fbpx
//

MAMAMA SE OVO NEĆE SVIDJETI Kad je pravo vrijeme da djevojčicama probušimo uši?

Prema mišljenju Američke akademije za pedijatriju, najbolje je čekati da dijete dovoljno poraste da može samo brinuti o higijeni ušiju, odnosno da samo čisti rupicu za naušnicu

Mnoge mame odluče bebi probušiti uši kada su stare tek nekoliko mjeseci. Neke to rade jer im se sviđa da beba nosi naušnice, neke smatraju da je bolje da se bebe ne sjećaju bušenja ušiju, a neke jer žele izbjeći pitanje da li je dječak ili djevojčica.

Koji god bio razlog za bušenje ušiju, uglavnom svaka mama ima i dilemu kada je OK da dijete nosi naušnice. Sajt dziecko.medonet.pl otkrio je kakve su preporuke Američke akademije za pedijatriju kada je u pitanju bušenje ušiju djeci.

Kada je OK da se djeci buše uši

Ono što je važno uzeti u obzir prilikom promišljanja kada djetetu probušiti uši je njegova zrelost. Prema mišljenju Američke akademije za pedijatriju, najbolje je čekati da dijete dovoljno poraste da može samo brinuti o higijeni ušiju, odnosno da samo čisti rupicu za naušnicu.

Iako bušenje ušiju generalno nije opasno, postoji mali rizik od komplikacija. Zato, ako se malom djetetu probuše uši, roditelji moraju voditi računa da se higijena pravilno održava, ali uvijek postoji rizik da će tako malo dijete dodirivati tek probušenu rupu prljavim rukama, ali i da će tijekom igre zakačiti i potencijalno ozlijediti uho.

Moguće komplikacije

Kao što smo rekli, komplikacije su rijetke, ali postoji rizik. Neke od mogućih komplikacija su krvarenje, hematom, infekcija, pojava apscesa (gnojenje) ili alergijske reakcije.

Sigurno bušenje ušiju

Pedijatri savjetuju roditeljima da dobro paze gdje će odvesti bebu na bušenje ušiju, kako bi sve bilo sterilno i čisto, profesionalno obavljeno. Također, savjet je da se djetetu uho buši iglom, a ne pištoljem za bušenje.

Nakon bušenja ušiju, potrebno je voditi računa o higijeni i čistiti uho dok rupica ne zaraste. Također, treba izbjegavati često dodirivanje ušiju, kako bi se smanjio rizik od infekcije.

Prethodna priča

NOVI TREND Sleepunder - prespavanjac kod prijatelja, ali bez spavanja

Naredna priča

NADARENA DJECA NE IDU NA 5 TRENINGA I AKTIVNOSTI: Ranko Rajović objašnjava zašto im je dovoljna samo jedna

Najnovije iz BEBE

-->