fbpx
/

VAŽNO JE Učite dijete da prihvati različitosti

Naučiti dijete da prihvati različitosti u svijetu oko sebe može zvučati previše nadobudno, ali zapravo uopće nije tako. Sve ovisi o vašem strpljenju i motivaciji. Poticanje male djece da prihvate različitosti zahtijeva razumijevanje da te razlike za njih mogu biti uznemirujuće

Iako se učenici predškolske dobi ili vrtića možda muče da to izraze, često im je nelagodno kada se suoče s razlikama.

Ponekad, njihova nelagoda proizlazi iz njihove nesposobnosti da artikuliraju ili shvate ono što percipiraju. U drugim slučajevima, mogu biti nesigurni u vezi s implikacijama tih razlika, što može izazvati strah za njihovu vlastitu sigurnost. 

Prepoznati reakcije

Ključno je prepoznati da su takve reakcije tipične i primjerene dobi. Baš kao što učimo djecu da budu oprezna u blizini stranaca, sama djeca mogu oklijevati prihvatiti ono što doživljavaju kao uistinu drugačije. Stoga se naglašava važnost izlaganja djece različitosti od rane dobi. Budući da ta izloženost smanjuje njihov osjećaj nepoznatosti i percipiranu prijetnju. 

Roditelj igraju glavnu ulogu u ovom procesu prezentirajući djeci scenarije putem verbalne komunikacije, lutkarske igre ili videa.

Naučiti dijete kroz razgovor

Nemaju svi privilegiju živjeti u kulturno raznolikom području, ali kao roditelj možete stvoriti okruženje koje prihvaća različitost kroz igru i učenje. Jedan od načina da to postignete je podučavanje vašeg djeteta osnovnom znakovnom jeziku i organiziranje sastanaka za igru s osobama koje se razlikuju od vaše porodice. Tu su i brojne dječije knjige koje opisuju različite etničke pripadnosti i kulture, promorivarju prihvatanje i slave različitosti.

Još jedan način da svoje dijete naučite da prihvati različitosti je modeliranje empatičnog i suosjećajnog ponašanja.

Uključite se u volonterske aktivnosti, poput pomaganja u narodnoj kuhinji, prikupljanja hrane za skloništa za životinje, sudjelovanjem u prosvjedima za manjinske ili ranjive gruupe. Sve to usađuje osjećaj brige za druge. Njega životinja i biljaka također može poslužiti kao vrijedna lekcija o tome kako se brinuti o živim bićima i podržati ih da napreduju.

Kada vaše dijete doživi snažne emocije, bilo uzbuđenje ili nevolju, iskoristite priliku da identificirate te osjećaje i raspravite o njima. Pomozite im da shvate da i drugi doživljavaju slične emocije. I potaknite ih da razmotre kako bi se drugi mogli osjećati u sličnim situacijama. Iskoristite vrijeme za igru za podučavanje empatije lijepljenjem emotikona na zid i zamolite svoje dijete da pokaže povezane osjećaje i raspravite o tome što bi moglo izazvati takve emocije.

Uključite se u otvorene i iskrene rasprave sa svojim djetetom kako biste potaknuli razumijevanje i poštovanje za različitosti među ljudima, istovremeno ističući zajedničke karakteristike koje dijelimo. Prirodno je da djeca uočavaju razlike, a vi možete koristiti ta zapažanja kao polazišta za razgovor, pružajući objašnjenja primjerena dobi. Ako nemate trenutačni odgovor na njihova pitanja, uvjerite ih da ćete razmisliti o tome i uskoro odgovoriti.

Prethodna priča

LJUBAV I RASPORED Kako beba utiče na intimu

Naredna priča

I VI SE MUČITE Strije se mogu ublažiti ili ih možemo jednostavno prihvatiti

Najnovije iz Obrazovanje

-->