fbpx

Milica Kokotović za Kidsinfo: Djeca su moja kruna i najveći uspjeh

Poznata TV voditeljica Milica Kokotović sa suprugom Markom ima dva sina, FilipaStefana. Ona za naš portal govori o majčinstvu, izazovima i vrijednostima kojima nastoji naučiti sinove.

Kidsinfo: Šta Vam je, kada su odgoj i vaspitanje djece u pitanju, posebno bitno?

Milica: Važno mi je da izgradimo jedan zdrav, prijateljiski odnos, odnos poštovanja i beskrajne ljubavi. Djeca koja ne poštuju roditelje, teško da mogu imati normalan odnos prema bilo kome. Definitivno, današnje vrijeme je mnogo izazovnije u odnosu na period kada smo mi odrastali, ali obasipati ih neizmjernom ljubavlju u svakom trenutku je dužnost svakog roditelja.

Osnova svega je beskrajna ljubav i  djeci treba u svakom djeliću sekunde dokazivati i pokazivati koliko ih volite.

Kidsinfo: Koji su, po Vašem mišljenju, najveći izazovi roditeljstva danas?

Milica: Veliki izazov je to što morate jako puno da radite da biste prehranili porodicu, a samim tim vam ne ostaje mnogo vremena koje možete  posvetiti djeci.  Znamo koliko nas svakodnevnih obaveza čeka kući nakon posla. Ne možete da ne napravite ručak, ne možete da ne operete veš… sve su to stvari koje se „podrazumijevaju“, a koje vam, nakon redovnog radnog vremena, oduzimaju puno i vremena i snage. Djeca, hvala Bogu, rastu brzo. Odjednom nisu više bebe, ravnopravno razgovaraju sa vama, suprotstavljaju se, imaju svoje mišljenje, želje i  argumente, a mi kao roditelji uvijek mislimo i osjećamo da nam fali vremena za njih.

Kidsinfo: Biti majka i uspješna poslovna žena nije lako. Koliko je teško uskladiti poslovno i privatno, te biti uspješan na svim poljima kao što ste Vi?

Milica: Jako teško. Sve žene koje kažu da bez problema završavaju obaveze i da uživaju u svakom trenutku života, da su presrećne i da im ništa nije naporno, ne govore istinu. Toliko je zahtjevno, odgovorno, nekada čak i fizički nemoguće sve ono što mi zaposlene žene i majke tokom samo jednog dana završimo.

Djeca koja ne poštuju roditelje, teško da mogu imati normalan odnos prema bilo kome.

Kidsinfo: Čime Vas sinovi u svom odrastanju najviše oduševljavaju?

Milica:  Filip je bio zreo, čini mi se, i s godinu dana. S osam mjeseci je propričao i toliko realno rezonuje  sve oko sebe, da me svaki dan iznenađuje svojim zapažanjima, prijedlozima i  kritikama. Primijeti sve ono što mi ne padne ni na pamet. Pritom je jako veseo, obožava društvo i prepun je ljubavi. I on i Stefan. Obojica su maze prave. Mlađi je, naravno više razmažen, ali raduje me što i sad kao mali imaju poštovanje prema suprugu i meni kada kažemo da nešto ne može. Dobro, bude ponekad malo ubjeđivanja, ali ne vrište, ne histerišu, ne prave haos oko nečega što je rečeno da ne može ili da se ne smije.

Kidsinfo: Ko je strožiji roditelj u Vašem domu? Gdje im postavljate granicu koju ne prelaze?

Milica: Granica je dogovor. Ako smo se dogovorili  da nešto može, a nešto ne može, da jedno smiju, a drugo ne smiju, nema puno dileme.  Ponekad i popustimo, naravno, mislim da nismo,  u suštini, strogi previše. Možda sam  ja  naizgled strožija jer sam zahtjevnija, više branim, a ponekad i povisim ton. Suprug Marko ih samo pogleda i dovoljno je, već mirno stoje.

Kidsinfo: Zlatni savjet roditeljstva, po Vama, je…?

Milica: Teško je dijeliti savjete i biti u pravu, jer svaki roditelj ima intuiciju i zna kakav i na koji način želi  izgraditi odnos s djecom. Nije lako skoro nikada, jer djeca su tvrdoglava i osjetljiva, te treba puno i vremena i strpljenja da im objasnite i dokažete kako treba, a da ne budete pritom napadni, te da vas shvate i prihvate, prije svega,  kao prijatelja. Ali osnova svega je beskrajna ljubav i  treba im u svakom djeliću sekunde dokazivati i pokazivati koliko ih volite.

Kidsinfo: Kojim vrijednostima su Vas roditelji učili, a da Vi nastojite prenijeti na Filipa i Stefana?

Milica: Ja sam uvijek sa svojim roditeljima imala jedan super prijateljski odnos. I danas su mi oni najbolji prijatelji. Nisu me tokom odrastanja gušili u smislu ekstremnih ograničenja, kazni i  ucjenjivanja. Pokazivali su nam sve vrline i vrijednosti iz svog ličnog primjera i mislim da sam prisvojila sve ono dobro i korisno što su mi nesebično poklanjali. Taj odnos poštovanja, prijateljstva, bliskosti i ljubavi sam nastavila graditi i stvarati sa svojim sinovima.

Kidsinfo: Kada pogledate na svoju porodicu, na šta ste najviše ponosni?

Milica: Djeca su moja kruna i najveći uspjeh. Sve drugo je manje važno. Kada je porodica zdrava, normalna i bliska, ne treba čovjek nista više željeti.

Foto: Nikola Blagojević

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Interijer: Ovako izgleda dom Eldina i Suzane Huseinbegović

Naredna priča

One su pobijedile: Rak dojke me naučio da nije sebično staviti sebe na prvo mjesto

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->