fbpx

Marija Hudolin za Kidsinfo: Majčinstvo je postalo najteži posao modernog vremena

Porodica je ono jedro koje nas vodi kroz okean života, sušta radost i pokretačka snaga. Suprug i ja ćemo se uvijek truditi da naša međusobna ljubav bude lijep primjer djeci o onome što želimo za njih. Porodica je čuvar srca i uspomena. Porodica je ljubav koja je glasna, nježna, sveprožimajuća i vječna – riječi su koji nam je Marija Hudolin, jedna od omiljenih regionalnih influenserica, objasnila šta za nju predstavlja porodica.

Naime, Marija je majka tri kćerke i sina; Sophie, Ele, Pie i Markusa, a sa suprugom Steffenom  i djecom živi u Skoplju. Za Kidsinfo je, između ostalog, otkrila šta smatra ključnim faktorom dobrog odgoja.  

Marija: Učestvovati u formiranju jednog ljudskog života je ozbiljan posao. Kroz moju, relativno kratku, karijeru mame shvatila sam da vaspitanje djeteta počinje od analize samog sebe kao roditelja. Kada sam dovela sebe u red, počela sam da analiziram moje ophođenje prema djeci i onda ponašanje samog djeteta. Ključni faktor dobrog odgoja je lični razvoj. Mislim da je to najbitnija tehnika u vaspitanju djece. Iz izgrađene ličnosti proizilazi prirodna vještina, ali i logika o tome u kakvoj su uzročno-posljedičnoj sprezi neka ponašanja, misli i odluke.

Kidsinfo: Kakav odnos nastojite graditi sa djecom?

Marija: Jedini način na koji razvijam povjerenje kod svoje djece je taj da se ne plaše mene kao roditelja. Zdrav autoritet kod nas počiva na jasno definisanim vrijednostima porodice, prirodnoj razlici u ulogama roditelj-dijete, davanju djetetu na važnosti, sagledavanje djeteta kao individue čiji nismo vlasnik već mentor i komunikaciji u kojoj dijete ne osjeća strah. Ponekad mi se čini da bi svi roditelji htjeli poslušnu djecu, a kasnije kada odrastu onda bi najednom htjeli da ta ista djeca nekom čarolijom postanu samostalna i odgovorna, da vjeruju u sebe i da se znaju izboriti i zauzeti za sebe. Odgajam djecu koja će u svijet donijeti svoja iskrena i dobra srca, šireći ljubaznost i prave vrijednosti. Želim usaditi u njih ljubav koja će im pomoći da, bez obzira koliko svijet oko njih bio mračan, oni i dalje žele tragati za svjetlošću u sebi i drugima. Kada ih pogledam, nadam se čistog srca, da je sve što činimo dovoljno kako bi ih načinili ljudima koje će ovaj svijet trebati u budućnosti.

Zaljubljena sam u nježne načine na koje moj suprug voli našu djecu. Ovaj prostor među nama, ova bliskost… nemjerljiva je. Da poznajem dovoljno lijepe riječi, mogla bih pjesmu o tom osjećaju napisati

Kidsinfo: O kojim stvarima vezanim za majčinstvo se ne govori dovoljno, a trebalo bi?

Marija: Hajde da pričamo o neplodnosti. Tema o kojoj se javno ne govori previše, a trebalo bi. Vrlo je važno govoriti o ovome jer parovi koji prolaze kroz ovaj problem su uplašeni, razočarani i često gube nadu da će uspjeti osnovati porodicu. Prije nekoliko mjeseci bila sam dio kampanje „Jer mi znamo važnost porodice“ u kojoj sam pričala o svom iskustvu i neuspjelim pokušajima za prvo dijete. Ja kao majka znam koliko je velika želja jednog para da se ostvare kao roditelji. A opet znam koliko nerado pričaju o tome da prolaze kroz jedan, njima, težak period. I zato, nemojte zaboraviti, da i ja i vi koji nemate ovaj problem možete biti podrška. Ponekad su samo potrebni ljubav, zagrljaj i lijepa riječ utjehe.

Kidsinfo: Gdje Vi tražite odgovore na roditeljske dileme?

Marija: Mame 21. vijeka nisu kao što su naše mame bile. One, u njihovim jednostavnijim vremenima, nisu imale strah od majčinstva. Bile su opuštenije, nisu imale pritisak sredine, nije bilo načina da ih neko uplaši i kaže da nešto ne rade dobro. Savjete su tražile od svojih mama. Danas vas svi nametljivo savjetuju, kritikuju i svi su sudije koje samo čekaju da vam izreknu svoju presudu o vašem majčinstvu. Evo i mog stereotipa: „Imam dane kada se preispitujem da li sam dobra mama, kako djeci na pravi način raširiti krila da polete, da li im dajem dovoljno ljubavi… upoređujem moj način odgoja djece sa maminim“. Moja djeca nemaju jednake potrebe kao ja kada sam bila dijete. Oni su zreliji, radoznaliji, zahtjevniji i sve im je na dohvat ruke. U ovim dinamičnim vremenima punim izbora i prekretnica, brze ili spore hrane, organske ili genetski modificirane hrane, domaće ili tovljene koke, vode iz flaše ili česmovače, interneta i društvenih mreža, majčinstvo je evoluiralo i postalo je najteži posao modernog vremena.

Kidsinfo: Nedavno ste proslavili 13 godišnjicu braka. Postoji li „tajna“ za uspješan brak?

Marija: Nema tu posebne filozofije. Smijer kretanja smo birali sami, a kormilo čvrsto držimo u našim rukama. Poštovanje, ljubav, tolerancija, timski rad i svijet je vaš. I nema te prepreke koju zajedno nećete moći riješiti. Zaljubljena sam u nježne načine na koje moj suprug voli našu djecu. Ovaj prostor među nama, ova bliskost… nemjerljiva je. Da poznajem dovoljno lijepe riječi, mogla bih pjesmu o tom osjećaju napisati. Svaki put kada pogledam supruga i djecu pomislim: „Dobro došla kući“.

Kidsinfo: Kakvi su vam porodični planovi ovog ljeta kada je riječ o putovanjima?

Marija: „Ko prvi ugleda more dobiće sladoled! Odjeveni u šarene bermude od krep materijala, koje nam je mama sašila po zadnjem šnitu iz Burde ljetnjeg izdanja (a nikada nije primjetila naše kolutanje očima), moja braća i ja bismo se sa zadnjeg sjedišta žute Zastave 128, takmičili ko će prvi ugledati Jadransko more. Iako smo znali da ćemo svi biti nagrađeni, uglavnom se ta igra završavala svađom. I tako svake godine. Sjećanje na more sa mamom i tatom su možda i najljepše uspomene iz mog djetinstva. I tako, kao i svake prethodne godine pred more sa djecom, u mozgovima mog supruga i mene upale se dva specifična područja: centar za strijepnju i centar za nadu. Strijepimo, jer znamo šta nas čeka;  period intezivnog servisiranja u vodi i na kopnu, a nadamo se da će baš ove godine biti drugačije i lakše. Upustili smo se u „ljetnu avanturu“ i došli na more kako bismo  napunili baterije i pružili djeci  još jedno ljeto za pamćenje“. Ovo je odlomak iz teksta „Sa djecom na (u) moru je odmor ili umor?“, koji sam na pisala prije pet godina. Da li se od tada nešto promijenilo? Jeste! Kako su djeca starija sve je lakše… osim umijeća pakovanja koje još nisam savladala jer nosim puno više nego što nam treba. U opisu naše destinacije mora stajati „child friendly“ stavka jer djeca, ako nisu u vodi, traže druge organizovane aktivnosti. U hotelima i kampovima ovog tipa zabava i druženja sa drugom djecom su zagarantovana, a mama i tata mogu reći da su i oni bili na odmoru.

Kidsinfo: Kako izgledaju putovanja sa četvero djece?

Marija: Psiholozi kažu da je jednostavnije, u odnosu na jedno ili možda dvoje, kontrolisati više djece i to zbog psihologije grupe. Odnosno da je masom lakše upravljati nego pojedincem. Vodeći se ovom teorijom, mi smo često na putovanjima sa djecom. Moram da se pohvalim da je nama organizovanost jača strana. Možda djelujemo malo hektično ili izgledamo da smo svi ponekad u rasulu, ali kada imate puno djece tačno se zna ko šta radi, šta je čija obaveza i koji nam je dnevni plan. Svaki novi član nema drugog izbora nego da se prilagodi. Sa četvero male djece često bude brdo nepredviđenih sitacija koje definitivno ne želim da zamrznem u sjećanju. Ali Marfi, znate i sami. I tada gunđam: „Šta mi je sve ovo trebalo?“, ali onda me kupe kada vidim kako se grle i jedno drugom pomažu, tačnije kada urade bilo šta što mi ukaže da prebrzo rastu. Zato ću upamtitu sve to, ne bih li jednog dana, kada ih neko upita da  izdvoje jedan događaj svoga detinjstva, mogla reći: „O, da, i meni je to bilo omiljeno“.

Kidsinfo: Nedavno ste pokrenuli WeeBoo portal. Možete li nam reći nešto više o ovom projektu i o tome koliko je teško uskladiti privatne i poslovne obaveze?

Marija: WeBoo je, bit ću neskromna, sjajan projekat koji s mnogo ljubavi, pažnje i  posvećenosti kreiram sa svojom prijateljicom i poslovnom partnericom Tanjom. To je oaza mira i mudrosti koja želi pružiti čitaocu postulate zdravog načina života, iskrenih vrijednosti, odrednice po kojima se može obavjestiti o posvećenom roditeljstvu ili o određenim činiocima koji direktno utječu na naše zdravlje. WeBoo je mjesto na kome se osjećate kao da razgovarate sa nekim kome ste zaista važni i ko vas zaista sluša. Radovaćemo se ako nas posjetite na adresi we-boo.net i IG nalogu.  Portal je ustvari uvod u jednu jako lijepu priču koja će se desiti u septembru. Rađanje djece donijelo je novu kombinaciju uloga; žene s majčinstvom. Balansiranje između ove dvije potpuno suprotne sfere nije lako, ali je daleko od neizvodljivog. Stvar je ličnog izbora, afiniteta i ambicija koji ćete put odabrati, mada većina žena pokušava da balansira između svih ovih uloga. Učim svakoga dana, da je potrebno predano raditi na sebi kako bih postala (i ostala) osoba u koju želim izrasti.

Ja kao majka znam koliko je velika želja jednog para da se ostvare kao roditelji. A opet znam koliko nerado pričaju o tome da prolaze kroz jedan, njima, težak period. I zato, nemojte zaboraviti, da i ja i vi koji nemate ovaj problem možete biti podrška

Kidsinfo: Koliko je za ženu, posebnu onu koja je posvećena ulozi majke, bitno da nađe vrijeme samo za sebe?

Marija: Nikada nisam imala dilemu biti mama ili ne. Nisam željela ni poziciju žrtve jer ja sam sama odabrala ovu ulogu. Odabrala sam i porodičnu sreću koju čvrsto držim u svojim rukama. Majčinstvo će mi, svim srcem se tome nadam, biti središnja zanimacija do kraja života. Ali, dobar je osjećaj kada se prisjetiš da si samoj sebi važna. Ne moramo se odreći sebe. Ja nisam jedna od onih mama koja misle što je veća žrtva, što su veći podočnjaci, to je bolja mama. Sretna mama je najbolja mama! Osim majčinske uloge, svako jutro otvorim oči i prepoznam trenutke koji su rezervisani samo za mene. Pročitah da se ne možeš napojiti iz prazne šoljice i stoga moramo voditi brigu o sebi. Ovog jutra to je bila kafa u tišini našeg doma, telefonski razgovor s prijateljicom, a savladala sam i tehniku buljenja u plafon koliko mi vrijeme dozvoljava. Vjerujte mi, funkcioniše. I na kraju, šta nam vrijedi ako postojimo za druge, a ne za sebe!?

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Strahinja Ćalović za Kidsinfo: Roditeljstvo je i ljepše i napornije nego što sam očekivao

Naredna priča

Bh. žene biraju Wooling: Očistite svoju kožu i vratite joj prirodan sjaj

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->