fbpx
///

NAUČNICI KONAČNO IMAJU ODGOVOR Da li je teže odgajati sina ili kćerku?

Svaki će vam roditelj odgovoriti drugačije. Ovisno o tome imaju li dječaka ili djevojčicu

Kad pitate roditelje za mišljenje šta je teže odgajati sina ili kćerku nećete dobiti jednostavan odgovor. Oni koji imaju sinove, sigurno zamišljaju da je kćerke lakše odgojiti. I obratno.

Zato je upravo ovo jedno od najčešćih pitanja koje se nameće kada krene rasprava o roditeljstvu, a najnovija istraživanja, koje su zajednički proveli timovi sa Karlovog univerziteta u Pragu i Columbija univerziteta u New Yorku, konačno su našla odgovor.

Neočekivani rezultati

Naučnici su proučavali više od 13.000 roditelja starijih od 50 godina i došli do neočekivanih rezultata – roditelji koji su odgajali najmanje jednog sina doživjeli su brži pad kognitivnih sposobnosti u poređenju sa roditeljima koji su imali samo žensku djecu.

Jednostavno rečeno, mozak roditelja koji imaju sinove stari mnogo brže od mozga roditelja koji imaju samo kćerke, pa ovi rezultati potvrđuju da je ipak lakše odgajati kćerku.

Jedan od glavnih razloga, istakli su naučnici, jeste činjenica da će kćerke kada stignu do starosti vjerovatnije brinuti o roditeljima i pružiti im emocionalnu podršku, pomažući im da budu sretnije i zdravije. Studija je pokazala i da roditelji ženske djece kasnije u životu manje piju alkohol, drogiraju se i puše, a više roditelja sinova ima problema sa prekomjernom težinom i demencijom.

Stopa takozvanog mentalnog opadanja je skoro ista za majke i očeve, ali će više majki sinova imati problema sa prekomjernom težinom i demencijom kasnije u životu. Rezultati se ne mijenjaju, bez obzira da li je riječ o biološkoj ili usvojenoj djeci – kaže naučnica Katrin Volfova.

Odgovor imaju roditelji

Ovo istraživanje je tako dalo odgovor na jedno od najčešćih pitanja vezanih za podizanje djece i opovrglo anketu Britanskog dječijeg udruženja u kojoj je skoro 60 odsto ispitanika reklo da je teže odgajati kćerku.

Bez obzira što je istraživanje obimno i na njemu su radili najbolji stručnjaci, sigurno ima roditelja koji se neće složiti sa rezultatima. U mnogome, reći će vam svaki roditelj, sve ovisi o odnosu prema djetetu, razgovoru, načinu odgoja, sredini. Empatije ima i kod dječaka i kod djevojčica. I brinemo isto bez obzira kojeg su spola naša djeca.

No, oni koji imaju i djevojčicu i dječaka možda su najmjerodavniji odgovoriti na ovo pitanje.

Prethodna priča

KAKO RAZVIJATI EMOCIONALNU INTELIGENCIJU Sagledajte svijet s dječije strane

Naredna priča

DOKAZANO JE Djeca bolje pamte i uče kada pišu rukom nego tipkajući

Najnovije iz Pozitivno roditeljstvo

-->