fbpx
////

IGNORIRANJE JE JEDNA OD NAJGORIH KAZNI

Je li vam se ikada dogodilo da su vas postupci vašeg mališana toliko naljutili i ‘izbacili iz takta’ da ste nakon toga reagirali na način da uopće više niste željeli razgovarati i komunicirati s njime, tj. da ste ga ignorirali?

Doc. dr. sc. Tomislav Franić, specijalist dječje i adolescentne psihijatrije, smatra da je ignoriranje ponašanje koje roditelji nikako ne bi smjeli koristiti jer njime jako povređuju svoje dijete, koje se nije u stanju nositi s takvom situacijom

Je li vam se ikada dogodilo da su vas postupci vašeg mališana toliko naljutili i ‘izbacili iz takta’ da ste nakon toga reagirali na način da uopće više niste željeli razgovarati i komunicirati s njime, tj. da ste ga ignorirali?

Riječ je zapravo o vrlo čestim situacijama, kad se roditelji pomalo zaborave, i kažu djetetu: Bio si toliko zločest/zločesta da više neću pričati s tobom! Dijete onda ide za majkom ili ocem, a mama ili tata se ljute i ne odgovaraju na pitanja. I tako sat ili dva.

Što je dijete mlađe ignoriranje je strašnije

Doc. dr. sc. Tomislav Franić, specijalist dječje i adolescentne psihijatrije, smatra da je riječ o ponašanju koje roditelji nikako ne bi smjeli koristiti jer njime jako povređuju svoje dijete, koje se nije u stanju nositi s takvom situacijom.

– Po meni je ignoriranje jedna od najgorih mogućih kazni. Što je dijete mlađe, ono ignoriranje doživljava na strašniji način, smatra ovaj splitski psihijatar.

– Ignoriranjem vi dijete nihilirate, ono se osjeća kao da ne postoji. Što je dijete mlađe ono razmišlja na drugačiji način od odraslih osoba. To zovemo konkretnim načinom razmišljanja. Za dijete je to ovdje i sad. Ako me ignoriraš, to znači da će to trajati zauvijek. Dijete nema sposobnost i mogućnost anticipacije. Ono smatra da ako me mama ili tata ignoririraju sad, da će to biti za cijeli život. Slično onome, ako me mama ostavila sad u vrtiću nikada se neće vratiti. Kasnije dijete shvati da ga ne ostavljaju, već da će se vratiti… , rekao je Franić.

Gore od fizičke kazne!

– Situacije ignoriranja, zaključavanja ili zatvaranja, s čime sam se u praksi također susreo, djeca doživljavaju vrlo traumatično, još gore od fizičke kazne, koju roditelji nikako ne bi smjeli koristiti. Bolje da me istuče!, reklo mi je jedno dijete. Manje bi boljela fizička kazna, rekao je dr. Franić.

– Roditeljstvo nije nimalo jednostavno. Roditelji trebaju znati da će imati bolji odnos s djetetom ukoliko u roditeljskom odgoju prate svoje dijete, umjesto da ga vode. Nije dobro rješavati stvari umjesto djeteta. Dijete valja pustiti da samo riješi problem, a ako ne ide, pomoći mu, poručio je dr. Tomislav Franić.

Prethodna priča

NIJE DOBRO DA OCJENE ODREĐUJU USPJEH DJECE

Naredna priča

NAJDJELOTVORNIJI NAČIN ZA USPAVLJIVANJE BEBE - 13 MINUTA STVARA MAGIJU

Najnovije iz Obrazovanje

-->