fbpx

3 najčešća pitanja koja brinu roditelje: Pravilna njega bebinog pupka

Njega bebinog pupka kod roditelja često izaziva strah. Ipak, uz naše savjete, toga više nema!

Beba je upiškila pupak. Hoće li se inficirati?

To se dešava često i ne brinite, pupčana rana se neće inficirati, ali poduzmite sve što je potrebno da se to ne ponavlja. Potrebno je oprati ruke, skinuti mokru gazu sa pupčanog patrljka, natapkati ga ili poprskati antiseptikom, očistiti sterilnom gazom i omotati oko partljka. Bez ozzira da li je traka ili štipaljka na patrljku, nijedno ni drugi ne smijete skidati.

Šta ako pupak otpadne prije dolaska petronažne sestre?

Roditelji se često uplaše kada otpadne pupčani patrljak jer nisu sigurni šta trebaju da urade dok ne dođe sestra. Ali, razloga za strah nema. Operite ruke, zatim sa dva prsta razmaknite malo pupčanu ranicu. kapnite ili poprskajte antiseptik i očistite ranicu sterilnom gazom. U dnu pupčane ranice se može nalaziti malo krvi, kao i šuto-bijele sekrecije, što je uobičajeno. Na očišćenu ranicu stavite sterilnu gazu, koju ćete fiksirati flasterom. Postupak primijenjujte jednom dnevno dok dok ne dođe patronažna sestra.

Pri kupanju je pokvašen pupčani parljak, je li to opasno? 

Nema razloga za brigu i strah, ništa loše se neće desiti. Operite ruke, skinite pokvašenu gazu, pupčani patrljak dezinfikujte sredstvom po preporuci petronažne sestre ili korištenim u bolnici, a zatim stavite sterilnu gazu. Fiksirajtehipoalergenim flasterom.

(Žena Blic, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Za lakši vikend: Kidsinfo.ba vam preporučuje aktivnosti u kojima možete uživati s djecom

Naredna priča

Upoznajte učitelja iz Velike Britanije koji prehoda 8 km dnevno kako bi učenicima dostavio besplatne obroke

Najnovije iz Zdravlje

-->