fbpx
///

OVO TREBA PONAVLJATI Šta nikada ne treba reći trudnici?

Ne bismo rekli da su ovo zabranjene rečenice, ali su u najmanju ruku nepristojne, preintimne, ponekad i grube. Zato, nije loše paziti s trudnicama. A i inače…

Trudnoća je posebno stanje. Stanje radosti, iščekivanja, ali i velikih promjena. Fizičkih i psihičkih.

Samo rijetki se ne raznježe kad vide stomačić. Trudnicu koja širi sreću oko sebe svi žele pomaziti, posavjetovati, razveseliti.

Ali postoje rečenice koje se generacijama unazad izgovaraju, a trudnicama nikako ne prijaju. Ako među ovim izjavama prepoznate neku svoju, sljedeći put se ugrizite za jezik.

Naspavaj se sad, poslije nećeš imati kad

Šta je poenta ove rečenice? Kako se to čovjek naspava sad, pa naredna dva-tri mjeseca ne mora da spava? Da li pokušavate da uplašite trudnicu? Rodiće malog monstruma koji joj neće dati oka da sklopi? Zvuči kao nešto što svaka buduća mama želi da čuje! Not.

Da ti pričam malo o svoj jezivom BOLNOM iskustvu porođaja

Ta bol se ne može rečima opisati. Mit o bolnom porođaju je nešto što svaka žena osjeća kao dužnost da prenese na buduće mame. Osim zastrašivanja i unošenja nervoze među “trudničke redove”, ni ova rečenica nema mnogo smisla. Ohrabrite, podržite, dajte neku lijepu riječ. Da boli – svi znamo. Pa se opet odlučujemo na rađanje. I biramo da ne razmišljamo o tome bar devet mjeseci.

Hehe, da nisu blizanci?

Vrlo duhovito. Evo, smijem se u sebi. Ne znam trudnicu koja nije oduševljena ovim pokušajem smisla za humor. Baš ono što svaka žena koja se osjeća kao pokretno bure želi da čuje – da tako i izgleda!

Je li planirana trudnoća?

Ako niste mama ili neko drugi veoooma blizak trudnici, ne vidim svrhu ovog pitanja, osim da zadovolji vaš radoznali nos. Zapravo, ne vidim svrhu ovog pitanja uopšte. Beba je tu, svi smo sretni zbog nje, sve drugo se može (i hoće) smatrati nepristojnim i uvredljivim.

A djevojčica je…Nema veze, sljedeće će biti dječak. Hehe.

Odakle počneti? Komentarisanje pola bebe spada u posebnu vrstu nepristojnih i neprijatnih izjava. To što vi preferirate određeni pol budućim roditeljima ama baš ništa ne znači. Ako ćemo iskreno, i ne zanima ih. Ovo spada u komentare koje je obavezno treba zadržati za sebe.

Dječak? Bravo, majstore! / Dječak? Ali djevojčice su umiljatije/slađe/ljepše. Pogledati tačku iznad.

Au, baš si se ugojilaaa! Ako nakon ove rečenice trudnica nije počela pred vama da roni gorke krokodilske suze, to se samo zbog toga što ima jaku samokontrolu. Odakle vam ideja da nekome ko po definiciji “raste” komentarišete kilograme?

Eh, uživaj sad, poslije nećeš moći!

Ups, ako je tako, daj da više ne budem trudna, predomislila sam se! Ne reče nijedna trudnica nikada. Prava istina je – uživanje, ono pravo, tek dolazi. A to znaju samo oni koji su već postali roditelji.

A kako će se zvati i zašto baš tako?

Ovo pitanje čovjek i da preživi, iako pouzdano znam da mnoge nervira. Ono što je najgore je što se priča ne zaustavlja tu. Obično slijede komentari da vam se sviđa/ne sviđa to ime, a neki idu čak tako daleko da daju svoje prijedloge! Ovdje sam dala prijedlog budućim roditeljima kako da se izbore sa ovakvim pitanjima.

Još se nisi porodila?

Deveti mjesec je najteži mjesec svake trudnoće. Većina žena tada kaže – e dosta je bilo – ma koliko da su laku trudnoću imale. Vaše naručivanje porođaja može u takvom stanju biti iritantno. Naročito ako ste dvjesto trideset prva osoba koja to pitanje postavlja.

Malo smo se šalili, malo smo ozbiljni – sljedeći put kad sretnete trudnicu, nasmješite joj se, pitajte je kako se osjeća i saslušajte šta ima da kaže. I biće dovoljno.

Prethodna priča

VELIKI KOLAPS RODITELJSTVA Jesmo li izgubili moć da vaspitavamo djecu?

Naredna priča

OPASNA ZRAČENJA Da li elektronski uređaji štete u trudnoći?

Najnovije iz Porod

-->