fbpx
//

NAJDJELOTVORNIJI NAČIN ZA USPAVLJIVANJE BEBE – 13 MINUTA STVARA MAGIJU

Bebe se često probude kada ih položite u krevetac nakon što zaspu, a istraživači su utvrdili da je to zbog toga što se njihov puls ubrzava kada tijelo gubi kontakt sa osobom koja ih je nosila

Ako vaša beba jako plače, petominutno nošenje u rukama dok polako hodate je najefikasniji način za smirivanje i uspavljivanje, otkrili su istraživači japanskog Nacionalnog naučnog instituta Riken. Studija je provedena kako bi se pronašla najbolja metoda za uspavljivanje bebe. Eksperimentom je obuhvaćena 21 beba starosti od sedam mjeseci ili mlađa i njihovi roditeljima. Ispitivale su se bebe iz Japana i Italije.

U okviru studije testirane su četiri različite metode u trajanju od 30 sekundi i upoređivana je reakcija beba.

Koračajte u krug

“Nosi i hodaj” tehnika dala je najbolji efekat, dok je stavljanje bebe u kolica i pomjeranje naprijed-nazad imalo slabe, ali pozitivne rezultate. Druge dvije opcije, “drži bebu i sjedi” i polaganje bebe u krevet, nisu dale nikakav efekat.

Tim istraživača je potom testirao vremensko trajanje šetnje, odnosno hodanja, a utvrdili su da nakon pet minuta sve bebe prestaju da plaču.

Hodanje vašom uobičajenom brzinom je dovoljno, ali pošto će se bebe vrlo vjerovatno probuditi kad prestanete da hodate, rezultati sugerišu da je bolja opcija da koračate u krug oko stola, umesto da se krećete naprijed-nazad.

Bebe se često probude kada ih položite u krevetac nakon što zaspu, a istraživači su utvrdili da je to zbog toga što se njihov puls ubrzava kada tijelo gubi kontakt sa osobom koja ih je nosila, te upravo u tome leži razlog buđenja.

Plitak san

U slučajevima kada se bebe nisu probudile nakon što su stavljenje u krevetac, roditelji su u prosjeku proveli bar osam minuta noseći je prije toga.

S druge strane, bebe bi se budile ako su ih roditelji nakon u prosjeku tri minuta od uspavljivanja polagali u krevetac.

Poslije oko osam minuta, bebe prolaze fazu u kojoj je san plitak i manje je vjerovatno da će se probuditi, zaključak je ovog istraživanja.

Prethodna priča

IGNORIRANJE JE JEDNA OD NAJGORIH KAZNI

Naredna priča

PORODILA SE ANĐELKA PRPIĆ: DJEVOJČICA SE ZOVE ČARNA

Najnovije iz BEBE

-->