fbpx
////

MUCANJE Uzroci, zablude i kada počinje

Mucanje je poremećaj koji utječe na tečnost govora. Ljudi koji mucaju znaju što žele reći, ali imaju problema s izgovorom

Mucanje se može razviti zbog pretjerane roditeljske kontrole, a ponekad i naglo kod djeteta koje je imalo sasvim tečan govor, i to kao reakcija na izrazito jak stres ili traumu.

Mucanje je nenamjeran poremećaj govora kojeg karakterizira ponavljanje riječi ili slogova, te ponekad nemogućnost izgovaranja cijelih riječi.

Vrlo je uobičajeno da se zabrinuti roditelji djece u dobi od dvije do pet godina javljaju logopedu jer su primijetili da njihovo dijete ponavlja glas, slog, riječ ili cijelu rečenicu. Učestalost i trajanje takva govornoga ponašanja roditelji i okolina jasno percipiraju kao netipične za dotadašnji govorno-jezični djetetov razvoj. Mucanje koje se pojavljuje u toj dobi nazivamo razvojnim mucanjem i, prema podatcima, prisutno je u oko 80 posto djece urednog govorno-jezičnog razvoja. Dobra je vijest da se u vrlo velikom broju taj tip mucanja povlači sam od sebe te je danas u svijetu mucanje prisutno u otprilike 1 posto odraslih osoba.

Ako je tok govora poremećen dijete će pokazati neke od slijedećih znakova:

  • Ponavljanje glasova, riječi ili fraza (npr. aaaaa to to to može).
  • Produženje ili rastezanje zvukova (npr. gdje je moj jassssstuk?).
  • Blokiranje (trenuci u kojima se ne čuje zvuk kada osoba pokušava govoriti).
  • Neverbalni pokreti kao npr. pokreti glave, treptanje i grimase lica.
  • Dijete koje već muca može više mucati kada je uzbuđeno i nervozno. Također ako ima ograničeno vrijeme za govor ili je umorno.

Mucanje uzorci:

  • Ako jedan od roditelja ili bliži rođak muca, veća je vjerojatnost da će i dijete mucati u odnosu u na djecu čiji roditelji ili rođaci ne mucaju.
  • TAčan uzrok nije poznat. Smatra se da je povezano s moždanom aktivnošću koja je u osnovi proizvodnje govora.

Zablude:

  • Nivo inteligencije i emocionalni problemi ne uzrokuju mucanje.
  • Stil roditeljstva i tip osobnosti ne uzrokuju mucanje.
  • Anksioznost i stres mogu pogoršati mucanje ali ga također ne uzrokuju.
  • Mucanje nije uzrokovano niti kopiranjem druge djece ili odraslih.

Kada najčešće počinje mucanje?

Početak može biti iznenadan ili postupan. Većina djece počinje mucati u dobi od 2 do 5 godina, kada djeca počnu sastavljati riječi u kratke rečenice. Ali neće sva djeca koja počnu mucati i nastaviti.

Neka djeca koja počnu mucati oporavit će se bez liječenja, dok će druga nastaviti mucati. Nije moguće predvidjeti koja će djeca trebati terapiju, a koja će se oporaviti prirodnim putem.

Mucanje može varirati po jačini tijekom vremena, pa čak i tijekom dana. I u ranom djetinjstvu češće je kod dječaka. Neka djeca koja mucaju mogu također izbjegavati govoriti u određenim situacijama (npr. telefonom). Ili koristiti određene riječi ili čak i razgovarati s nekim ljudima.

Kada potražiti pomoć?

Iako postoji šansa da će se vaše dijete prirodno oporaviti, nije moguće predvidjeti koja će se djeca oporaviti bez terapije. Stoga je najbolje uputiti se ranije jer se može čekati na usluge govorne patologije.

Istraživanja pokazuju da terapija mucanja ima znatno bolje rezultate za predškolsku djecu nego za stariju djecu ili odrasle

Prethodna priča

DOBRO RAZMISLITE Šta kada koristite sprej protiv insekata za djecu?

Naredna priča

ISKUSTVA JEDNOG TATE Kako sam se snašao na porođaju?

Najnovije iz BEBE

-->