fbpx

Lekcije kojima vaši ljubimci uče djecu

Kućni ljubimci djecu podučavaju vrijednim životnim lekcijama poput odgovornosti, povjerenja, suosjećanja, poštovanja i strpljenja.

Ako vaše dijete zatraži kućnog ljubimca, razgovarajte s njim o odgovornosti i trajnosti posjedovanja kućnog ljubimca. Kad se “novost” povuče i štene ostari, hoće li se i dalje željeti brinuti o životinji? Jesu li izrazili konstantnu želju za kućnim ljubimcem i razumiju li da će mu trebati svakodnevna briga i njega pored vremena za igru?

Odredite i razgovarajte o tome kakve će odgovornosti vaše dijete snositi oko brige za kućne ljubimce. Zapamtite, bez obzira koliko su predani u trenutku dobivanja kućnog ljubimca, morat ćete se smatrati rezervnim planom ako i kada dijete ne može ili neće nastaviti brinuti o ljubimcu. Također je bitno da odredite koja pasmina bi najviše odgovarala vašoj obitelji te da se pobrinete da saznate koje se pasmine smatraju “opasnima” i zašto.

Odgovornost

Jedan od glavnih razloga (i važne životne vještine) posjedovanja kućnog ljubimca je podučavanje odgovornosti. Kućni ljubimci trebaju hranu, vodu i ljubav. Mnogi, neki više od drugih, zahtijevaju i vježbu. Također zahtijevaju njegu (četkanje razvija velike mišiće ruke) i šetnje (šetanje psa razvija velike mišiće nogu djeteta i dobro je za razvoj srca, mozga i pluća).

Djeca starija od 5 godina mogu imati odgovarajuće odgovornosti kada je u pitanju njega kućnog ljubimca. Djecu mlađu od 4 godine trebalo bi cijelo vrijeme nadgledati prilikom interakcije s kućnim ljubimcima, a od djece mlađe od 10 godina ne bi se smjelo očekivati da potpuno samostalno vode brigu o psu.

Povjerenje

Druga vještina koju djeca uče je povjerenje. Kućni ljubimac nudi bezuvjetnu podršku i ljubav kada je dijete (ili bilo tko) tužno, bijesno ili uzrujano. Oni mogu naučiti vaše dijete da vjeruje kućnom ljubimcu, samo sebi i kako zdravo razviti povjerenje u bilo kakvom odnosu.

Suosjećanje

Suosjećanje je treća životna vještina koju pas može naučiti dijete. Kada se dijete brine o kućnom ljubimcu, naučit će biti dobro prema drugima brinući se o osnovnim potrebama svog dlakavog prijatelja.

(Dječjaposla.com)

Prethodna priča

Video koji je raznježio svijet: Maca se mazi sa mamom i bebom

Naredna priča

Djevojčica pobjedu raka proslavila predivnim fotografijama!

Najnovije iz Kućni ljubimci

-->