fbpx

Stručnjak savjetuje: Kada je vrijeme za kućnog ljubimca

Sigurno je da su vas vaši mališani barem jednom pitali da im kupite kućnog ljubimca. Ukoliko ste nakon tog pitanja bili u dilemi kada je vrijeme za, kako mnogi smatraju, novog člana porodice, mi smo tu da vam riješimo dilemu. 

– To je individualni izbor svake porodice, kao uostalom i to da li će porodica uopće nabaviti kućnog ljubimca. „Pravo“ vrijeme za odluku o nabavki ljubimca je kada se svi članovi porodice saglase i dogovore u vezi s brigom o njemu. Dolazak kućnog ljubimca podrazumijeva prihvatanje novog, pridruženog člana. Također,  podrazumijeva prilagođavanje, nova kućna pravila, nove odgovornosti, ali, prije svega, mogućnost da nekom živom biću ponudite toplinu, dom i ljubav. Za djecu otvara mogućnost da razvijaju empatijski odnos, razvijaju odgovornost, disciplinu. Međutim, vrlo je česta pretpostavka da će roditelji, ako djetetu ili djeci nabave kućnog ljubimca, biti oslobođeni obaveze brige o kućnom ljubimcu te da su djeca spremna i sposobna samostalno se brinuti o tom ljubimcu. Briga o ljubimcu, ma koliko se činila u teoriji jednostavna i nezahtjevna, podrazumijeva učešće svih članova, ali roditelji moraju biti svjesni da će najveći dio odgovornosti biti na njima – kaže psihologinja Tanja Tankosić. 

No, ono što ne smijete zaboraviti je da je briga u kućnom ljubimcu svakodnevna obaveza, koja se nikada neće promijeniti dokle god je ljubimac dio porodice. Kućni ljubimac nije igračka i zabava za djecu.

(azra.ba/kidsinfo.ba)

 

Prethodna priča

Utjecaj ishrane na inteligenciju

Naredna priča

Neizostavan proizvod u torbi svake žene: Eveline Cosmetics kreme za ruke i nokte

Najnovije iz Kućni ljubimci

-->