fbpx

Mona Muratović: Ja sam strožija, ali je Danko istrajniji roditelj u našem domu

Svakodnevica poznate bh. glumice Mone Muratović i njenog supruga, voditelja i novinara Danka Delibašića prava je avantura s obzirom na činjenicu da je, između ostalog, ispunjena brigom o troje djece različitog uzrasta; Moninom sinu Akinu, te zajedničkoj kćerki Liviji i sinu Vigu.

Mona ne krije da je roditeljstvo koje podrazumijeva brigu o djeci različitih generacija prilično izazovno.

Posebno je izazovno ako ste tip roditelja koji, kada zna da je nešto dobro za dijete, ne odustaje od toga ni pod pritiskom – kaže nam Mona.

Otkriva čime je djeca u svom odrastanju najviše oduševljavaju.

Maštom. Ne znam da li zato što su moji, ali meni su njih troje, svako na svoj način, beskrajno zanimljivi u svojoj mašti i talentima. Akin prekrasno crta, posebno grafite, pravi stripove, svira klavir i igra fudbal. Livia je show man. Iako je sramežljiva pred nepoznatima, među nama je jako zabavna i preduhovita. Vigo je oduševljenje u svim mogućim sferama. Mi smo toliko zaljubljeni u njega da se to ne da u riječi staviti – kaže ona i dodaje da joj je prilično izazovno uskladiti privatne i poslovne obaveze, te često ima osjećaj kao da ništa ne stiže.

No, pronalazak vremena, po Moninom mišljenju, svakako nije najveći izazov roditeljstva.

Najveći izazov roditeljstva je oduprijeti se ekranima. Kratko i jasno. Djeca treba da se igraju vani, da maštaju, crtaju, kasnije da čitaju i druže se. Ogromna, nemjerljiva šteta je pustiti dječiji mozak da satima “trune” ispred ekrana. Iako to roditeljima daje trenutke dragocjenog mira, za dječiji mozak je nenadoknadiva šteta. Ja se kao majka borim protiv toga i puštam da me vodi osjećaj jer znam koje su dugoročne posljedice. I moja djeca povremeno koriste pametne uređaje, ali daleko od toga da žive u virtuelnom svijetu kao masa djece danas – objašnjava nam Mona.

Saznali smo ko je u njihovom domu stroži roditelj.  

Svako dijete je posebno i zahtijeva od nas potpuno nov i personaliziran pristup. Danko i ja smo slični u tome da nemamo sredinu. Nježni smo i spremni da to ponovimo 100 puta, a onda da pooštrimo. Možda sam ja strožija, ali je Danko istrajniji – kaže nam Mona.

Foto: Almin Zrno

Govori nam  o tome koliko se kao majka promijenila od trenutka kada je rodila prvog sina, do danas kada ima troje djece.

Fundamentalno se nisam promijenila. Sve svoje bebe non stop nosam, dojila sam godinama i provodim maksimalno vremena s njima. Dojite svoje dijete. Ako ikako možete, učinite sve da uspijete u tome. Sada jesam opuštenija u smislu da znam da sve faze prođu, od kolijevke do puberteta. Ali i dalje “gorim” i jako sam investirana u majčinstvo, cijelom sobom – kaže ona.  

Na kraju razgovora kazala je da li njihova djeca pokazuju interes za zanimanja kojim se oni bave.  

Akin je beskrajno talentovan za glumu. Glumio je u nekoliko filmova i zaista mogu reći da je fenomenalan. No, nije baš zainteresovan za glumu. Ide mu muzika i voljela bih da nastavi s njom. Livia kaže da se želi baviti košarkom kao Slavica, Dankova mama. Presimpatično nam je što ne kaže kao Mirza ili Danko, nego kao Slavica. To je divno jer je Slavica slavna košarkaška reprezentativka Jugoslavije i baš je super ako na nju povuče. Vigo je jako visok za svoj uzrast i obožava loptu. Za njega još ne znam – zaključila je Mona.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Ovako su poznati dočekali 2021. godinu

Naredna priča

Gordana i Nikolina, majke dječaka s Down sindromom: Biramo da u svemu vidimo dobro

Najnovije iz RODITELJI

-->