fbpx

Djeca mogu prepoznati ako roditelji potiskuju svoja osjećanja

Stres je česta pojava u krugu porodice naročito sada kada ljudi mnogo vremena provode zajedno u izolaciji zbog pandemije koronavirusa. Novo istraživanje otkriva da djeca mogu prepoznati ako su im roditelji pod stresom i to ima svoje posljedice po najmlađe.

U radu objavljenom u časopisu Journal of Family Psychology Sara Waters docentica s Univerziteta Washington State i njene kolege proučavale su interakcije između roditelja i djece u dobi od sedam do 11 godina.

Otkrili su da su djeca prepoznala svaki put kada su roditelji pokušali sakriti svoje emocije, navodi News.wsu.edu.

Istraživači su proučavali 107 roditelja, od kojih su gotovo polovina bili očevi i njihova djeca. Zamolili su svakog od njih da nabroji pet stvari zbog kojih su pod stresom. Zatim su razdvojili roditelje od djece i zamolili svakog roditelja da izvede stresnu aktivnost, poput govora, da aktivira fiziološki sistem reakcije na stres.

Zatim su vratili dijete i zamolili ih da razgovaraju o temi koja je bila na njihovim popisima. Polovina tih roditelja zamoljena je da suzbiju svoje emocije tokom razgovora. Sve interakcije su snimljene. Roditelji i djeca su imali senzore na svojim tijelima za mjerenje fizioloških reakcija.

Pokazalo se da suzbijanje emocija dovodi do manje bliskosti i zahlađenja odnosa. Kako su roditelji sakrivali da su pod stresom tako su i djeca mijenjala svoje ponašanje.

U istraživanju se pokazalo da majke nisu prenijele stres svojoj djeci. No, za majke koje su sakrile svoje emocije ispostavilo se da su njihova djeca pokazala više znakova stresa. Nije bilo isto za očeve. Stručnjaci objašnjavaju da je to zato što očevi često imaju tendenciju potisnuti svoje emocije više nego majke. 

(Klix.ba, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Istraživanje pokazalo da se buntovna djeca bolje snađu u životu

Naredna priča

Završetak školske godine u ZDK

Najnovije iz VIJESTI

-->