fbpx
///

I VI SE MUČITE Strije se mogu ublažiti ili ih možemo jednostavno prihvatiti

Strije nakon poroda nastaju kada vaša koža brzo mijenja oblik zbog rasta ili debljanja. Inače svatko može dobiti strije, bez obzira na spol.

Trudnoća i pubertet su dva najčešća razdoblja u životu kada dobijamo strije. Isprva se pojave kao crvena ili ljubičasta linija različite teksture od kože oko nje. Mogu postati manje uočljive nakon što izblijede te tada obično izgledaju svjetlije od okolne kože. Ipak, dobra je vijest da mnoge strije same nestanu s vremenom.

Istraživanja nam govore da ne postoji tajni sastojak za liječenje jako izraženih strija. Ali i neki kućni lijekovi mogu pomoći smanjiti pojavu strija i pomoći da brže izblijede. Kada kućni lijekovi ne pomažu, uvijek se možete obratiti liječniku koji će vas savjetovati oko medicinskog postupka koji će vam odgovarati.

Njega kože sa strijama kod kuće

  • Vitamin A u proizvodima za njegu kože naziva se retinoid. Retinoidi mogu učiniti kožu glatkijom i mladolikijom. Koriste se u mnogim kozmetičkim kremama koje se izdaju bez recepta. Ipak, imajte na umu da proizvodi s vitaminom A ponekad mogu iritirati kožu. Stoga je najbolje pažljivo slijediti upute liječnika ako isprobate ovaj sastojak.
  • Šećer je popularan piling. Mali kristali nježno uklanjaju mrtvu kožu i ostavljaju osjećaj glatkoće kože.
  • Mikrodermoabrazija koju izvodi dermatolog jedna je od rijetkih klinički dokazanih metoda za uklanjanje strija. Dakle, ovaj kućni lijek za piling čini se vrijednim pokušaja. Sastojke možda već imate kod kuće.
  • Djevičansko kokosovo ulje može pomoći u održavanju zaštitne barijere vaše kože. Istraživanje iz 2018. pokazalo je da kokosovo ulje poboljšava suhu kožu i neke kožne infekcije. U studiji Trusted Source iz 2010. u kojoj su korišteni štakori, djevičansko kokosovo ulje pomoglo je bržem zacjeljivanju kožnih rana.
  • Hijaluronska kiselina moćan je sastojak za hidrataciju i zacjeljivanje kože koja pomaže kada je u pitanju njega kože sa strijama. Često se koristi u kremama, losionima i serumima. Mnoge studije ukazuju na to da pomaže poboljšanju elastičnosti kože.

Kako ublažiti strije nakon poroda

Strije obično izblijede s vremenom, ali ne moraju u potpunosti nestati. Mnoge kreme i losioni tvrde da sprječavaju, smanjuju ili uklanjaju strije. Ali postoji vrlo malo dokaza da oni djeluju.

Međutim postoje neki medicinski tretmani koji mogu pomoći da strije izgledaju bolje.

Tretmani uključuju:

  • Svjetlosni ili laserski tretmani – ovisno o vrsti lasera koji se koristi. Tretman bi mogao imati potencijal za povećanje proizvodnje kolagena i pomoći strijama da izblijede kako bi se stopile s okolnom kožom.
  • Mikrodermoabrazija kojom se uklanja tanki sloj kože – uključuje piling kože, koristeći ručni štapić. Profesionalac nanosi abrazivnu tvar na vašu kožu kako bi nježno izribao mrtve stanice kože.
  • Microneedling – koristi uređaj koji stvara sitne ubode u koži, ovaj tretman potiče kožu da proizvodi kolagen i elastin, što može pomoći da opuštena koža izgleda zategnutije.
  • Kemijski pilinzi – uključuju primjenu kiseline, poput glikolne kiseline, na površinu kože.

Ili se jednostavno pomirite i zavolite svoje tijelo. Uostalom, da strije mogu biti slatko podsjećanje na najljepše periode naših života. I divno je imati vječitu uspomenu!

Prethodna priča

VAŽNO JE Učite dijete da prihvati različitosti

Naredna priča

POLICISTIČNI JAJNICI Najvažniji uzrok neplodnosti

Najnovije iz Porod

-->