fbpx
/

Milica Miletić Jašarević za Kidsinfo o pripremi psa za dolazak bebe: Ljubimac je dio porodice i ravnopravan član s djecom

U moru Instagram profila kojima je fokus na porodičnoj tematici, posebnu pažnju privlači profil @trudnica_i_pas. Iza ovog, po svemu drugačijeg profila, nalazi se Beograđanka Milica Miletić Jašarević, majka trogodišnjeg Mateje i jednogodišnje Majde. No, njihovu porodicu, uz Miličinog supruga, potpunom čini ljubimac Grof, koji je ujedno, može se slobodno reći, glavna zvijezda ovog profila. Naime, Milica gotovo svakodnevno govori o odnosu beba i pasa, te savjetuje kako da brinete o psima.

Za naš portal Milica je kroz odgovore dala mini vodič kada je riječ o pripremi ljubimca za dolazak bebe, te o odnosu koji djeca treba da imaju s ljubimcima. Na početku razgovora nam otkriva je li ikada imala „strah“ kako će njen Grof, kojeg je dobila prije rođenja djece, reagovati na proširenje porodice.

Milica: Grof je moj ljubimac kojeg sam dobila od roditelja za vrijeme studenstkih dana. Ove godine puni šet godina. Inače, u svijetu Instagrama, te 2018. godine nije bilo puno profila kao danas, ali meni je glavni cilj bio da pokažem da je pas ili bilo koji drugi ljubimac dio porodice i ravnopravan član s bebom. Pa je umjesto mamećeg profila, sve otišlo u smijeru trudnica i same pripreme psa na sve što ga očekuje. Sada, nakon tri pune godine, tu su i djeca i njihov odnos  s Grofom. S obzirom na to da ja kažem da je Grof moje prvo dijete i da ga je moj suprug dobio u miraz, mi nismo ni imali problem oko toga kako će Grof s djecom, već svi oko nas. Prvo pitanje, kada smo rekli da čekamo bebu, bilo je: „A gdje ćete s Grofa?“. Mene je to veoma nerviralo, jer Grof je naša porodica i biće tu gdje i beba. Straha nije bilo, jer svako mora dobro da poznaje svog psa da bi ga naučio onome što mu se sprema. Treba mu poznavati karakter. Zato je moj savjet danas za sve da nikada ne uzimaju štence ako planiraju djecu u skorije vrijeme ili su se tek porodili. Dok pas ne stasa i ne pređe dvije godine, veoma je teško ispratiti tempo mladog psa.

Kidsinfo: Jeste li se prije „spajanja“ sina s kućnim ljubimcem raspitali kod stručne osobe o prednostima i manama tog spajanja. Šta su bile preporuke koje su Vam u tom momentu dali? 

Milica: Iskreno, nisam. Veoma je bitno da je pas zdrav i vakcinisan. Grof ima redovne posjete veterinaru, te vakcinacije i čišćenja. Ako vodite računa o psu kao o djetetu, nema razloga za brigu ni u kom smislu. Iz onoga što sam vidjela kod svojih prijatelja, shvatila sam da mana nema. Inače sam veliki ljubitelj svih životinja i nikada nisam razmišljala o negativnom uticaju i posljedicama. Vodila sam se svojim osjećajem i stavovima.

Moj savjet za sve je da nikada ne uzimaju štence ako planiraju djecu u skorije vrijeme ili su se tek porodili. Dok pas ne stasa i ne pređe dvije godine, veoma je teško ispratiti njegov tempo. Psu je potrebno posvetiti isto vremena kao i bebi, on je štene do dvije godine života i tada mu je potrebna sva vaša pažnja

Kidsinfo: Kako je izgledao  period adaptacije Grofa na dolazak bebe?

Milica: Veoma je bitna stvar to da pas sve osjeća. Kada ste trudni pas to zna i vjerujte da će biti sve više vezan za vas, ali će vas isto tako i braniti od svih. Svi su pravili veliku frku što ga puštam u krevetac ili da dira bebine stvari. Dok na kraju nisu shvatili da džabe pričaju, on ima ista prava kao i beba. Iskreno, pripremate i starije dijete na dolazak bebe, a  tako isto radite i s psom. Ja sam se time vodila, pa tako i postupala i pripremala ga na to da očekuje novog člana, uključivala sam ga u sve što ću raditi s bebom i dozvolila mu sve kao i prije. Bilo je veoma bitno da Grof ima svoje mjesto i svoj kutak u stanu u kojem ga niko neće uznemiravati, čak ni beba kada prohoda. Sama adaptacija traje sve vrijeme, i tokom trudnoće i nakon porođaja. Sve to treba da se nauči, ali u samom toku dešavanja. Dok ste trudni dozvolite psu da njuši stomak, da leži ili se oslanja na njega, da spava s vama ako je to radio i prije… Kasnije, ako mijenjate bebi pelenu, slobodno dozvolite psu da leži pored i posmatra, idite u šetnju zajedno, dozvolite mu da spava pored bebe i tako dalje.

Kidsinfo: Mnogi ljudi ne mogu da zamisle da kućni ljubimac uopšte boravi u istoj prostoriji s bebom, a kamoli da joj priđe. Kakav je Vaš stav o ovome?

Milica: Kao što sam prethodno navela, svi oko nas su bili protiv toga, ali koga briga šta drugi misle, uvijek treba gledati sebe. Razumijem ljude koji se plaše pasa zbog lošeg iskustva, ali ne volim ljude koji iz svog straha i djeci prenose taj strah. Drugo, sama higijena psa je veoma bitna. On treba da bude njegovan i čist, naročito kućni psi. Grof je moje prvo dijete, spavao je s nama, a sada spava s djecom. On ima isti tretman kao i prije djece, istu njegu i brigu. To što su djeca tu, ne znači da je zapostavljen.

Kidsinfo: Kada pogledate na odnos koji Vaša djeca imaju s Grofom, šta biste istakli kao glavnu prednost činjenice da odrastaju s kućnim ljubimcem?

Milica: Nama je bitno da djeca nauče sve o brizi prema psu. Mata je veliki pa ga hrani, kupa, oblači i šeta, tačno zna kada i kako. Majda je mala, ali sve vidi od brata pa i ona drži povodac i vodi ga po zgradi ili donosi koficu s hranom da mu sipa, dodaje meni peškir kada ga peremo. Mislim da je to osnova za buđenje brige i saosjećajnosti kod djece. E sada, moram napomenuti onima koji nikada nisu imali psa prije djece, da ne uzimaju psa djeci dok ne odrastu bar do sedam godina. Pas kao poklon pred porođaj ili kao poklon maloj djeci je velika greška. Psu je potrebno posvetiti isto vremena kao i bebi, on je štene do dvije godine života i tada mu je potrebna sva vaša pažnja. Od toga da ga dresirate i naučite gdje da obavlja nuždu, do toga da mu ispunite taj period igrom. S bebom i manjom djecom je veoma teško ispratiti tempo šteneta. Štene pravi nered, a i djeca prave nered. Veoma je bitno da pas bude spreman za djecu i da ne bude zapostavljen.

Kidsinfo: Imate li neki univerzalni savjet budućim roditeljima koji već imaju ljubimca? Kako da ga pripreme na dolazak bebe?

Milica: Roditelji koji već imaju odraslog psa (2+) već poznaju svog ljubimca. Na njima je samo da ih pripreme na dolazak bebe, da im ne mijenjaju navike, da ih ne zapostavljaju, da im dozvole da budu dio svega što se dešava oko bebe. Najbitnije od svega je da psa ne šalju kod baka i deka na čuvanje jer je beba došla. Pas mora da dočeka bebu, da se upozna s njom. Ipak je ona ta koja dolazi na njegovu teritoriju i sutra će mu ona biti gazda.

Kidsinfo: Mala djeca su sklona tome da kućne ljubimce povuku za rep, udare… na koji način štitite psa od takvih ili sličnih situacija?

Milica: Možda zvuči ludo, ali psa ne treba štiti od djece. On je dovoljno zreo da postavi granice u odnosu s djecom. Evo mog iskustva i ja sam to dozvolila. Naime, kada je Mateja prohodao, jurio je Grofa da ga počupa. Grof se neko vrijeme sklanjao, a onda je shvatio da ja ne reagujem na takvo ponašanje djeteta. Od tada je počeo da reži svaki put kada mu nešto ne odgovara. U početku Mateja nije reagovao, ali kada je postalo ustaljeno, prestao je. Prestao je i naučio i uz moju priču: „Ne smiješ ga dirati kada reži, njemu to smeta“. E sada još jedna stvar, ima djece koja su veoma uporna i baš vole da ih čačkaju. Mata je imao taj period, ali veoma kratko. Tada sam ja dozvolila Grofu da ga gricne. Da, baš to. Toliko je imao potrebu da ga vuče za brkove da Grof uvijek zacvili. U jednom trenutku ga je gricnuo, naravno ne jako i nije bilo otisaka, ali sam taj ugriz je djetetu velika opomena da je prešlo granicu. Naravno, ovde pričamo o vašim sopstvenim psima.

Kidsinfo: Svaki vlasnik poznaje svog ljubimca, ali postoje li neke generalne preporuke oko toga na šta trebamo paziti kada je u pitanju potencijalna „zaštita“ djece od ljubimaca?

Milica: Možda nemam dobar odgovor na ovo pitanje. Mnogi su mi pričali da ne smiju da ostavljaju dijete samo s psom, pa su i meni to preporučivali. U to ne zalazim mnogo, ja sam od početka ostavljala, a i danas ih ostavljam same bez problema jer znam da nikada neće ništa krenuti po zlu. E sada, ja bih njima postavila pitanje: „Kako su oni vaspitali svog psa?“. Svaki pas je odraz svog vlasnika.

Kidsinfo: Na koji način djecu od samog rođenja učiti da vole i paze na životinje?

Milica: Mislim da skoro svi odgovori na pitanja, daju dio odgovora na ovo. Kada djecu uključite u svakodnevne obaveze prema psu, vrlo brzo nauče. Ali još više uče kada vas gledaju kako se ophodite prema psu. Dijete uči gledajući i slušajući vas.

Kidsinfo: Postoji li neka rasa pasa koja je posebno pogodna za suživot s malom djecom? 

Milica: Koliko sam ja upućena, velike rase su mnogo bolje s djecom, naprimjer zlatni retriver i labrador. Iskreno, maltezeri nisu uopšte prikladni za djecu. Veoma su tvrdoglavi i svojeglavi, te teško prihvataju promjene. Ali eto, kada je pas odrastao i naučen, veoma lako prihvati i djecu i svaku promjenu. Ali opet, bitno je da bude dio svakog trenutka vašeg života.

Kidsinfo: Zbog čega Vam je, generalno govoreći, bitno da Vaša djeca odrastaju s kućnim ljubimcem?

Milica: Prvenstveno mi je bitno da vole životinje, što se već sada viti po Mateji. Tu je i sama briga o nekom biću i ja već sada uživam jer ga on šeta, hrani i tako dalje. A i pas je najveći čovjekov prijatelj, zar ne? Tako je i s djecom i psom.

Kidsinfo: Jeste li i Vi neko ko je odrastao s kućnim ljubimcem? Ukoliko da, kako s ove vremenske distance gledate na benefite koje Vam je ta životna prilika donijela?

Milica: Jesam i ta ljubav prema životinjama je nevjerovatna kada se krene od malih nogu. Sada kada su moja djeca tu, mnogo mi znači što umijem da im objasnim šta i kako treba. Kakva je koja životinja i kako s kojom treba. Ali isto tako i da pomognem drugima, koji su prvi put roditelji i djeci i psu.

Kidsinfo: Vas na Instagramu prati priličan broj ljudi. Koje su to najčešće dileme s kojima Vam se javljaju, a kada je riječ o odnosu beba i ljubimaca?

Milica: Uvijek ta neka prva ruka bude od trudnica kojima pune glavu kako treba da se riješe psa ili pasa čak ako beba uskoro stiže. Toliko ih opterete stvarima kako će pas da povrijedi bebu, kako će da bude ljubomoran ili kako dlake lete svuda. Veoma je teško ljudima oko nas objasniti neke stvari koje ih se ne tiču, a to je velika briga novopečenim roditeljima. Takođe, glavno pitanje je kakav susret treba da bude između psa i bebe.

Ima djece koja su veoma uporna i baš vole da ih čačkaju. Mata je imao taj period, ali veoma kratko. Tada sam ja dozvolila Grofu da ga gricne. Da, baš to. Toliko je imao potrebu da ga vuče za brkove da Grof uvijek zacvili. U jednom trenutku ga je gricnuo, naravno ne jako i nije bilo otisaka, ali sam taj ugriz je djetetu veliak opomena da je prešlo granicu. Naravno, ovde pričamo o vašim sopstvenim psima

Kidsinfo: Sve češće smo svedoci da ljudi nabave kućnog ljubimca koje zatim, sa sve ogrlicom oko vrata, srećemo po gradovima. Šta bi svako trebao da zna prije nabavke kućnog ljubimca, a kako ne bi dolazilo do prethodno opisane situacije?

Milica: Pored ljubavi prema psima, veoma je važno vrijeme koje im morate posvetiti. Ako nemate vremena za psa, nemojte ga uzimati. Pas traži mnogo vremena uloženog u njegovo vaspitanje kao i igru. Takođe, bez obzira na ljubav, finansije su veoma bitna stavka. Treba prvo da se sve stavi na papir, koliko ste u mogućnosti da trošite na psa i njegovu njegu. Njega pasa je kod nas, kao i prehrana, nažalost veoma skupa. Tako da su te dvije stavke neka moja procjena, iz iskustva. I još jedna stvar, nikada ne uzimajte psa djeci. Mala djeca koja nisu odrasla s njima, nemaju osjećaj i zasitiće se za nekoliko dana. Sve onda spada na vas, a vi nemate vremena i tako pas završava na ulici.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Zerina Suyabatmaz: Recept za tradicionalni turski đevrek

Naredna priča

Kidsinfo.ba prijatelj porodice!

Najnovije iz Kućni ljubimci

-->