fbpx

PSIHOLOZI OTKRILI Šta djeca zauvijek pamte?

Ako se osvrnete na svoje djetinjstvo i osjetite ljubav i sreću, velike su šanse da je ono bilo ispunjeno ljubavlju vaših roditelja

Roditelji često brinu daju li svojoj djeci dovoljno ljubavi i pažnje. Međutim, psiholozi objašnjavaju kako su čak i naizgled najjednostavnije stvari koje roditelji rade s djecom zapravo uspomene iz djetinjstva kojih će se mališani kasnije najradije sjećati.

Priče za laku noć

Istraživanja pokazuju da čitanje priča prija spavanja donosi bliskost između djeteta i roditelja. Osobito je vrijeme na kraju dana prije nego što naš mališan zaspi odličan način za povezivanje, ali i nešto čega se dijete najčešće sjeća iz djetinjstva.

Slušanje djeteta

Iako često i sami znamo reći djetetu da baš u ovom trenutku nemamo vremena, ili smo ili da smo zauzeti obavezama, ako obratimo pažnju na njega kada znamo da treba, psiholozi nas uvjeravaju da možemo biti sigurni kako će se kasnije u životu sjetiti da su njegovi roditelji uvijek bili tu za njega. Isto tako, ponekad nas djeca prekidaju jer žele privući našu pažnju, a ne zato što uvijek žele nešto od nas ili imaju nešto posebno za reći.

Maženje

Ako se osvrnete na svoje djetinjstvo i osjetite ljubav i sreću, velike su šanse da je ono bilo ispunjeno ljubavlju vaših roditelja.

Naime, maženje i zagrljaji nisu samo simbol ljubavi, već i podrške i zaštite. Psiholozi savjetuju da svoju djecu mazimo što češće jer će se tada osjećati sigurno, voljeno i cijenjeno, a i sami će jednog dana postati roditelji pune ljubavi.

Porodična tradicija

Bilo da se radi o novogodišnjoj rasvjeti svake godine u istoj ulici, pravljenju domaće pizze za večeru, putovanju ili čestim izletima u prirodu, porodična tradicija omogućit će djetetu da jednog dana zapamti sve lijepe uspomene vezane za te trenutke.

Zajednički obroci

Dok vrijeme večere može biti stresno kada su djeca još mala i nemirna, s vremenom će ovi trenuci postati nešto što će pamtiti u budućnosti.

Naime, psiholozi objašnjavaju da zajedničko sjedenje za stolom i dijeljenje obroka, čak i ako se to događa samo vikendom, postaju neke od najdražih uspomena djece iz djetinjstva. To je vrijeme koje mogu provesti s roditeljima, bez telefona, televizije i drugih ometanja.

Prethodna priča

UVIJEK TREBA PODSJEĆATI Šta dijete ne treba jesti u prvoj godini života?

Naredna priča

GDJE GRIJEŠITE Ponavljate jedno te isto, a dijete vas i dalje ne sluša

Najnovije iz VIJESTI

-->