fbpx
////

SAVJETI KOJIMA VJERUJEMO Dr. Rajović: Neka djeca plešu

Iako je dr. Rajović više puta istakao kako je dosada za djecu odlična stvar, kao i da dijete mora da ima svoje vrijeme, jer tada počinju da misle, balet i ples ipak predstavljaju neke od najvažnijih vještina koje vaše dijete može da usvoji

Dr Ranko Rajović, specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih nauka, pored mnogih savjeta o odgajanju i vaspitavanju djece, često priča i o aktivnostima koje bi djeca trebalo da imaju.

Dr. Rajović je u nekoliko predavanja istakao da bi 4-5 aktivnosti nedjeljno bilo previše za dijete.

Najbolji mogući trening

A ako ga pitate koju aktivnost bi izdvojio kao odličnu za dječiji razvoj, odgovor bi bio – balet.

Balet ima rotaciju, muziku, ritam. Ima u određenim momentima da nešto mora da se uradi, dijete mora da misli. To je zapravo najbolji mogući trening za dijete u razvoju – istakao je.

On je dodao da pored baleta tu mogu da se uključe ples ili čak folklor.

Hajde da se ponudi neku vrsta kretanja, ali da to liči na igru. Dok ide muzika oni imaju priču u glavi šta treba da urade. To je prava stvar – naglasio je dr. Rajović.

Iako je sam više puta istakao kako je dosada za djecu odlična stvar, kao i da dijete mora da ima svoje vrijeme, jer tada počinju da misle, balet i ples ipak predstavljaju neke od najvažnijih vještina koje vaše dijete može da usvoji.

Štaviše, nije neophodno ni da ga upišete u školice, dovoljno je da pustite muziku i prepustite se đuskanju.

Ples predstavlja dio fizičke pismenosti, koja pomaže djeci da razviju ključne kognitivne, socijalne i emocionalne vještine koje će im ostati za cijeli život, čineći ih zdravijim, vitkijim i pametnijim.

Fizičko zdravlje

Kao i druge aktivnosti poput fudbala, plivanja ili trčanja, ples osigurava bolje fizičko zdravlje djece, ali, ima jednu ozbiljnu prednost – dobru zabavu. Ona oslobađa endorfine i smanjuje nivo stresa djeteta.

Takođe im pomaže da ojačaju mišiće i kosti, poboljšaju fleksibilnost i koordinaciju, izgrade izdržljivost, razviju kinestetičku memoriju i održe zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Mentalno i emocionalno zdravlje

Osim što poboljšava raspoloženje, ples je takođe odličan način da se jetetu poboljša samopouzdanje i samopoštovanje. Postaju otporniji kroz vježbe i razvijaju osjećaj „pobjednika“ kada se savlada neki potez ili nauči nova pjesma.

Najbolje od svega, ples je nešto što ostaje zauvijek, kada odrastu mogu se profesionalno baviti njime, ili jednostavno uživati u hobiju, ali i odlična stvar je što će znati da plešu na proslavama ili u izlascima.

Komunikacija, intuicija, ritam

Osim plesnog podijuma u školskoj diskoteci ili na vjenčanju, mnogi stilovi plesa su zapravo timski sportovi. Te vrste plesa zahtijevaju od djeteta da uči od učitelja i da radi zajedno sa svojim vršnjacima, ne samo kroz verbalnu komunikaciju, već i kroz kretanje i osjećaj za vreme.

Kao rezultat toga, dijete će poboljšati vještine kao što su komunikacija, intuicija, ritam, pa čak i saosjećanje i empatija.

Čak i ako ne idu na organizovane časove plesa i umjesto toga više vole da se bave slobodnim stilom, dijete će morati da bude društveno i fizički svjesno kako bi dijelilo prostor sa drugima.

Razvoj vještina

Pored fizičkih zdravstvenih prednosti muzike i plesa u ranom djetinjstvu, mentalne i emocionalne inteligencije i društvene svijesti koju će dijete steći iz plesa, postoji mnogo drugih bonus dobrobiti od bavljenja plesom. Smo neke su: Bolje pamćenje, poboljšana koordinacija udova, poboljšane fine motoričke sposobnosti.

Pa, neka djeca zaplešu!

Bolja ravnoteža

Prethodna priča

INICIJATIVA IZ SRBIJE Skratiti školsku nedjelju na četiri dana

Naredna priča

ODGOJITE SRETNE LJUDE Dragi roditelji, ovih 8 stvari ne smijete da očekujete od svoje djece

Najnovije iz Njega

-->