fbpx
//

NADARENA DJECA NE IDU NA 5 TRENINGA I AKTIVNOSTI: Ranko Rajović objašnjava zašto im je dovoljna samo jedna

Poznati stručnjak za razvoj djece prokomentirao je današnji trend upisivanja djece na brojne aktivnosti, kurseve i sportove

Darovita djeca su ona koja se igraju i imaju vremena za sebe, smatra poznati stručnjak za dječji razvoj Ranko Rajović.

– Bio sam predsjednik Mense, pa sam unutar Mense napravio sekciju za darovitu djecu. To su sasvim normalna i zdrava djeca, vidio sam da gotovo nitko od njih ne ide na pet aktivnosti, poput baleta, košarke, engleskog, francuskog i ne znam što sve roditelji ne rade.To su djeca koja su se igrala. Imala su jednu aktivnost koju vole. I kažem roditeljima – uočite što dijete voli, neka ide na jednu, možda dvije aktivnosti. Ali da ide svaki dan programirano na pet, šest aktivnosti – nema od toga ništa, dijete mora imati vremena za sebe – prenosi portal Stil.

Doktor Rajović napominje da roditelji ne trebaju rješavati dječju dosadu time što će ih upisivati na razne aktivnosti. Štoviše, vjeruje da je i dosada važna za razvoj. 

Jedna od velikih grešaka je dosada. Imamo dijete koje kaže: “Mama , dosadno mi je” i mama trči, 220 dječjih kanala, ili tata daje najnovije video igrice. A kad smo mi bili mali i kad nam je bilo dosadno je li nam netko pomagao? Sjetimo se – nitko. Ako bismo rekli našim roditeljima da nam je dosadno rekli bi nam – “Idi se igrati”. Mi smo se igrali, prelazili smo 5 ili 6 kilometara samo zbog igre, da bismo se igrali i pobijedili dosadu. I naučili smo pobijediti dosadu. Naše dijete to ne zna. I što je posljedica? Dijete koje ne zna samo riješiti svoju dosadu želi odmah sve i sada. I ako nešto ne može, prag tolerancije je nula, frustracija visoka. Imat ćete situaciju da dijete fizički napada svoje roditelje ako nešto ne može – ispričao je doktor Rajević.

Prethodna priča

MAMAMA SE OVO NEĆE SVIDJETI Kad je pravo vrijeme da djevojčicama probušimo uši?

Naredna priča

PREPOZNAJTE SIMPTOME Je li moje dijete previše bolesno za školu?

Najnovije iz OSNOVCI

-->