fbpx

Utjecaj ishrane na inteligenciju

Istraživanja su pokazala da su djeca koja jedu svježe obroke pripremljene kod kuće bistrija, dok je kod onih koji konzumiraju “brzu” hranu zabilježeno opadanje IQ-a. 

Istraživanje, koje su objavili naučnici s Univerziteta u Londonu,  provedeno je na 4.000 djece uzrasta od tri do pet godina iz različitih društveno-ekonomskih okruženja. Utvrđeno je da su djeca koja su jela svježe obroke pripremljene kod kuće bila bistrija, dok su mališani hranjeni “junk” hranom pokazali opadanje u IQ poenima.

– Poznato je da hrana koju unosimo u organizam utječe na razvoj mozga. Ranije studije pokazale su efekte određenih namirnica, ali je ovo prvi put da testiramo efekt cijelih obroka podijeljenih u određene tipove – rekla je dr. Sofi fon Stam (Sophie von Stam) s Odjela za psihologiju Univerziteta “Goldsmits” u Londonu.

Nažalost, dodala je ona, roditelje uglavnom finansijska ili poslovna situacija sprečava da djeci svakog dana pripremaju svježe i kvalitetne obroke, tako da se ne radi o pitanju izbora ili donošenja pogrešnih odluka.

Fon Stam je dodala da će rezultati istraživanja biti prezentirani i predstavnicima predškolskih i školskih ustanova, kako bi se istakla važnost kvalitetnih obroka i užina za djecu.

(index.hr/kidsinfo.ba)

 
 
Prethodna priča

Kada početi s pranjem zubića

Naredna priča

Stručnjak savjetuje: Kada je vrijeme za kućnog ljubimca

Najnovije iz Ishrana

-->