fbpx

Vodič kroz trudnoću za buduće očeve

Razdoblje trudnoće može biti uzbudljivo ne samo za majke već isto toliko i za očeve, stoga je važno da znate šta se sve događa tokom trudnoće kako biste bili spremni na dolazak bebe, ali i pružili podršku ljepšoj polovici tokom fizičkih i emocionalnih promjena.

Razvoj bebe

Tokom prvih sedmica trudnoće, ženina maternica je veličine mandarine. Fetus raste iz oplođene stanice koja je nevidljiva golim okom. Lice se formira s pravilno razvijenim ustima, nosom i očima, a možete vidjeti i uši. Unutarnji organi se u potpunosti formiraju, ali se i dalje razvijaju, naročito bubrezi, jetra i pluća.

Do 14. sedmice se može odrediti pol bebe, a vanjski polni organi rastu i sazrijevaju.

Ženi se počinje primjećivati mali trbuh, ali je maternica i dalje prilično mala. Veliki broj žena u ovom razdoblju pati od jutarnjih mučnina, što je definitivno pogrešan naziv jer mogu trajati čitav dan, a ne samo ujutro.

Žena počinje osjećati emocionalne promjene zbog hormonalne nestabilnosti. Trebate znati da je ovo sasvim normalno i da morate biti uz nju tiokom ovog, za nju teškog, razdoblja. Kvalitetna komunikacija je izrazito važna. Dobar prijatelj ili član porodice s kojim ćete moći razgovarati o svim brigama koje ćete možda imati će vam svakako dobro doći.

Odlasci doktoru i pregledi

Trudnoća je razdoblje u kojemu se jako često odlazi doktoru, rade se pretrage i čekaju rezultati. Prisustvovanje pretragama bi moglo dosta pomoći da shvatite kako vaša beba raste i razvija se.

Ultrazvuk će omogućiti da vidite razvoj djeteta. Gotovo svim očevima je poseban trenutak kada prvi put vide mali fetus. Ultrazvuk će, zajedno s ostalim testovima, pomoći kod nadzora zdravlja vašeg djeteta.

Seks u prvom tromjesečju

Seks ne bi trebao predstavljati nikakve zdravstvene probleme, osim ako je vaša partnerica već doživjela pobačaj. Budite nježni i sjetite se da su joj grudi osjetljive i bolne.

Drugo tromjesečje

Često se smatra najboljim tromjesečjem. Mučnine, koje su tipične za prvo tromjesečje, sada nestaju i trudnice obično imaju onaj “trudnički sjaj”.

Razvoj bebe

U ovom se stadijumu beba značajno razvija. Već u 20. sedmci beba postiže dužinu u prosjeku od 25.5cm i težinu od 340g. Žena će osjetiti, a vi vidjeti pokrete bebe! Bebi se razvijaju obrve, trepavice i kosa. Već u 28. sedmici beba ima veliku šansu preživljavanja ako dođe do prijevremenog rođenja. U 28. sedmici beba je dugačka oko 37cm i teška oko 900g.

Odlasci doktoru i pregledi

Žena nastavlja s redovnim odlaskom doktoru i po potrebi radi određene preglede i testove. Sada ćete moći s majkom svoga djeteta dogovoriti kurseve za porod koji će vas dodatno zbližiti.

Seks u drugom tromjesečju

Ako je žena već doživjela pobačaj, velika je vjerojatnost da će vam doktor savjetovati da ne praktikujete polni odnos sve do nakon rođenja djeteta.

Svaki par drugo tromjesečje doživljava drugačije. Neke žene imaju pojačanu želju za seksom, dok su neke često umorne i zabrinute oko toga da će seks nauditi djetetu. Trudnici su grudi osjetljive pa dodiri mogu uzrokovati bol, stoga ćete morati biti jako nježni i pažljivi. Kao i u prvom tromjesečju, u ovom je komunikacija takođe izrazito važna.

Treće tromjesečje

Čestitamo, uspjeli ste doći do posljednjeg tromjesečja! Ovo je razdoblje koje traje sve do poroda. Posljednje sedmice trećeg tromjesečja mogu prolaziti jako sporo pa pogledajte šta očekuje vas, vašu partnericu i bebu.

Razvoj bebe

Beba je sada prekrivena verniksom, slojem koji ju štiti od fluida kojima je okružena. Tijelo bebe sada raste tako da bude u skladu s veličinom glave. Beba je sad sposobna preživjeti ako se prijevremeno rodi. U 32. sedmici beba je savršeno formirana, pomalo mršava. Tokom idućih nekoliko sedmica će se povećati postotak masti, pluća će se razviti, a kod dječaka se razvija i skrotum. Između 38. i 40. sedmice bebina glava se spušta prema zdjelici kako bi beba bila spremna za porod.

Kako se majka osjeća

Povećanjem bebe, većina majki osjeća određen nivo nelagode. Bebina težina i nagli pokreti mogu uzrokovati razne probleme kao što su bol u leđima, nemir, česta potreba za mokrenjem ili besane noći.

Priprema oca

Sada je vrijeme da pomognete partnerici oko svega, ali i da sebe pripremite na porod i rođenje bebe. Vjerovatno će vam biti teško gledati partnericu dok osjeća bol tokom zadnjih sedmica, ali je nevjerovatno koliko podrška može značiti, tako da se ne morate osjećati bespomoćno ili beskorisno. Takođe, nemojte zaboraviti na vlastito zdravlje. Uravnotežena prehrana i umjerena vježba će smanjiti nivo stresa i učiniti vas boljim partnerom.

Normalno je da se osjećate nervozno zbog činjenice da ćete postati otac. Za gotovo sve muškarce je rođenje djeteta najljepše iskustvo. Komunicirajte s partnericom, prijateljima ili muškarcima koji su to već prošli kako biste mogli uživati u svojoj novoj ulozi.

(nezavisne.com, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Psihologinja Stefanija Vojinović Mrdić: Skrivene poruke u crtanim filmovima

Naredna priča

Žene se zbog korone sve rjeđe odlučuju na rađanje

Najnovije iz Samo za Tatu

-->