fbpx
/

TRI SU KLJUČNA ZNAKA Prepoznajte da dijete ima problem

Čak je i našoj djeci, pa i od malih nogu život zahtjevan.

Ne smijemo mjeriti po svojim bezbrižnim djetinjstvima, jer su pred današnju djecu postavljane mnogobrojne prepreke, problemi, izazovi.

Kao i odrasli, djeca mogu imati probleme o kojima možda ne žele razgovarati. Nažalost, njihov mozak još uvijek nije dovoljno razvijen kako bi te probleme prebrodili sami.

Kada do toga dođe, djeca počinju pokazivati ​​različite znakove koji signaliziraju da postoji problem. Psiholog Todd Griffin ukazao je na signale putem kojih bi roditelji mogli prepoznati da se dijete s nečim bori. 

Loše ponašanje

Ako se dijete odjednom počne ponašati drugačije i lošije, to je prvi znak.

Iako djeca imaju periode u kojima testiraju roditelje i pomiču svaku granicu, kada se iznenada počnu kontinuirano loše ponašati to je znak za uzbunu. Loše ponašanje može uključivati:

• Tučnjavu

• Odgovaranje

• Agresivnost

• Naređivanje i manipuliranje

• Prkošenje 

• Ljutnju

Djeca imaju razne faze tokom odrastanja, a loše ponašanje uglavnom dođe i prođe. No ako takvo ponašanje počne iznenada, pogotovo ako je vaše dijete nekoć bilo mirno i poslušno, to je svakako signal da nešto možda nije u redu.

Loše ocjene

Djeca školske dobi imaju mnogo unutarnjih problema. Tu su pritisak škole i vršnjaka, maltretiranje i mogući obiteljski problemi kod kuće. Još jedan znak unutarnjeg nemira kod djece je nagli pad ocjena.

Pad ocjena uzrokovan je djetetovom lošom koncentracijom jer fokus odlazi na problem koji ga muči. Ovisno o problemu, može izgubiti motivaciju za boljim uspjehom jer mu sve postaje “preteško”.

Naravno, pad ocjena se uvijek može desiti, ovisno o predmetima. No, ukoliko dijete dobiva petice i četvorke, a odjednom je palo na jedinice i dvojke, sigurno postoji neki drugi problem.

Promjene u raspoloženju, spavanju i prehrani

Djeca koja imaju probleme također imaju česte promjene raspoloženja, te poremećaje spavanja i prehrane. Moguće je da će dijete mučiti neasnica zbog čega ćete ga naći budno u sitne noćne sate. Također je moguće da izgube apetit, te odbijaju hranu – čak i omiljeno jelo.

Uz poremećaje spavanja i prehrane, mijenjat će se i njihovo raspoloženje. Dijete može djelovati odsutno kada s njim razgovarate, te će htjeti izbjeći određene situacije koje ga mogu podsjetiti na problem s kojim se susreće. Također, takva djeca mogu djelovati tjeskobno, uplašeno, tužno ili ljutito kada pokušavate razgovarati s njima.

Kako pomoći djetetu da riješi problem?

Kako biste djetetu pomogli da riješi problem – prvo morate znati u čemu je problem. Prvi korak je da sjednete i počnete mirno komunicirati s njim. Važno je da osjeti da niste ljuti i da ga ne osuđujete, već da ste tu da mu pomognete. Objasnite da ste primijetili promjene i da vas to jednostavno brine.

Prihvatite da će vam trebati neko vrijeme dok ih ne navedete da priznaju da problem postoji, ali stalnim uvjeravanjem da će sve biti u redu i da im želite pomoći da prođu kroz to, počet ćete “rušiti taj zid”. 

Ako smatrate da je problem puno veći nego što ste očekivali, ne ustručavajte se zatražiti stručnu pomoć. Jeste li znali da su neriješeni problemi u djetinjstvu jedan od razloga zašto se kod tinejdžera javlja depresija? I obratite pozornost na to da se njihovi problemi vama možda i ne čine tako veliki, ali njima jesu i ne mogu ih sami prebroditi.

Važno je da odvojite vrijeme za svoju djecu i pazite na znakove upozorenja. Razgovarajte s njima, igrajte se zajedno i gradite prijateljski odnos. 

Prethodna priča

REFLEKSI Šta sve može vaša beba čim se rodi?

Naredna priča

SIMPTOMI SU JASNI Kada se javlja intolerancija na laktozu?

Najnovije iz OSNOVCI

-->