmišljanja, umjesto da vjeruje kako je rođeno s određenim talentima i snagama te da ništa ne može učiniti po pitanju toga.

Dijelite priče o ustrajnosti

Murphy ističe da je pripovijedanje jedan od najsnažnijih načina prenošenja lekcija. Roditelji mogu kroz priče normalizirati teškoće s kojima se suočavamo na svakodnevnoj bazi te pokazati djeci da gotovo sve što vrijedi obično uključuje malo borbe, osobito na početku.

Razgovarajte o svojim pogreškama

Kada živimo u svom načinu razmišljanja o rastu, ne bojimo se pogrešaka jer ne vjerujemo da one odražavaju našu urođenu sposobnost. Umjesto toga, pogrešne korake vidimo kao prilike za učenje. Kroz razgovore o vlastitim pogreškama, djeci pokazujemo da iz takvih situacija možemo štošta naučiti i da greške treba prigrliti kao vrijedne lekcije – poručuje Murphy.

Podsjetite djecu koliko su daleko stigla

Djeca se često fokusiraju na neuspjeh ili borbu koju proživljavaju u sadašnjem trenutku, gubeći iz vida uspjeh koji su postigli u prošlosti.

Ako se vaše dijete osjeća obeshrabreno, podsjetite ga na put kojim je krenulo i na prepreke koje je svladalo kako bi stiglo tu gdje je sada. Na primjer: ‘Sjećaš li se kako ti je bilo teško naučiti čitati? Sada sam/a čitaš cijela poglavlja!’ Možete izvući neke stare zadatke, fotografije ili videozapise kako biste ilustrirali kako su stvari koje su im nekoć bile izazovne sada jednostavne – pojašnjava psihologinja.

Djeca vole kada ih se podsjeća na to kakvi su bili kad su bili mlađi i kako su se razvijali tijekom vremena. Ovaj razgovor također pokazuje da ih cijenite kao pojedince s vlastitim putanjama rasta.

Pitajte svoju djecu treba li im pomoć

Jednostavan način da provjerite postoji li područje s kojim vaše dijete ima poteškoća jest da ga pitate treba li pomoć. To pitanje normalizira ideju da se svatko od nas s nečim bori.

Pomaganje djeci da iskoriste svoj način razmišljanja o rastu nije samo poticanje da izdrže ili da se više trude. Radi se o osiguravanju da imaju resurse i podršku koja im je potrebna da budu uspješni – napominje Murphy.

Zabavljajte se

Na kraju, kada učenje i rast vidimo kao užitak, vjerojatnije je da ćemo htjeti obaviti posao koji je potreban da to postignemo. Zato ne zaboravite se zabavljati sa svojom djecom.

Prethodna priča

ČETIRI SAVJETA RODITELJIMA DJEČAKA Mazite ih, ljubite, grlite

Naredna priča

"AMNEZIJA DJETINJSTVA" I pamćenje se vježba

Najnovije iz Pozitivno roditeljstvo

-->