fbpx
//

PREPOZNAJTE SIMPTOME Je li moje dijete previše bolesno za školu?

Neke je simptome lako prepoznati kao opasne, a neki nas mogu zavarati

Ako je sinoć vaše dijete imalo blago povišenu temperaturu i čak je samo tražilo da ode u krevet – što uopće nije njegovo uobičajeno ponašanje, to može biti znak. A jutros je bez temperature, u slast pojelo doručak i naravno da ste zbunjeni. Pa i u dilemi, škola kao i obično ili dan kod kuće? Neke je simptome lako prepoznati kao opasne, a neki nas mogu zavarati. Evo jednostavnog vodiča za dječje tegobe i njihovu ozbiljnost

Groznica
Temperatura do 38 stupnjeva Celzijusa obično nije znak za paniku. Djeca često znaju imati “jednonoćne” temperature koje prođu do jutra. Ako je dijete veće i ujutro je temperatura normalna, a ono dobre volje i dobrog apetita – sve je u redu. No kod manje djece (posebno kod beba do četiri mjeseca starosti) svaka je temperatura znak za uzbunu.

Ako dijete i ujutro ima blago povišenu temperaturu, makar 37,5 stupnjeva, ne bi trebalo ići u školu. Jedan razlog je moguća zaraznost djeteta, a drugi – i važniji – jest to što dijete s povišenom temperaturom teško može pratiti nastavu. Bolesnom djetetu treba odmor – škola može pričekati.

Povraćanje
Dijete je povraćalo samo jednom u 24 sata. Vjerojatno nije riječ o infekciji ili zarazi, a veoma vjerojatno ne postoji ni rizik od dehidracije. Ponekad djeca povraćaju jer im se u želucu nakupilo sluzi iz nosa ili grla – ako je to slučaj, dijete je spremno za školu.

Ako je dijete tijekom 24 sata povraćalo dva ili više puta, vjerojatno je riječ o infekciji. Pazite na znakove dehidracije – dijete mokri rjeđe nego obično, i njegov urin je tamno žute boje. Znak dehidracije mogu biti i ispucale usnice. Pazite da dijete neprestano dobiva po malo tekućine i nemojte ga slati u školu čim povraćanje prestane. Viroze koje dolaze s povraćanjem imaju neugodnu naviku da se ponekad vrate još snažnije. Također je važno da posjetite liječnika ako se stanje pogorša.

Crvene oči
Ako su djetetove bjeloočnice blago crvene ili roskaste i ako nema jakog iscjetka ili je prisutan proziran iscjedak, sve je u redu – vjerojatno je samo riječ o alergiji.

Ako su djetetove oči jarko crvene sa snažnim žutim ili zelenim iscjetkom, vjerojatno je riječ o bakterijskom obliku konjunktivitisa. Dijete bi moralo ostati kod kuće uz terapiju antibioticima.

Proljev
Dijete ima vodenaste stolice, ali nema temperaturu i sasvim se normalno ponaša. Ako je djetetovo opće stanje u redu i ako te vodenaste stolice nisu prečeste tijekom dana (do tri stolice dnevno), sve je u redu.

Više od tri jako vodene stolice dnevno znak su da dijete treba ostati kod kuće. Ako u stolici primijetite sluz ili krv – odmah liječniku. Kao i kod povraćanja, pazite na znakove dehidracije.

Upaljeno grlo
Bolno grlo praćeno curenjem iz nosa obično je posljedica iritacije sluznice – sve dok nema temperaturu, može u školu.

Ako je upaljeno grlo praćeno otečenim žlijezdama, groznicom, glavoboljom ili trbuhoboljom, odvedite dijete liječniku. Ako je riječ o nekoj infekciji (kod djece su veoma česte infekcije streptokokom), ono je zarazno prva tri dana uzimanja antibiotika.

Bol u stomaku
Ako je bol u trbuhu jedini djetetov sindrom i ako se inače ponaša posve normalno, može u školu. Može biti riječ o zatvoru ili o tremi – a u tom slučaju nema boljeg lijeka od zagrljaja.

Trbuhobolja koju prati povraćanje, proljev, groznica ili loše opće stanje djeteta znak je za brzi posjet liječniku. Bol u trbuhu može značiti mnogo stvari ako je praćena navedenim simptomima.

Prehlada
Ako dijete nema groznicu i ako se inače dobro osjeća, sve je u redu. Na posljetku, kad bi sva djeca kojima curi nos ostajala kod kuće, škole bi bile prazne!

Dijete mora ostati kod kuće ako je sluz iz nosa gusta i žuta ili zelena, te ako je dijete mrzovoljno ili letargično.

No, unatoč ovim savjetima, sasvim smo sigurni da svi roditelji školaraca mogu procijeniti i odlučiti se, je li dan za školu ili ostanak kući.

Prethodna priča

NADARENA DJECA NE IDU NA 5 TRENINGA I AKTIVNOSTI: Ranko Rajović objašnjava zašto im je dovoljna samo jedna

Naredna priča

OVO MORA ZNATI SVAKI RODITELJ Bol i ostali osjećaji kod novorođenčeta

Najnovije iz Obrazovanje

-->