fbpx

Za lakši vikend: Kidsinfo.ba vam preporučuje aktivnosti u kojima možete uživati s djecom

Širenje korona virusa i zatvaranje školskih i predškolskih ustanova stavilo je pred roditelje novu vrstu izazova koja podrazumijeva smišljanje aktivnosti za djecu tokom perioda izolacije. 

Kako bismo vam olakšali, donosimo nekoliko kreativnih aktivnosti za djecu svih uzrasta u kojima će uživati sama ili uz igru s vama, a za koje vam nije potrebno gotovo ništa što nemate u svom domu.

KUĆA ZA DJECU 

Napravite im zaklon od starog stolnjaka ili čaršafa.  Uzmite platno, izmjerite potrebnu dužinu i širinu u odnosu na mjesto gdje ćete praviti kućicu.  Izrežite vrata, prozore, te nacrtajte krov i druge detalje. Djeca će danima uživati igrajući se u svom skrovištu.

1

SLIKAJTE NA MAJICI 

Sigurno imate hrpu stare odjeće s kojom ne znate šta bi. Uzmite staru majcu i flomastere, te ispišite ili iscrtajte cijelu majicu. Djeci dajte jasno do znanja da to radite isključivo sa starom odjećom. 

NAPRAVITE GRAD 

Uz pomoć makaza, te praznih kutijica od čaja, šibica i rolni wc papira djeca mogu izraditi pravi grad. Kutijice mogu obojiti ili ih oblijepiti s bijelim papirom. Riječ je o aktivnosti koja će ih okupirati duže od jednog dana. 

17

PRAVITE BALONE 

Potrebne su vam dvije kašike deterdženta za pranje suđa, posudica s vodom i kartonska rolna od kuhinjskog papira za pečenje ili od alu folije. Izmješajte smjesu, namočite dno rolne, a potom je dignite i pušite.

STAZA ZA AUTIĆE 

Uzmite izolir traku i na podu napravite lavirint. Ako imate više prostora  napravite lavirint za djete da se kroz njega provlači, a ako ne onda neka dijete vozi autić kroz lavirint i traži put.

8

NAPRAVITE BRODOVE 

Od pakovanja  za jaja, slamčica i papira napravite cijelu flotu malih brodova.  Jednostavno izrežite svaku košaricu za jaje zasebno, a jarbol od slamke učvrstite uz pomoć selotejp ljepila. Napunite lavor ili kadu vodom i avantura može da počne. 

7

SPUŽVA KOCKE 

Spužve za kuhinju su  prilično  jeftine pa ih možete iskoristiti za kocke za igru. Jednostavno ih narežite na trake koje će djeca slagati po bojama i od njih graditi piramide, tornjeve ili kuće. Prigodne su  i za jako malu djecu. 

KARTONSKA KUĆICA 

Običan odlazak u lokalnu prodavnicu može se završiti lijepom pričom o kućici u kojoj će vaša djeca uživati sa svojim lutkama i plišanim životinjama. Kutiju izrežite, oblikujte, malo zalijepite te iscrtajte s djecom. Izrežite i prozore i vrata te napravite krov. Možete napraviti i namještaj. 

(djecjaposla.com/Kidsinfo.ba) 

 

 

 
Prethodna priča

Za lakši vikend: Kidsinfo.ba vam preporučuje aktivnosti u kojima možete uživati s djecom

Naredna priča

3 najčešća pitanja koja brinu roditelje: Pravilna njega bebinog pupka

Najnovije iz VIJESTI

-->