fbpx
//

PSIHOLOZI TVRDE Jedna osobina iz djetinjstva određuje uspjeh u životu

Ako vaše dijete ima ovu osobinu nemojte da se nervirate

Asocijacija za psihološke nauke u svom izdanju kaže da postoji veza između prkosa i kršenja pravila u adolescentskom dobu i velike zarade kasnije u životu. Da li je moguće da su nemirna i ponekad tvrdoglava djeca u stvari pravi mali genijalci.

Uzmimo za primjer Bill Gatesa. 

Kada je imao 11 godina, počeo je da pravi probleme svojim roditeljima. Kako je njegov intelektualni kapacitet rastao, tako je počelo njegovo argumentovanje svemu. Odbijao je da radi stvari koje je majka tražila od njega, kao što su čišćenje sobe ili dolazak na večeru – piše The Wall Street Journal.

Testovi iz Luxemburga

Bio je u sukobu sa roditeljima oko toga ko ima kontrolu. Gatesovo adolescentsko ponašanje može da djeluje kao ništa posebno – mnogi od nas prošli su kroz sličnu fazu buntovništva, a da nismo postali multimilioneri. Međutim…

Ako se vratimo u 1968. godinu, blizu 3.000 osnovaca iz Luxemburga radili su test inteligencije i davali odgovore o svojim osjećanjima u vezi sa školom. Njihovi nastavnici su takođe popunjavali upitnik o ponašanju svojih učenika. Kasnije su istraživači ocjenjivali i i učenike i njihove porodice. 

Potom, 2008. godine, istraživači su se vraćali podacima da vide koja osobina u djetinjstvu može da predvidi uspjeh u karijeri i zaradi. Mogli su da dođu u dodir sa 745 studenata, koji su tada imali 52 godine.

Psiholozi su bili iznenađeni rezultatima.

Naime, osim standardnih karakteristika – IQ-a, društveno-ekonomskog statusa roditelja i postignutog obrazovanja, ono što je takođe predviđalo visoku zaradu jeste kršenje pravila i prkosno ponašanje prema autoritetu.

Nije još najjasnije zašto se kršenje pravila pokazalo kao pozitivna osobina. Istraživači kažu da je moguće da su takvi ljudi skloniji da se zauzimaju sami za sebe, što može da vodi do bolje finansijske situacije.

Ako 90 odsto onih koji su na poslovnom sastanku glasaju za jedan od prijedloga, odbaciću ga. Razlog je veoma jednostavan: Ako svi prisutni vide priliku u nekoj ideji, onda su velike šanse da razne druge kompanije već rade na toj istoj ideji i nećemo moći sebi da prokrčimo put na tom poljuJack Ma, osnivač Alibabe.

Preispitivanje pravila

U međuvremenu, druge studije pokazale su slične nalaze: Jedna studija pronašla je da se oni koji se sa skoro svime slažu zarađuju manje novca nego oni koji često pokazuju da se s nečim ne slažu. I Steve Jobs je često isticao da se nije slagao s većinom, a što oje dalje vodilo do toga da preuzima rizike, ali i odbacuje ono što je mislio da nije u njegovom interesu. 

Naravno, ovo istraživanje ne treba da ohrabruje djecu da, recimo, odbijaju odlazak u školu.

Aliako primjetite žicu prkosa u njima, tendenciju da preispituju neka pravila, da se suprotstavljaju i da se zalažu za sebe, možda to nisu loše osobine. Možda upravo to treba njegovati kod njih.

Prethodna priča

Začepljen nosić, kako olakšati disanje? Preporuka: Sprej na bazi morske vode za lakše disanje

Naredna priča

BUDIMO ISKRENI I OTVORENI Gojaznost djece je i odgovornost roditelja

Najnovije iz Pozitivno roditeljstvo

-->