fbpx
///

UVIJEK TREBA PODSJEĆATI Šta dijete ne treba jesti u prvoj godini života?

Postoje namirnice koje dijete ne bi trebalo jesti jer se njegov probavni sustav još uvijek razvija.

Većina roditelja raduje se prelasku svojih beba s mlijeka na čvršću hranu.

No, osim što nije lako, ponekad se javljaju i dileme. Šta dati našoj bebi “na kašiku”, koliko, kada.

Ipak, većina mama na vrijeme se informira, no poneka dilema ostaje.

Zato je važno dobro proučito šta smije, a šta nikako ne bi trebalo, naročito na početku, dakle prvih godina života jesti naša beba.

Posebno je važna prva godina djetetova života kada vrijede određena pravila, kojih se treba pridržavati kako bi sve bilo u najboljem redu. Slijede savjeti i smjernice koje će olakšati te prve trenutke kako za dijete tako i za roditelje.

Prehrana je još jedno područje koje ne treba ignorirati. Postoje namirnice koje dijete ne bi trebalo jesti jer se njegov probavni sustav još uvijek razvija.

Sol nije neophodna

Na početku bi svaki roditelj morao izbjegavati namirnice poput orašastih plodova, soli, morskih plodova, meko kuhanih jaja, kravljeg mlijeka i svježeg sira.

Sol je opasna jer kod bebe može uzrokovati opterećenje na bubrezima. Orašasti plodovi iako zdravi za kasniju životnu dob, u to su vrijeme posebno opasni jer mogu dovesti do alergijskih reakcija.

Meko kuhano jaje treba posebno izbjegavati jer jaja mogu sadržavati opasnu bakteriju salmonelu, koja za dijete u ranijoj fazi života može biti pogubna. Šećer nije dobar jer se djetetu može formirati karijes, pa se tako riskira loše zdravlje u usnoj šupljini.

Izbjegavajte mede

Med je odlična i ljekovita namirnica koju bi mnogi trebali konzumirati jer štiti od mnogih bolesti. Kod djece je on opasan i namirnica je koju roditelji ne smiju nikako koristiti u prvoj godini djetetova života. Med nije dobar jer sadrži Clostridium botulinum, radi se o sporama koje uzrokuju opasnu bolest.

Sastavite popis namirnica koje ispred sebe imaju veliko “NE” i pazite na svoje dijete jer njegova sigurnost mora uvijek biti na prvom mjestu.

Stručnjaci također ističu da bebe ne trebaju puno kalorija, te je u njihovoj ishrani važno pravilo – manje je više. A i to manje mora biti kvalitetno.

“Zabranjene” namirnice

Tako postoje i “zabranjene” namirnice, koje možda mame vole, ali neka ih ostave sebi za obrok.

Nikako bebama ne dajite hrenovke. Tvrda, ljepljiva, skliska, krupna i okrugla hrana nije sigurna za malu djecu jer se njome lako mogu ugušiti.

Uz hrenovke izbjegavajte velike komade mesa ili sira, bobice grožđa, kokice, krupno sirovo povrće i cjelovite orašaste plodove i sjemenke. Hranu obavezno narežite na komade ne veće od pola centimetra.

Maloj djeci i bebama nemojte nuditi ni gazirana pića. Prema istraživanju iz 2008. o prehrambenim navikama dojenčadi i mališana, nekim se bebama svakodnevno poslužuju bezalkoholna pića.

Isto istraživanje pokazalo je da je do 24. mjeseca više od 10 posto mališana pilo gazirana pića svaki dan. Gazirana pića ne sadrže apsolutno nikakve hranjive sastojke, a pijenje takvih pića, znači da bebe jedu i piju manje hranjive hrane koja je njihovom tijelu zaista potrebna. Također, ova vrsta pića sadrži gomilu šećera, što može uzrokovati karijese i druge problem sa zdravljem.

Zaobiđite pomfit

Mada su svima omiljena hrana prženi krompirići i pomfrit ne bi trebali biti omiljeni bebama.

Veliko istraživanje iz 2008. provedeno u SAD-u, pokazalo je da oko 14 posto 9-mjesečne djece jede pomfrit barem jednom sedmičo. Ta se brojka povećava do više od 40 posto do 12. mjeseca života, što čini pomfrit odnosno pržene krumpire među glavnim povrćem koje konzumiraju mališani – i označava početak nezdravih navika. Važno je smanjiti brzu hranu na meniju bebe, jer je puna masti, šećera, soli i kalorija, a ima malo zdravih hranjivih sastojaka.

Ako ipak trebaš nešto brzo i  u pokretu, mnogi lanci sada nude zdraviji izbor, uključujući jogurte i voćne pripravke.

Zdravo i prikladno

Svojim bebama nemojte nuditi ni prerađenu hranu. Radije svaki obrok pripremite sami. To nije dugotrajan proces. I sigurno će vam predstavljati zadovoljstvo.

Važno je imati na umu da obroci za bebe moraju biti zdravi i prikladni. Najbolje pripremljena dječja hrana sadrži malo sastojaka, bez dodane soli, šećera ili modificiranog škroba.

Šećeri su posebna zamka jer većina slatkiša, deserta, kolača sadrži ne samo nezdrave šećere već i umjetne boje i želatine i zaslađivače.

Zdrav desert prilagođen djeci je pečena, pasirana jabuka s malo cimeta. Prirodno je slatka i ima dobra vlakna, vitamine i ukusnu, glatku teksturu.

Prethodna priča

KAKO RAZUMJETI TINEJDŽERE Stavite se u njihove cipele i shvatite njihovu nesigurnost!

Naredna priča

PSIHOLOZI OTKRILI Šta djeca zauvijek pamte?

Najnovije iz BEBE

-->