fbpx
////

REFLEKSI Šta sve može vaša beba čim se rodi?

Ako imate novorođenče, primijetili ste da beba ima puno refleksa. Od spontanog hvatanja vašeg prsta, pa sve do onog smiješnog pokreta u spavanju kada kao da se prestraši same sebe.

Bebe se rađaju s urođenim, odnosno primitivnim, refleksima. Refleksi kod beba postupno se gube do prve godine života.

Najvažniji refleksi

Refleks hodanja – pedijatar će taj refleks ispitati tako da će bebu na prvom pregledu „postaviti“ na noge i približiti tvrdoj podlozi, a beba će onda oponašati hodanje – podizat će nogicu, savijati koljen.o i činiti korak prema naprijed. Ovaj refleks će beba izgubiti nakon trećeg mjeseca života. 

Refleks puzanja – beba će ovaj refleks imati sve do trećeg mjeseca života. Kada je stavite na trbuh i pomilujete je po tabanima odgurnut će se kao da želi pobjeći, pa će se činiti kao da će početi puzati.

Refleks hvatanja – taj refleks ste vrlo vjerojatno primijetili odmah po rođenju kada vas je vaša bebica uhvatila za prst. Možete ga primijetiti i na stopalima ‒ kada bebi lagano pritisnete tabane, ona će refleksno stisnuti nožne prstiće.

Moroov refleks – taj refleks izgleda kao da se beba jako prepala, a događa se i kad su budne i kad spavaju. Smatra se da je to jedini nenaučeni strah kod beba. Očituje se tako što će bebica raširiti ruke kao da se predaje, otvoriti širom oči i izvinuti glavicu. 

Refleks sisanja – to je refleks kojim će beba pokušati sisati sve što joj prinesete ustima, a jedan je od prvih refleksa koji će razviti.

Refleks traženja – kada dotaknete bebin obraz, ona će okrenuti glavicu na tu stranu i otvarati usta. To je refleks traženja dojke i, također, jedan od prvih koje beba razvija.

Prethodna priča

ODLUKE SU SVE Mama dvadeset i dvoje djece otkriva strogo pravilo koje nikad neće mijenjati

Naredna priča

TRI SU KLJUČNA ZNAKA Prepoznajte da dijete ima problem

Najnovije iz BEBE

-->