fbpx

Istraživanje pokazalo da se buntovna djeca bolje snađu u životu

Vaše dijete je buntovno, tvrdoglavo i neposlušno i mislite da je problem u vaspitanju i nedostatku autoriteta. Ali nauka tvrdi drugačije. Prema istraživanju ResearchGate, djeca koja manje slušaju roditelje i odrasle, imaju veće šanse u budućnosti da postanu uspješna.

Tokom istraživanja praćen je razvoj 3.000 djece, uzrasta od osam do 12 godina, od 1968. godine do danas. Naučnici su detaljno bilježili podatke o njima, poput koeficijenta inteligencije, socijalnog i ekonomskog statusa, porodične situacije, dnevnih aktivnosti, ocjena u školi, kao i njihove stavove i ponašanje. Kada su poslije mnogo godina istraživanja sumirani svi podaci, došlo se do zaključka da su se mali buntovnici i tvrdoglava djeca bolje snašla u životu od njihovih vršnjaka koji su u djetinjstvu bili uzorni i poslušni.

Naučnici su ustanovili i da im je buntovništvo dalo i kreativnu prednost, kada je riječ o novim idejama ili pokretanju posla. Neposlušni i tvrdoglavi mališani kasnije su došli na važne pozicije u kompanijama u kojima su zaposleni i zarađivali su više novca od onih koji su bili bolji učenici i disciplinovaniji u djetinjstvu.

Istraživači smatraju da uspjeh buntovne djece u kasnijem periodu života može biti rezultat njihove sebičnosti i stavljanja ličnih interesa iznad svega. S obzirom na to da ne poštuju pravila, odlični su pregovarači i uspijevaju da se izbore za veću platu. Tvrdoglavost ih navodi na to da za sebe uvijek traže najbolje.

(Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Evo kako bebu možete zaštiti od štetnih UV zraka

Naredna priča

Djeca mogu prepoznati ako roditelji potiskuju svoja osjećanja

Najnovije iz Ostalo

-->