fbpx
////

PEDIJATAR RODITELJIMA Oprezno sa lijekovima za snižavanje temperature kod djece

Roditeljima nije sasvim jasno da groznica sama po sebi nije problem, nego ono što bi moglo da je uzrokuje

Prema nacionalnom istraživanju dječije bolnice „C.S. MOT“ u SAD, svaki treći roditelj dao bi svojoj djetetu lijek za snižavanje temperature i prije nego dostigne 38 stepeni, a svaki drugi za temperaturu između 38 i 38,8 stepeni.

Ti lijekovi mogu djetetu da pruže olakšanje, ali nepotrebno davanje može da prikrije dijagnozu uzroka groznice prikrivanjem bola i drugih simptoma, upozoravaju pedijatri.

Kada roditelji primjete da bi temperatura njihovog djeteta mogla da bude malo povišena, mislim da ponekad postanu zabrinuti zbog same groznice – rekla je dr. Susan Wolford, pedijatar u bolnici „Mot“, koja je vodila istraživanje.

Šta je uzrok?

Ona dodaje da možda roditeljima nije sasvim jasno da groznica sama po sebi nije problem, nego ono što bi moglo da je uzrokuje. 

Dakle, ne mora se pokušavati sa spuštanjem temperature jer je groznica samo znak da se nešto drugo događa – kazala je.

Osamdeset i četiri odsto roditelja ponovo će izmjeriti temperaturu svom djetetu pre davanja druge doze, ali 26 odsto roditelja će dati drugu dozu, čak i ako nema groznice, u pokušaju da spriječe povratak groznice.

Čega se plaše roditelji?

Roditelji se boje da će im se djeca „previše razboljeti ako im nešto ne daju“.

No stručnjaci ističu kako to jednostavno nije slučaj, jer kao što znamo, groznica je prirodna reakcija tijela na infekciju.

Lijek za snižavanje temperature nije preventivni lijek. On liječi simptome – navode pedijatri.

Nakon što je temperatura tačno izmjerena i potvrđeno da dijete ima temperaturu iznad 38 stepeni, razumno je dati tačnu dozu lijeka za snižavanje temperature u skladu s djetetovom težinom, godinama i uputstvom za lek, kažu.

Istraživanje je pokazalo da dvije trećine roditelja u početku pokušava sa alternativnim metodama snižavanja temperature, poput korišćenja hladnih obloga.

Cilj je da se pokuša da se dijete osjeća prijatno – kaže dr. Wolford.

Djecu ne treba kljukati lijekovima

Ona ističe da roditelji treba da bilježe vrijeme davanja lijeka, što prema istraživanju, čini oko 65 odsto roditelja, jer to omogućava da se izbjegne predoziranje.

Navodi da kad temperatura padne ne treba davati novu dozu sa idejom da se time spriječi ponovna pojava groznice.

Prethodna priča

VAŽNO JE ZNATI Zašto djetetu čitati od najranije dobi?

Naredna priča

VELIKI KOLAPS RODITELJSTVA Zašto smo izgubili moć da vaspitavamo djecu?

Najnovije iz BEBE

-->