fbpx
/

PAŽLJIVO ODLUČITE Bušenje ušiju djeci – kada i kako?

Bušenje ušiju vrlo je uobičajeno kod djece svih dobnih skupina. Ali što zapravo trebate znati prije nego što svom djetetu probušite uho. Kao primjerice gdje ići? Jesu li pištolji za bušenje sigurni?
Za sve koji razmišljaju o bušenju ušiju djeteta dajemo odgovore na ova i neka druga pitanja

U kojim godinama je najbolje bušiti uši?

S obzirom da je bušenje ušiju vrlo osobna odluka, ne bi se trebala olako shvatiti. Stoga bušenje ušiju dojenčadi i male djece treba izbjegavati. Tako mala djeca ne mogu odlučiti je li to nešto što oni žele. Štoviše, mala djeca se vjerojatno neće moći nositi ni s obvezom čišćenja. Stoga je najbolje pričekati dok vaše dijete ne bude spremno: fizički, mentalno i emocionalno. Ako ste baš nestrpljivi, pričekajte neka barem beba navrši šest mjeseci i bilo bi dobro da to obavi liječnik.

Koji materijal je najbolji izbor za naušnice?

Za prvo bušenje ušiju najbolji je nakit koji neće potamnjeti ili oksidirati, i na koji koža neće reagirati s upalom. Koje su to onda materijali koje treba za prvo bušenje ušiju odabrati? Najbolje je držati se osnova: nehrđajući čelik, titan, zlato, niobij i staklo. Materijal koji se nosi u novom i/ili zacjeljujućem uhu treba biti steriliziran, inertan i kompatibilan s tijelom kako ne bi izazivao iritaciju, alergiju ili infekciju.

Također bitno je napomenuti i da unaprijed trebate znati da li ste alergični na neke metale.

Jesu li pištolji za bušenje ušiju sigurni?

Iako su jednostavni za korištenje i lako dostupni, pištolji za bušenje ušiju nisu sigurni ni za djecu ni za odrasle.
“Pištolji za višekratnu upotrebu mogu dovesti klijente u izravan kontakt s krvlju i tjelesnim tekućinama prethodnih klijenata”, piše APP.

Bušenje ušiju sa pištoljem može uzrokovati i oštećenja tkiva jer većina čepova za probijanje ušiju prilično tupa. Također ni klin koji se koristi za probijanje nije prikladan za svakog klijenta. Oni također komprimiraju tkivo, što inhibira zacjeljivanje.

Ukratko, trebali biste izbjegavati bušenje uz korištenje pištolja. Rizik od iritacije, infekcije i ljudske pogreške nije zanemariv.

Gdje je najbolje otići bušiti uši?

Važno je da vam profesionalac probuši uši ili, bolje rečeno, uši vašem djetetu. Nekada davno su se uši bušile kod kuće, iglom i ledom a u uho se uvlačio svileni konac, kako rupa ne bi srasla.
Znači bitno je da je ovlašteni salon, i da vam postupak radi ovlaštena osoba.

Koliko traje zacjeljivanje?

Zacjeljivanje nakon bušenja ušiju traje najmanje šest tjedana za bušenje u području režnja i šest mjeseci za hrskavicu. Bitno je za to vrijeme paziti na higijenu.

Koji su znakovi infekcije nakon bušenja ušiju?

Infekciju ćete prepoznati ako se pojavi mali, tekućinom ispunjen “prištić”. Ili ako je područje crveno, natečeno i/ili bolno. Također može se pojaviti i iscjedak tamnožute ili zelene boje ili može će biti krvav. Obično je neugodnog mirisa.

U svakom slučaju ako sumnjate na infekciju, nemojte skidati nakit, s obzirom da je dobro da postoji otvor za ulazak antiseptika u ranu i za izlazak iscjedaka. Bez nakita, površina rane se zatvara i zadržava infekciju unutra.

Isto tako vrlo često se ne radi o infekciji nego zapravo alergiji. Svejedno obratite se liječniku kako biste utvrdili radi li se o infekciji ili mogućoj alergiji. Prvi se može liječiti antibioticima. Ovo posljednje s promjenom nakita.

Savjeti za zacjeljivanje :

• Treba izbjegavati korištenje jakih hemikalija,
• Nakit treba držati na mjestu tijekom cijelog procesa ozdravljenja
• Također ćete htjeti biti oprezni kada se vaše dijete presvlači ili češlja kosu, a lak za kosu, šampon, parfeme i slične proizvode pokušajte držati podalje od naušnica
• Prije doticanja ušiju obavezno operite ruke i isto naučite vaše dijete
• Dok dezinficirate područje pomičite lagano naušnicu kako bi antiseptik ušao i u rupicu
• Pripazite prilikom šamponiranja da šampon ne dođe u dodir sa probušenim područjem
• Ukoliko se izlažete suncu zaštitite probušeno mjesto primjerice korištenjem šešira, ne koristite proizvod za zaštitu od sunca na probušenom području
• Savjetuje se poseban oprez, posebno do i tijekom prva dva tjedna nakon bušenja kada je u pitanju sport, ukoliko su za aktivnosti potrebne kacige možda ćete morati preskočiti, barem na tjedan ili dva
• Predlaže se također izbjegavanje kupanja u jezerima i/ili oceanu, koji mogu sadržavati nepoznate bakterije. Iz istog razloga treba izbjegavati vruće kade i bazene.

Prethodna priča

NAKON GODINE POKUŠAJA Neka i muškarci odu na pregled

Naredna priča

DOBRO RAZMISLITE Šta kada koristite sprej protiv insekata za djecu?

Najnovije iz Njega

-->