fbpx
//

ISKUSTVA JEDNOG TATE Kako sam se snašao na porođaju?

Za sve one sretne buduće očeve koji će imati mogućnost biti u rađaoni uz svoju dragu i prisustvovati dolasku na svijet svoje bebe imam samo jedan savjet: “Kad ste već tamo vaš glavni posao je učiniti sve što možete kako bi vaša draga održala i obnavljala svoju unutarnju snagu“

Ne znam kako ali devet mjeseci je samo proletjelo. Sjedim ispred rađaonice i polako počinjem biti svjestan, beba dolazi, uskoro ću postati tata po drugi put. Polako mi se počinju javljati oni isti osjećati koje sam po prvi put u životu osjetio kada je Iva rađala našu prvu djevojčicu.

I ovu trudnoću prošao sam kurs tako da sam opet sa suprugom i bio sam joj podrška, da svjedočim rođenju našeg drugog djeteta.

Za sve one sretne buduće očeve koji će imati mogućnost biti u rađaoni uz svoju dragu i prisustvovati dolasku na svijet svoje bebe imam samo jedan savjet: “Kad ste već tamo vaš glavni posao je učiniti sve što možete kako bi vaša draga održala i obnavljala svoju unutarnju snagu“.

Pravila za muškarce u rađaonici

1. Prvo i glavno pravilo je: ostanite mirni! Vaš dodir mora biti čvrst i pouzdan, a glas smiren i ohrabrujuć. Uz stres i bolove koje trpi svaka rodilja treba stabilnu potporu, a ne nekoga koga će ona morati smirivati.

2. Njene riječi, pa možda i pokoju psovku, u ovom trenutku nemojte uzeti k srcu. Iako ružne riječi mogu biti upućene vama to vaša draga ne misli već iz nje progovara bol.

3. Budite njezino uporište! Držite njezina ramena ili glavu u svojim rukama, nježno, pouzdano i čvrsto ili je lagano zagrlite. Ako vas zamoli da joj pridržite ruke ili noge bez razmišljanja recite da i trpite koliko god vam bilo teško, jer vjerujte mi na riječ njoj je sigurno teže.

4. Uspostavite kontakt očima i pokušajte joj dati do znaja da ste cijelim bićem uz nju i da razumijete patnju kroz koju prolazi.

5. Razgovarajte s njom i hrabrite svaki njezin udisaj. Ako ste išli na trudničke tečajeve, znate što trebate činiti.

6. Pripremite se da ćete vidjeti neke stvari koje nikad do sad niste. Nakon djeteta iz rodnice izlazi i posteljica, možda će vam to biti potpuni šok. To je posve normalno i taj dio poroda može trajati od nekoliko do 20 minuta.

7. Nemojte se iznenaditi kada vidite svoju bebu po prvi put. Beba nakon poroda ne izgleda savršeno kao na slikama.

Sretno!

Prethodna priča

MUCANJE Uzroci, zablude i kada počinje

Naredna priča

LJUBAV I RASPORED Kako beba utiče na intimu

Najnovije iz Pozitivno roditeljstvo

-->