fbpx
//

LJUBAV I RASPORED Kako beba utiče na intimu

Potrebno je biti strpljiv i pronaći načine kako osigurati vrijeme za sebe i partnera. Komunikacija je ključna – otvoreno razgovarajte o svojim potrebama, strahovima i osjećajima

Dolazak bebe može imati značajan uticaj na intimnost partnera. 

Vaša mala beba prvenstveno donosi mnogo radosti, odgovornosti i sreće. Ali novi roditelji često se suočavaju i s promjenama u svojem odnosu i potrebno je prilagoditi se novoj fazi života.

Intimnost koja je nekada bila spontana i slobodna može se činiti manje dostupnom i izazovnijom za izvedbu. No, unatoč tim promjenama, važno je shvatiti da se intimnost i bliskost mogu održati i produbiti.

Kako smanjiti potencijalni negativan uticaj dolaska bebe na intimnost?

Jedan od najuočljivijih uticaja dolaska bebe je promjena u rasporedu i dinamici odnosa. S novim članom porodice, roditelji često nemaju toliko vremena za sebe, što može dovesti do osjećaja iscrpljenosti. A time i manjka energije za intimne trenutke. Ponekad se može činiti kao da su svi resursi usmjereni prema brizi za dijete, što može značiti manje vremena za partnerstvo.

Međutim, važno je shvatiti da je to normalno u ovoj fazi života. Potrebno je biti strpljiv i pronaći načine kako osigurati vrijeme za sebe i partnera. Komunikacija je ključna – otvoreno razgovarajte o svojim potrebama, strahovima i osjećajima. Podržavajte jedno drugo i prepoznajte važnost emocionalne povezanosti.

Naravno, fizička intimnost također može biti pogođena. Umor i promjene u tijelu nakon poroda mogu utiecati na seksualnu želju i zadovoljstvo. Ali opet, otvorena i iskrena komunikacija može pomoći u prevladavanju tih izazova. Ako se osjećate umorno bitno je da prihvatite to, ne glumite suprotno – ali i napravite konkretne akcije kako smanjiti umor. Razmisliti što bi vam pomoglo i ne zanemarivati partnera u tom procesu.

Jedan od ključeva održavanja intimnosti je pronalaženje malih trenutaka za povezanost. To ne mora uvijek biti seksualna intimnost, već i nježni dodiri, zajednički trenuci smijeha ili romantične geste. Pronađite vremena za neometano razgovaranje, provodite vrijeme zajedno kad god to bude moguće, čak i ako su to samo kraći trenuci tokom dana.

Ideje za povezivanje:

  • odvojite vrijeme samo za vas dvoje kontinuirano (kada beba spava, ili možete dogovoriti nekoga da vam uskoči)
  • pronađite muziku koja vas potiče da se osjetite ponovno senzualno i slobodno
  • ostavljajte si male, slatke i nježne poruke kada ih partner/partnerica ne očekuje
  • možete zajedno s partnerom pogledati film koji vas povezuje
  • napraviti nešto spontano (ključ je akcija i neočekivano)
  • zagrliti, poljubiti i generalno biti nježni jedan prema drugome ključ je povezanosti i sreće

Najvažnije je zapamtiti da dolazak bebe donosi nove izazove, ali i nove mogućnosti za rast i produbljenje vašeg odnosa. Intimnost i bliskost nisu izgubljeni, već će se prilagoditi novim okolnostima. Bitno je ulagati trud i strpljenje u njihovo očuvanje, jer snažan i povezan odnos roditelja stvara stabilno temelj za obitelj koja zajedno raste.

Prethodna priča

ISKUSTVA JEDNOG TATE Kako sam se snašao na porođaju?

Naredna priča

VAŽNO JE Učite dijete da prihvati različitosti

Najnovije iz Porod

-->