fbpx
//

DOKAZANO JE Djeca bolje pamte i uče kada pišu rukom nego tipkajući

Ručno zapisivanje novih informacija pomaže vašem mozgu da pamti stvari učinkovitije nego kad ih upisujete na uređaju, pokazalo je novo istraživanje koje je u suprotnosti s uobičajenim povezivanjem digitalizacije s napretkom.

– Pokazujemo da su kod pisanja rukom obrasci povezivanja mozga daleko složeniji nego kod pisanja na tipkovnici – rekla je Audrey van der Meer s Norveškog sveučilišta za znanost i tehnologiju i koautorica studije.

 - Poznato je da je takva opsežna aktivnost povezivanja u mozgu ključna za formiranje pamćenja i kodiranje novih informacija te je stoga korisna za učenje – objasnila je van der Meer nakon testiranja na 36 učenika.

Olovka i papir, kao i školske ploče za pisanje kredom, sve se više zamjenjuju ekranima u školama i na sveučilištima diljem svijeta, što je pogrešan smjer i moglo bi negativno utjecati na učenje, pišu znanstvenici.

Znanstvenici, koji su objavili studiju u časopisu Frontiers in Psychology, pozivaju da djeca “budu izložena aktivnostima pisanja rukom u školi kako bi […] mozgu pružili optimalne uvjete za učenje.”

Zaključci su objavljeni nakon trenda vraćanja pisanja rukom u nekim školama u SAD-u i trebali bi, rekli su znanstvenici, dovesti do barem djelomičnog vraćanja pisanja rukom u škole u kojima je to smanjeno.

Prethodna priča

NAUČNICI KONAČNO IMAJU ODGOVOR Da li je teže odgajati sina ili kćerku?

Naredna priča

NEKA JE ŽIVO I ZDRAVO Ali, i ovo je izuzetno važno

Najnovije iz Mediji i tehnologija

-->