fbpx
///

OVO MORA ZNATI SVAKI RODITELJ Bol i ostali osjećaji kod novorođenčeta

Bebe mogu osjetiti i osjećaju bol. Osjećaj boli na njih može ostaviti dugoročne posljedice. Bebe se čak mogu i dosađivati

Male, tek novorođene bebe ne mogu nam reći što točno osjećaju ni da li ih nešto boli. Ne mogu reći ni kad se osjećaju usamljeno i kada im je dosta zurenja u strop.

No, to ne znači da novorođenčad ne osjeća bol, usamljenost i dosadu!

S obzirom da smo mi odrasli ljudi rijetko u društvu novorođenčadi, s lakoćom može doći do pretpostavke da su oni nedovoljno razvijeni da osjećaju bol i druge osjećaje poput nas.

Dugoročne posljedice

Ponekad su čak stručnjaci i liječnici pretpostavljali da novorođene bebe ne osjećaju bol, a ako bi ju i osjećale, smatrali su da se premale da bi se toga sjećale.

Nova istraživanja su pokazala da su takve pretpostavke netočne. Bebe mogu osjetiti i osjećaju bol. Osjećaj boli na njih može ostaviti dugoročne posljedice. 

Bebe se čak mogu i dosađivati. Mogu imati posljedice od manjka stimulacije i nedostatka komunikacije sa svojim roditeljima. Ono što se događa u prvim tjednima, mjesecima i godinama može utjecati na ostatak njihovog života.

Dobra je vijest da, s ovim znanjem, možete pomoći svom novorođenčetu da postane zdrava i sigurna beba i toddler, a jednoga dana i odrasla osoba.

Iako ih vaša novorođena beba ne može izraziti, ona ima osjećaje isto kao i vaša starija djeca i vi sami. Važno je da svaki roditelj shvati kako male bebe osjećaju i reagiraju na bol i da u skladu s tim odlučuju o eventualnim medicinskim postupcima.

Ovdje je sedam stvari koje morate znati o svom novorođenčetu.

Vaše novorođenče može komunicirati

Novorođenče ne može točno reći ono što želi i osjeća, ali to ne znači da ne može komunicirati s vama. Bebe komuniciraju najčešće plakanjem, no to nije jedini način komunikacije s vašom bebom.

Trljanje očiju i zijevanje može biti znak da im se spava.

Lizanje usnica, otvaranje usta i stavljanje šakica u usta mogu biti znakovi za glad.

Nemir i plač kad ih stavljate u krevet mogu biti znakovi da su usamljeni ili da se boje.

Uzmite si vremena i promatrajte svoju bebu. Svaka majka ima mogućnost komunikacije sa svojom bebom i svaka beba komunicira sa svojom majkom. Što prije naučite odgovarati na njene potrebe i prije nego zaplače, to će prije vaša beba naučiti kako komunicirati s vama bez plača.

Vaše novorođenče može osjetiti bol

Kad bi nam liječnik predložio da obavimo neki medicinski zahvat bez ikakve lokalne anestezije, dvaput bi razmislili o njegovom prijedlogu.

No, zadnjih nekoliko desetljeća bilo je sasvim uobičajeno raditi manje i malo veće medicinske zahvate na novorođenčadi bez ikakve lokalne anestezije.

Pretpostavka je bila da je njihov mali organizam bio nedovoljno razvijen da bi mogao procesirati bol. Bebe bi nakon takvih zahvata bile više pospane i letargične što su svi shvaćali kako bebe dobro podnose zahvate. No, zapravo njihov organizam je bio u stanju šoka i jednostavno se ugasio kako bi se zaštitio. Takva bol je bila prejaka da bi se novorođenčad mogla s njom nositi.

Vaša beba je osjetljivija na bol od vas

Biti roditelj je teško jer stalno dolaze neka nova upozorenja. Ova informacija nije ovdje da vas zabrine, već da vam pomogne kako bi lakše donijeli odluke u određenom trenutku.

Istraživanje koje je provedeno 2015.godine je otkrilo da bebe osjećaju bol isto kao i odrasli, ali su puno osjetljiviji na tu bol.Ovi rezultati su u potpunoj suprotnosti onome što se godinama tvrdilo.

Ako malo razmislimo o novorođenčadi, ovo povećana osjetljivost zapravo ima smisla. Naše male bebe provele su zadnjih devet mjeseci na sigurnom mjestu, daleko od osjećaja gladi, hladnoće, topline. Iskustvo kao što je bol za njih može biti previše.

Kako pomoći?

Većina novorođenčadi je izložena nekim zahvatima odmah nakon poroda kao što su na primjer uzimanje uzorka krvi iz pete kao screening za određene bolesti. U ovakvim trenucima vi možete pomoći svom novorođenčetu da lakše podnese bol.

Svaki lijek nosi određen rizik sa sobom, pa za manje zahvate, kao što je vađenje krvi, rizici anestezije su veći od boli koja dolazi samim postupkom. Svojoj bebi možete pomoći da lakše preživi zahvat i da se osjeća sigurnije. Dojite ju, mazite, nježno joj pričajte i radite sve one nježne radnje kako bi se vaša beba osjećala bolje.

Ovo pomaže i u izgradnji povjerenja s vašom bebom. Iako je bol neugodan dio života, beba može naučiti da su mama i tata uvijek tu u njenom životu, da donesu sigurnost i budu podrška onda kada u životu boli. 

Ukoliko su neki veći medicinski zahvati nužni, uzmite si vremena i razgovarajte s liječnikom o najboljem izboru anestezije za vaše dijete.

Vaša beba se može osjećati usamljeno

Nakon devet mjeseci u toplom i sigurnom okruženju gdje nikad nije bila sama, vaša beba prolazi kroz teško razdoblje tranzicije i privikavanja na život na zemlji. Prvi puta otkad postoji je fizički odvojena od svoje majke. Nakon što je uvijek mogla čuti majčine otkucaje srca i bila uvijek nošena, vašoj bebi je šok biti ostavljena sama, te se zbog toga može osjećati usamljeno.

Neke bebe su mirne i čine se zadovoljne iako su ostavljene da leže potpuno same. U nekim situacijama ovo se dogodi zato jer su bebe naviknule na to da nitko neće doći na njihovo dozivanje. Druge bebe su glasnije i za svaki pokušaj spuštanja u krevet će glasno protestirati.

Ako je vaša beba sretna kad ju ne nosite, spustite ju, no budite umjereni. Uvijek odgovarajte na njen, i najmanji plač, iako znate da je i najhranjena i presvučena. Zapamtite, novorođenčad treba dodir, majčinu blizinu i interakciju s roditeljima isto kao što treba kisik.

Vašoj bebi može biti dosadno

Iako tako ne djeluje, male bebe uživaju u interakciji s roditeljima. Mogu lako postati prestimulirane, no isto tako može im biti i dosadno. Ako je vaša beba nahranjena, presvučena, odmorna, a i dalje nervozna, razmislite o šetnji.

Pričanje s vašom bebom, šetnje, vesele zvečke, sve to može vašoj bebi biti vrlo zanimljivo.

Vi možete pomoći svojoj bebi da razvije emocionalno zdravlje

Svaka beba je posebna i već unaprijed obilježena svojim vlastitim i posebnim karakterom. Okolina u kojoj beba raste može imati veliki utjecaj na njeno emocionalno zdravlje.

Kada vaša beba nauči da ćete vi uvijek odgovoriti na njene pokušaje komunikacije i na njen plač, kad je utješite svaki put kad je uplašena – i kada osjeća bol, i kada ima dovoljno vaše blizine i stimulacije, lakše će izrasti u malu osobu s dobrim emocionalnim zdravljem.

Vaša beba je rođena vrlo dobro razvijena, sa vrlo kompleksnim osjećajima i mogućnošću da osjeća bol.

Ovo je vrlo važno znati. Može vam pomoći u donošenju nekih vrlo važnih odluka. Ukoliko odvojite svoje vrijeme za vašu bebu, možete s njom izgraditi odnos temeljen na povjerenju koji će joj pomoći da se osjeća sigurnom i voljenom u svakom trenutku, koliko god on bio težak.

Prethodna priča

PREPOZNAJTE SIMPTOME Je li moje dijete previše bolesno za školu?

Naredna priča

Ovo su znakovi koji otkrivaju da je tvoje dijete razmaženo i što učiniti

Najnovije iz BEBE

-->