fbpx
//

SIMPTOMI SU JASNI Kada se javlja intolerancija na laktozu?

Ako se zbog čaše mlijeka ili nekog slatkiša vaše dijete žali na uznemiren stomak, možda ćete se zapitati da li je za to kriva netolerancija na laktozu

Djeca koja su intolerantna na laktozu ne proizvode dovoljno laktaze, prirodnog enzima u digestivnom traktu koji razlaže laktozu. Da biste tačno utvrdili da li vaše dijete ima ovaj problem, važno je da budete svjesni znakova i simptoma.

Laktoza je šećer koji se nalazi u hrani koju mnoga djeca vole, uključujući mlijeko, sladoled i meke sireve. Takođe je prisutan u nekim pekarskim proizvodima, prelivima za salatu, sosovima, slatkišima i drugoj hrani, za koju ne očekujete da je rizična. Majčino mlijeko i formule za odojčad takođe sadrže laktozu.

Jasni znakovi

Ako je vaše dijete netolerantno, što više laktoze konzumira, to će simptomi biti izraženiji. Evo nekih na koje treba da pazite, posebno nakon što vaše dijete jede mliječne proizvode: Izraženi gasovi, posebno kada vaše dijete jede mliječne proizvode, vodena dijareja sa gasovima, nadimanje stomaka i mučnina, osip na koži i česte prehlade, bol u stomaku i grčevi.

Roditelji ponekad miješaju netoleranciju na laktozu sa alergijom na mlijeko. Iako ova dva imaju slične simptome, to su veoma različita stanja.

Alergija na mlijeko je ozbiljna reakcija imunog sistema koja se obično javlja u prvoj godini života. Intolerancija na laktozu je problem sa varenjem koji se rijetko viđa kod beba.

Kad se javlja?

Intolerancija na laktozu zapravo nije česta kod tek rođenih beba i obično se pojavljuje tek nakon treće godine kod djece koja su rođena u punom terminu. Sve bebe se rađaju sa laktazom u crijevima. Kako rastu, enzim laktaze se smanjuje.

Bebe koje su rođene prerano imaju veću verovatnoću da imaju neku vrstu netolerancije na laktozu koja se zove razvojni nedostatak laktaze. Ovo stanje obično traje samo kratko vrijeme nakon rođenja. Međutim, većina nedonoščadi će moći da konzumira formulu koja sadrži laktozu i majčino mlijeko.

Dijagnoza i promjene u ishrani

Prilično je lako testirati netoleranciju na laktozu. Radi se pomoću testa disanja na laktozu, kojim se mjeri nivoe vodonika u dahu nakon konzumiranja laktoze. Povišeni nivoi vodonika u dahu ukazuju na nepravilno varenje laktoze, što može ukazivati na netoleranciju na laktozu. Kod male djece i one koja ne mogu da urade test disanja, primjenjuje se eliminacija hrane koja sadrži laktozu tokom dvije do četiri nedelje. Iako ne postoji lijek za ovaj problem sa varenjem, neke promjene u ishrani mogu napraviti ogromnu razliku za vaše dijete. 

Prethodna priča

TRI SU KLJUČNA ZNAKA Prepoznajte da dijete ima problem

Naredna priča

BONTON JE UVIJEK IN Naučite djecu pravilima lijepog ponašanja

Najnovije iz BEBE

-->