fbpx
///

NEKA JE ŽIVO I ZDRAVO Ali, i ovo je izuzetno važno

Žene nisu i ne smiju biti tretirane samo kao “inkubator” svom djetetu

Upravo ste rodili. Bilo vam je teško i još uvijek niste sigurni kako se tačno osjećate. Tijelo vas boli i u glavi vam se vrte slike koje bi najradije zaboravili. Dok držite svoje novorođenče u rukama i uzvraćate čestitkama, jedna je fraza koju ćete sigurno čuti: “Samo nek’ je živo i zdravo.” 

Ova fraza je toliko često ponavljana da ju ljudi automatski izgovaraju. Trudnice i nove majke ju čuju gotovo svakodnevno – što od prijatelja i rodbine, što od potpunih stranaca. Čim nova majka spomene da je porod bio težak i traumatičan, bit će poklopljena “Ma samo nek’ je živo i zdravo.” Same majke uskoro pričaju o svom porodu kao teškom, traumatičnom užasnom, ali su sretne jer ipak su dobile svoju bebu, živu i zdravu.

Nije sebično

No, ovo je toliko pogrešno. Zdrava beba je važna nakon poroda. Ali, ima tu još važnih stvari.

Mnogi se neće složiti, neki se neće željeti složiti, vjerovatno će misliti kako je ovo što pišemo krajnje sebično i da tako prave majke ne govore. Sam spomen na ovu temu može izazvati nezadovoljstvo kod mnogih žena i probuditi svu vrstu različitih osjećaja. No, ako želite čitati, čitajte pažljivo.

Svi se slažemo da je zdrava beba najvažnija stvar u porodu, ali to nije jedino što je važno.

Žena je isto važna. Kada ženi kažemo da je sve što je važno živa i zdrava beba, mi ih stišavamo. Kažemo ili se bar čini da to govorimo, kako ženini osjećaji vezani za porod nisu važni. I iako je porod možda ženu ostavio psihički slomljenu, s osjećajima bola, srama, šoka, a možda je doživjela i nasilje na porodu, mi joj govorimo da se ne smije žaliti na ništa jer bar ima živu i zdravu bebu i to je najvažnija stvar.

Zašto zatvaramo oči?

Ne samo da zatvaramo oči prema majčinim osjećajima, nego i samim time što je fizički zdravo jedino što je našem društvu bitno, ignoriramo kompleksnu vezu između majke i njene bebe i utjecaj koje će iskustvo poroda imati na buduće fizičko i psihičko stanje, kako majke tako i djeteta.

Closeup of woman belly with a scar from a cesarean section and her baby with raised hand near

Često su majke koje planiraju porod i zanimaju ih detalji onoga što se na porodu događa optužene da su sebične, da žele “iskustvo”. U najmanju ruku, kao da je sebično brinuti se o načinu na koji im se dijete rađa na svijet, o tome kako se one osjećaju i o načinu na koji su tretirane. U trenutku poroda nije rođena samo beba, rođena je i majka. Ako se majka osjeća slomljeno, bezvoljno, depresivno ili traumatizirano kako će to utjecati na njenu bebu? Da li je to zdravo? 

Nakon poroda može biti teško

Nemojte misliti da pišemo o porodu i mislimo na kućni porod, u vodi, sa svijećama i sličnim stvarima. Ne, dobar porod ne mora i nije ono što mnogi smatraju “hippy” porodom. Mnoge žene imaju bolničke porode koji čak završe i carskim rezom, no osjećaji nakon poroda su pozitivni i te žene se osjećaju psihički dobro u vezi svog poroda. Puno važnije od samog način poroda je način na koji je žena tretirana za vrijeme poroda, koliko je podrške imala i koliko je toplo bilo osoblje.

Žene se za vrijeme poroda moraju osjećati poštovano i uvažavano, moraju sudjelovati u svom porodu, s njima se osoblje treba konzultirati i pružiti im informacije kako bi one mogle donijeti pravu odluku za sebe i svoje dijete. Ovo svakoj ženi pomaže da svoje majčinstvo započne snažno, s osjećajem da je sposobna brinuti se o sebi i svom djetetu. Ovo je način na koji svaka majka zaslužuje započeti svoj majčinski put.

Porod je važan. Važno je da smo poštovane, da se naše dostojanstvo poštuje, da imamo kontrolu nad onim što se događa s našim tijelima. Važno je da uistinu osjetimo moć donošenja novog života na svijet bez obzira gdje to bilo – u kirurškoj sali, kod kuće ili u bazenu. Što je loše u tome da žene ovo žele?

Neke žene traže “nježni carski”. Ovo znači carski rez gdje su stvari rađene samo malo drukčije, no dovoljno da čine razliku. Glasovi doktora su tihi, svjetla prigušena, glazba po izboru je dozvoljena, žena može izabrati da gleda porod umjesto da joj je pogled na porod zabranjen, dijete je odmah po porodu stavljeno ženi na prsa. Cijela atmosfera odiše poštovanjem prema ženi i njenom djetetu.

Detalji koji se pamte

Zato jer je porod, kako god da se dogodi, ženama važan. To je jedan od najvećih i najznačajnijih događaja u ženinom životu i svakog pojedinog detalja sjećati će cijeli svoj život. Pitajte starice od 80 godina da vam ispričaju svoju priču s poroda, ispričati će vam je u detalje kao da se dogodilo jučer.

Kakvi god vi bili, kakvo god mišljenje imali o prirodnim porodima i porodu kao posebnom iskustvu, činjenica je da je trenutak kad novo ljudsko biće udiše svoj prvi dah uistinu posebno i značajno iskustvo.

Neke od vas koje čitaju ovo možda misle da je ovaj tekst samo brdo gluposti. Ne žele sve žene prirodan porod, spiritualno iskustvo poroda, eterična ulja i status božice. Ne žele sve žene ni vidjeti ni znati kako njihov vlastiti porod izgleda, one samo žele da je dijete van, živo i zdravo. To je u redu. Svaka žena je različita i svaka ima drukčije potrebe, porodi su isto tako različiti i treba ih moći krojiti svaka žena s obzirom na svoje želje.

Ono što je isto tako istina je i da mnogo žena želi znati što se događa s njihovim tijelom na porodu. No, većina ovih žena često ne priča o događajima i svojim osjećajima vezanim za porod jer ih okolina neprestano ušutkava i govori im da ne trebaju govoriti o porodu jer nema potrebe za tim sve dok su svi živi i zdravi. 

Pogrešan stav 

Sama ideja da je u porodu važno samo rođenje zdravog djeteta stvara okolinu gdje žene gube vlast i kontrolu nad svojim vlastitim tijelima. Ukoliko postoji i samo mali rizik za djetetovo zdravlje u porodu, koji postupci su tim rizikom opravdani? U zadnje vrijeme je sve više priča žena koje su bile natjerane na carski rez, koje su bile podvrgnute indukciji nakon psihičkog i verbalnog zlostavljanja. Na žalost, puno priča smo čuli gdje su žene bile čak fizički zlostavljene i primorane na određene “nužne” intervencije.

Ukoliko nastavimo pričati da je u porodu jedino važno živo i zdravo dijete, otvaramo vrata ne dostojanstvenom tretiranju žena, te nepotrebnim i ponekad opasnim intervencijama koje će se nastaviti događati ženama pod krinkom hitnosti i u svrhu zdravlja njihovog djeteta.

Žene nisu i ne smiju biti tretirane samo kao “inkubator” svom djetetu. Mi, kao društvo, moramo prestati ušutkavati žene i umjesto toga ih moramo potaknuti da se protive onome što smatraju lošim i opasnim za sebe i svoje dijete. Moramo ih ohrabriti da dignu glas protiv onih koji im nisu dopustili imati porod kakav su željeli. Svaka žena ima pravo roditi svoje dijete na način na koji ona smatra da je najbolji za njih dvoje.

Zdrava beba je najvažnija stvar, ali nije jedino što je u porodu važno.

Poštovanje, dopuštenje, mogućnost izbora i naše žensko dostojanstvo – i to je jednako važno.

Prethodna priča

DOKAZANO JE Djeca bolje pamte i uče kada pišu rukom nego tipkajući

Naredna priča

I TO JE MOGUĆE Kako dijete naučiti disciplini bez kažnjavanja

Najnovije iz Porod

-->