fbpx
/

NOVI TREND Sleepunder – prespavanjac kod prijatelja, ali bez spavanja

Novi trend druženja savršeno je rješenje za roditelje, a da li i za djecu

Prespavanjac kod prijatelja oduvijek je za sve tinejdžere, ali i one puno mlađe veliki hit.

Ipak, mnogi su više oduševljeni idejom nego stvarnom realizacijom, pa je zato postao moderan novi trend – prespavanjac bez spavanja.

Druženja u domovima prijatelja uvijek nam je posebno privlačno.  Vide iznutra dom nekog tko im je drag, dožive njihov život na drugi način, istraže sve njihove igračke i zabavljaju se često bez budnog oka roditelja.

Sve izgleda drugačije

A tek prespavanjac! To je jedna potpuno nova dimenzija o kojoj klinci dugo vremena najprije maštaju, planiraju, a nekad dođe i red na to…

No, ma koliko im se sviđala ideja, ma koliko to željeli, nekad to u mislima izgleda potpuno drukčije od onog kako to izgleda u stvarnosti. Wow, zabavno je spavati kod frendice! A onda dođe vrijeme za spavanje - bez mamina poljupca, bez mamina zagrljaja, bez tatinog škakljanja… I sve izgleda drukčije.

Isto je i sa stajališta roditelja, posebno ako se radi o nedovoljno poznatim prijateljima.  Ostaviti dijete da spava u tuđoj kući više ne zvuči isto kao što je zvučalo prije desetljeće, dva. Danas je to daleko kompliciranije i mnogi se roditelji na to vrlo teško odluče.

I upravo zato – i zbog jednih i zbog drugih – u Americi se javio novi trend, odnosno novi oblik prespavanjca kod prijatelja. Dali su mu naziv „sleepunder“, a radi se o tom da se djeca igraju kod prijatelja u kući, bez roditelja, duže vremena, „odrade“ sve što bi i inače na prespavanjcu. A onda tik pred spavanje, roditelji dođu po njih i idu spavati doma.

Ugodnija opcija

Ovakav scenarij odgovara, čini se, svima. 

– Sleepunder je izvrsna opcija za roditelje kojima nije ugodno da njihova djeca ostaju cijelu noć u kući prijatelja. Ovo sve češće viđamo od pandemije naovamo. Ljudi žele da njihova djeca ostanu povezana, da se osjećaju dijelom grupe i da imaju prijatelje - objasnila je Erika Souter, stručnjakinja za roditeljstvo za Good Morning America.

Ona je također istaknula da postoje brojni faktori koji utječu na to je li dijete spremno za prespavati kod prijatelja ili ne.

Stvarno ne možemo reći da postoji pravo vrijeme. Postoje šestogodišnjaci koji žele prespavati kod prijatelja, ali i 13-godišnjaci koji nisu spremni na to i ne mogu se snaći u izazovnim situacijama. Morate poznavati svoje dijete – rekla je.

Istaknula je također da je vrlo bitno u svakom slučaju djecu učiti kako da se zalažu za sebe kada im je neugodno.

Souter je savjetovala da roditelji dijete mogu početi pripremati da bude udaljeno od njih tako što će ga podučavati osobnim granicama i tome kako izaći iz situacije u kojoj se može osjećati nesigurno.

Vrlo je važno da znaju da imaju izlaz iz situacija. Dogovorite sigurnu riječ koju možete koristiti u telefonskom razgovoru s njima, tako da ih možete pokupiti ranije ako je potrebno – dodala je.

Važno je postavljati pitanja

Roditelji koji svoju djecu povjeravaju na brigu drugima, moraju postaviti pitanja o domu u kojem će dijete boraviti. Tko će nadzirati djecu? Je li alkohol zaključan? Tko će još biti u tom domu? Nikad ne treba pretpostaviti da ne postoji baš nikakav potencijalni rizik. Treba sve uzeti u obzir, pa biti spreman na sve to.

Možda zvuči pretjerano, ali tako će se svi osjećati sigurnije.

Prethodna priča

I TO JE MOGUĆE Kako dijete naučiti disciplini bez kažnjavanja

Naredna priča

MAMAMA SE OVO NEĆE SVIDJETI Kad je pravo vrijeme da djevojčicama probušimo uši?

Najnovije iz VIJESTI

-->