fbpx
///

VAŽNO JE ZNATI Zašto djetetu čitati od najranije dobi?

Slikovnica treba biti svakodnevni dio djetetova života, kockica poveznica, tješiteljica i hrabrica

Brojni pedagozi i psiholozi ističu kako je važno djeci čitati slikovnice još od najranije dobi.

Istraživanja i iskustva pokazali su da čitanje slikovnica poticajno djeluje na djetetov socijalno-emocionalni i kognitivni razvoj. Mnogobrojne su uloge i funkcije slikovnice u životu djeteta jer slikovnica uvodi dijete u spoznajni svijet, izaziva emocije, razvija govor i potiče govorno izražavanje, obogaćuje rječnik, uz nju dijete razvija sposobnosti promatranja, zapažanja, pamćenja, logičkog zaključivanja, povećava koncentraciju, potiče maštu.

“Zajedničko čitanje”

Vrlo važan (i dugoročno potreban) utjecaj slikovnice je navikavanje djeteta na pisane medije u okruženju, a time i motivacija za usvajanje tehnike čitanja koja će mu biti temelj uspješnosti tijekom školovanja.

Slikovnica treba biti svakodnevni dio djetetova života, kockica poveznica, tješiteljica i hrabrica – naglašavaju stručnjaci.

Roditelji imaju najveću ulogu u poticanju predčitalačkih navika djeteta. Premda u najmlađoj dobi možda i ne razumije ono što mu se čita, dijete sluša ugodni glas roditelja i tako se tijekom ‘zajedničkog’ čitanja izgrađuje osjećaj bliskosti, povezanosti, privrženosti. Poželjno je da početne slikovnice sadržavaju šarene ilustracije s malo detalja i malo teksta – teksta u kojem se neke riječi ponavljaju, s tekstom u stilu brojalice ili u stihovima s rimom.

Obično su slikovnice za najmlađe napravljene od mekanih materijala koji nisu osjetljivi na savijanje i gužvanje, tako da dijete pri druženju sa slikovnicom koristi većinu svojih osjetila. Veliku ulogu pri odabiru slikovnice imaju ilustracije i dizajn slikovnice, a promatranjem vrijednih ilustracija dijete razvija osjećaj za estetiku i ukus već od najranije dobi.

Zašto čitati djeci od rane dobi
Freepik

Tijekom zajedničkog čitanja roditelj i tekstom i ilustracijama može razvijati odgojne vrijednosti kod djeteta, prepoznati djetetove emocije i interese, reagirati na negativne emocije i ugodnim glasom stvarati osjećaj povjerenja i sigurnosti. Kako dijete odrasta, tako i slikovnice postaju s više detalja i složenije kompozicije, bogatije tekstom i brojem stranica. Djecu u dobi od tri do pet godina počinju zanimati životinje i priroda, te kratke priče o događajima koji su slični njihovima, priče sa šaljivim momentima i jednostavnim zapletima u kojima mogu predviđati nastavak priče ili što će se dogoditi s nekim od likova.

Omiljene knjige

Do polaska u školu uobičajeno je dijete upoznati s klasičnim bajkama (najčešće odabir bajki Braće Grimm i/ili Andersena) koje imaju složenije zaplete s opasnim situacijama, ali uz obavezan sretan završetak.

Roditelji su često nesigurni i zbunjeni oko odabira kvalitetne slikovnice primjerene uzrastu njihovog djeteta i taj odabir nije jednostavan i lak. U tome im mogu pomoći iskusniji roditelji, pasionirani čitači, bibliotekari.

A i sami roditelji rado će se prisjetiti što su voljeli da čitaju ili da im čitaju dok su bili sasvim mali.

Sigurno i vi imate omiljenu knjigu/slikovnicu iz djetinjstva. Koja je to?

Prethodna priča

PROVJERITE SAMI Je li dijete spremno za školu?

Naredna priča

PEDIJATAR RODITELJIMA Oprezno sa lijekovima za snižavanje temperature kod djece

Najnovije iz BEBE

-->