fbpx
/

One su pobijedile: Rak dojke me naučio da nije sebično staviti sebe na prvo mjesto

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u svijetu je sve više oboljelih od karcinoma, a rak dojke, kako to statistike pokazuju, je najčešći uzročnik smrti od raka među ženama. Tokom 2018. godine u svijetu je od ovog oblika karcinoma umrlo 627 hiljada žena, a registrovano je više od 3 miliona novih slučajeva. Iako najsmrtonosniji oblik, rak dojke se ujedno i najlakše liječi kada se na vrijeme otkrije. 

S dijagnozom koja život mijenja iz korijena suočile su se mnoge poznate žene, a u nastavku vam donosimo priče nekih od njih. Iako je oktobar međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke, ne zaboravite da je briga o zdravlju izuzetno bitna tokom cijele godine.

MARTINA MLINAREVIĆ SOPTA

Poznata bh. književnica i kolumnistica Martina Mlinarević Sopta se s dijagnozom raka dojke suočila 2017. godine. Prošla je nekoliko operacija, a iz svega je izašla kao pobjednica. O ovoj borbi je govorila u knjizi “Huzur”.

Rak me naučio da nije sebično staviti sebe na prvo mjesto. Ako ste vi dobro, bit će i drugi dobro. Izabrala sam život kad mi je smrt disala za vratom. Ljubav kad su svi pljuvali moje korake tražeći da je se odreknem. Izabrala sam slobodu od nametnutih očekivanja, slobodu od onoga “šta će narod reći”. Izabrala sam sebe i prestanite misliti da je to sebično. Sve naše bolesti i sranja dešavaju se jer zaboravimo sebe u nastojanju da se pobrinemo da svi drugi budu dobro. Izaberite sebe, volite sebe, ostvarite svoje snove. Najveće nešto što me bolest naučila jeste da nisam nezamjenjiva. Da život teče i kad me nema, i kad sam u bolnici. Da će svi preživjeti, da će Una biti dobro i da svijet neće prestati funkcionirati samo zato jer mene nema. I zato je najvažnije da me ima – sebi  – poručila je ona.

CYNTHIA NIXON

Kroz borbu s rakom dojke prošla je i poznata američka glumica Cynthia Nixon, zvijezda serije “Sex and City”. Tokom 2008. godine, glumica je objavila da boluje od raka dojke.

Moja majka se dva puta borila protiv ove bolesti, prvi put kada sam imala samo 13 godina– izavila je svojevremeno glumici koja je dodala kako su njena iskustva bila potpuno drugačija, te da je strah koji je osjetila u početku bio nepodnošljiv.

Ona je dodala da nakon što je primijetila promjene na svome tijelu, odmah otišla kod ljekara koji joj je samo potvrdio njene sumnje. Nakon nekoliko terapija, uspjela je izboriti se s opakom bolešću.

ANABELA BUKVA

View this post on Instagram

Kill them whit pinkness… #newcolection 💖💋

A post shared by Anabela (@anabelci) on

Pjevačica Anabela Bukva se sa samo 20 godina uhvatila u koštac sa opakom bolešću. Ona ističe da je imala mnogo sreće budući da je slušala savjete prijateljica koje je ozbiljno shvatila, ne sluteći da bi se i njoj moglo desiti nešto slično.

Meni se to davno desilo, sa samo 20 godina. Operisana sam u Švedskoj 1995. godine. Imala sam tu sreću da čujem razgovor mojih prijateljica koje su pričale o pregledu, odnosno mamografiji. Slušala sam stariju prijateljicu koja je govorila tada da je samokontrola veoma važna i eto igrom slučaja meni je to ostalo u glavi, taj razgovor i jasno se sećam trenutka kada sam napipala kvržicu na dojci. Tog petka sam se vraćala iz diskoteke, otišla da se tuširam i napipala kvržicu. U ponedeljak sam odmah otišla na pregled, urađena mi je biopsija i u roku od tri dana mi je zakazana operacija– izjavila je Anabela koja je dodala kako je sretna što se sve završilo na najbolji mogući način, budući da je bolest već pokazivala znake da bi mogla prerasti u ozbiljniju fazu.

KYLIE MINOGUE

Australska pevačica Kylie Minogue je prije više od 13 godina vodila  bitku protiv karcinoma dojke, zbog kojeg je morala da se podvrgne operaciji i hemoterapiji.

Teško je da iskažem šta sam sve naučila iz tog iskustva, ali sam se emotivno i psihološki veoma promijenila. Kada vas rak pogodi, morate sve to razmotriti. Vjerujte mi, dogodi vam se u jednom trenutku kad vam neko kaže:”Pa, ima toliko opcija”‘, da počnete vrištati. Naravno, super je da postoji opcija. Genijalno je da ima opcija – izjavila je Minogue.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Milica Kokotović za Kidsinfo: Djeca su moja kruna i najveći uspjeh

Naredna priča

Sarajevo: U kinu Meeting Point počinje V4 Film Festival

Najnovije iz RODITELJI

-->