fbpx
////

DOBRO RAZMISLITE Šta kada koristite sprej protiv insekata za djecu?

Osim ako ne živite u području u kojem većinom nema uboda insekata, toplo vam preporučujemo da nabavite sprej protiv insekata za djecu. Odnosno neku vrstu repelenta

Svaki roditelj želi osloboditi dijete od svraba uboda komaraca (ili još gore krpelja). A s obzirom na različite bolesti koje kukci mogu prenijeti repelent protiv insekata trebao bi biti na prvom mjestu prije bilo kakvog izlaska na otvorenom. Odnosno prvi nakon kreme za sunčanje, posebno u ljeto.

Postoje tri osnovna sastojka protiv insekata koji se mogu sigurno koristiti kod djece:

  1. DEET : bezbojna tekućina, slabog mirisa koja se  ne ispire lako. Ulazi u sastav tekućina, losiona, sprejeva, stikova i impregniranih narukvica. Odbija komarce, muhe, buhe i krpelje. Trajanje ovisi o koncentraciji. Za 10% 1,5 sat; dok 30% -tni traje pet do šest sati.
  2. Icaridin (pikaridin) : bezbojna tekućina ugodna mirisa koja štiti od komaraca, krpelja, muha i buha. Trajanje ovisi o koncentraciji. Za 7%-tne preparate 2,5 sata, i do 8 sati za 20%-tnu koncentraciju.
  3. Biopesticidni repelenti insekata kao što su eterična ulja citornele i limunskog eukaliptusa. Pripadaju skupini pesticida izvedenih od komponenata prirodnog podrijetla: biljaka, životinja, bakterija i nekih minerala. Većina prirodnih repelenata kao eterično ulje citronele, ulje neema i ekstrakti bilja nisu dopušteni kao repelenti insekata u EU, ali se mogu koristiti za druge svrhe bez deklaracije i biocida.

Upotreba spreja

  • Kod beba od dva mjeseca i mlađih izbjegavajte repelente. Koristite duge rukave i hlače kao i mreže protiv komaraca za kolica i nosiljke. Koristite lagane materijale kako bi koža vaše bebe mogla disati.
  • Sprej protiv insekata za djecu treba držati van dosega djece, ne dopuštati im da ih nanose sama
  • Kod trudnica i dojilja je dozvoljena upotreba DEET i Pikaridina, ali se preporučuje minimalna doza zbog nedovoljne istraženosti. Iako studije rađene na DEET-u ne pokazuju razlog za zabrinutost.
  • Sprej ne nanositi direktno na lice nego na ruke, sa kojima nanosite na lice.
  • Izbjegavajte nanošenje repelenta za insekte na bebine ruke jer ih često guraju u usta. Također, ne smijete ga stavljati blizu njihovih očiju ili usta ili na otvorene posjekotine ili ogrebotine.
  • Ograničite ili izbjegavajte mirisne losione ili parfeme. Nošenje mirisnih proizvoda u šumama i sličnim lokacijama na otvorenom može privući bube.
  • Nikada ne nanosite repelente na oštećenu kožu: rane, posjekotine, ogrebotine, iritacije.
  • Nanesite kremu za sunčanje i pustite da se upije, i tek nakon nje nanesite repelent protiv buba. Po potrebi ponovno nanesite kremu za sunčanje.
  • Nakon povratka iz prirode oprati kožu tekućom vodom i sapunom
  • Uvijek slijedite upute na pakiranju repelenta.
Prethodna priča

PAŽLJIVO ODLUČITE Bušenje ušiju djeci – kada i kako?

Naredna priča

MUCANJE Uzroci, zablude i kada počinje

Najnovije iz BEBE

-->